Kelionė iš Vilniaus į baltarusišką Gomelį neprailgo. Draugų kompanijoje pusę tūkstančio kilometrų kalbos sukosi apie šiuos du miestus vienijantį žmogų. Kiek daugiau nei prieš du dešimtmečius į Lietuvą atvykęs Grigorijus Kazovskis tapo savotišku savo šalies ambasadoriumi mūsų imtynių bendruomenėje. Tuomečio šalies imtynių vadovo Andrejaus Gribojedovo pakviestas žymus kaimyninės valstybės imtynių specialistas akylai stebėjo savo šalies politinį ir sportinį gyvenimą, tačiau perėmęs Lietuvos imtynių rinktinės vyriausiojo trenerio pareigas visa esybe įaugo į lietuvišką aplinką.

„O buvo toks ypatingas momentas, – vairuodamas visureigį stebėtinai glotnia ir lygia automagistrale pasakojo A.Gribojedovas. –  2005-tais metais Varnoje vykusiame Europos čempionate Laimutis Adomaitis aštuntfinalyje kovojo su Alimu Selimovu.  Abu Grigorijaus Kazovskio auklėtiniai – vienas buvęs, kitas dabartinis. Įsivaizduoju, kas dėjosi trenerio širdyje, juk ant kilimo kovojo du jo vaikai! Mačiau, kaip treneris reaguodavo į teisėjo sprendimus, kaip pergyveno, kaip emocingai mėgino patarti kovą laimėjusiam lietuviui. Po finalinės sirenos abejonių neliko – treneris Grigorijus pilnai atsidavęs Lietuvos komandai ir tą ne kartą yra įrodęs savo užsitęsusioje komandiruotėje mūsų šalyje“.

Savo trenerio karjeros metu šiemet birželį Anapilin iškeliavęs G.Kazovskis yra išugdęs ne vieną imtynių meistrą. Apie jo pasiekimus Lietuvoje byloja A.Kazakevičiaus ir M.Mizgaičio pergalės olimpinėse žaidynėse, M.Ežerskio, L.Adomaičio, brolių Venckaičių ir kitų atletų laimėjimai pasaulio ir Europos čempionatuose. Į mūsų šalį treneris atvyko su solidžiu savo auklėtinių laimėjimų bagažu, kuris įžymų specialistą padarė geidžiamu specialistu valstybėse,  norinčių pakelti imtynių lygį. Treneris ypatingai didžiavosi daugkartiniu pasaulio ir Europos čempionatų prizininku Vladimiru Kopytovu, kuris, jam išvykus, tapo trenerio gerų darbų tęsėju Gomelyje. Auklėtinis ne tik treniruoja vaikus, bet ir organizuoja savo vardo imtynių turnyrą, į kurį kasmet vyksta mūsų šalies jaunieji imtynininkai.

Vykom ir šiemet. Tiesa, varžybų organizatoriai ir pats idėjos puoselėtojas V.Kopytovas bei Lietuvos imtynių federacija sutarė, jog būtina pagerbti legendinį trenerį ir šių metų turnyras tapo „Lietuvos nusipelniusio trenerio G.Kazovskio prizams laimėti“.  O kad pagerbimas būtų iškilmingesnis, apdovanojimus nugalėtojams įsteigė UAB AirInn Vilnius.

Pačios varžybos vyko kelis kilometrus nuo miesto nutolusioje Kostiukovkos gyvenvietės sporto mokyklos salėje. Sodriai žaliai nudažytų salės sienų aplinkoje kovoję Lietuvos imtynininkai pagrindinio trofėjaus nelaimėjo, tačiau užėmė prizines vietas ir neliko nepastebėti.

„Į Baltarusiją vyko jaunesni Ozo sporto gimnazijos sportininkai, todėl apskritai mąstėm apie žemiškus dalykus – kovos vedimo būdą, taktiką ir klaidų analizę. Nenorėjome sukelti įtampos ir nereikalavom, kad vaikinai „plėšytųsi“. Turnyras tikrai stiprus, todėl du laimėti medaliai yra itin maloni staigmena“, – po varžybų geros nuotaikos neslėpė treneris Olegas Antoščenkovas.

Gomelyje vykusiame tarptautiniame jaunių graikų-romėnų imtynių turnyre Adomas Grigaliūnas (55 kg) nugalėjo baltarusius Nikitą Chomecą, Vladislavą Slobodinskį, Arseną Janovskį, tačiau finale nusileido vieninteliam turnyre sporto meistro vardą turinčiam Glebui Makarenkai ir pasipuošė sidabro medaliu.  

Bronzą laimėjęs Benas Mickevičius (60 kg) taip pat patyrė tik vieną pralaimėjimą – jį antrame rate palaužė būsimasis turnyro nugalėtojas Artiomas Klicunovas. Gausiausiame svoryje (32 dalyviai) Benas dar turėjo kaip reikalas paplušėti ir įveikti marijampolietį pristabdyti mėginusius Pavelą Gvozdiką, Artiomą Žuravliovą, Artūrą Gusarovą bei Jegorą Novikovą iš Baltarusijos.

Kiti varžybose dalyvavę atletai – Lukas Miodišauskas (55 kg), Edvinas Matačius (71 kg), Damianas Matveiko ir Jura Ščiogalevas (80 kg) bei Motiejus Vyrukaitis (92 kg) – savo pasirodymus baigė pirmuose ratuose.

Turnyre galynėjosi 243 dalyviai iš Baltarusijos, Ukrainos, Rusijos, Latvijos, Moldovos, Estijos ir Lietuvos.

Valdas Malinauskas