Ruduo mums padovanojo pasaulio imtynių veteranų čempioną Nikolajų Ilkevičių, suteikė galimybę pakramsnoti chabibijos šou ir, galiausiai, atvedė į imtynėms draugišką Budapeštą.

Vengrijos sostinės meilė imtynėms – ne tušti žodžiai. Vien tik šiame šimtmetyje tai jau ketvirtasis pasaulio čempionatas, kuris rengiamas Budapešte. Ok, vienas čempas, neolimpinių svorio kategorijų, tarkim, ne visai pilnavertis, bet tas faktas visvien negadina statistikos, nes jokiam pasaulio miestui nebuvo suteikiama malonė vos per 18 metų triskart organizuoti reikšmingiausią imtynių turnyrą.

Vengrų flirtas su tarptautine imtynių federacija (UWW) nesunkiai paaiškinamas. Visų pirma, ko gero nebuvo tokio laikotarpio, kuomet UWW valdymo organuose nešmėžuotų Vengrijos atstovas. Žinoma, vien tik atstovavimo nepakaktų tokioms išskirtinėms teisėms. Viską į savo vietas pastato ypatingi madjarų organizaciniai gebėjimai ir miesto valdžios požiūris. Kelis milijonus eurų kainuojantis renginys visuomet vyksta didžiausioje šalies arenoje, o ne nukišamas kažkur į palėpę.

Kalbant apie klasikų kovas, kurios šiandien prasidėjo legendinio boksininko vardo Laszlo Pappo arenoje, tiek 2005-tais, tiek 2013-tais dalyvavo ir mūsų atletai. Prieš trylika metų toje pačioje arenoje grūmėsi net 7 imtynininkai. Šiemet į Budapeštą medalių siekti išvyko šeši atletai. Vieninteliam Edgarui Venckaičiui pavyko išsaugoti vietą rinktinėje – tauragiškiui tai jau trečias pasirodymas pasaulio čempionate Vengrijoje.

Iki šiol geriausiai vengriškoje aplinkoje jautėsi Mindaugas Mizgaitis, kuris 2005-aisiais užėmė penktą vietą, o po aštuonių metų liko 14-as.

Stebėti pasaulio čempionatą išvyko solidi Lietuvos trenerių brigada – Aleksandr KazakevicOlegas Antoscenkov, Saulius Liaugminas ir Artūras Ševelkovas. Tikimės specialistų įžvalgų ir komentarų.

O įžvalgos bus reikalingos – jau rytoj Justas Petravičius (iki 60 kg, 31 dalyvis) kvalifikacinėje kovoje grumsis su Gyanender iš Indijos. Pernai Paryžiuje Azijos atstovas iškovojo dvi pergales ir užėmė devintą vietą.

Edgaro Venckaičio (67 kg, 33 dalyviai) varžovo šešioliktfinalyje Ellio Colemano iš JAV įdomesnis rezultatas – 14 vieta Londono olimpinėse žaidynėse.

Tuo tarpu Eividus Stankevičiui (87 kg, 34 dalyviai) teks išlaikyti egzaminą su daug nemalonių akimirkų suteikusiu Žanu Beleniuku iš Ukrainos. Juodauodis Ukrainos atstovas buvo nuolatinis jau dabar sportinę karjerą baigusių Aleksandro Kazakevičiaus ir Laimučio Adomaičio skriaudėjas ant imtynių kilimo. Penktadienį pamatysime, kaip kauniečiui seksis grumtis 1/16 finalo su olimpinių žaidynių vicečempionu ir pasaulio ir Europos čempionu.