Naujoje Šiaulių sporto gimnazijos salėje vyko tradicinis pasaulio čempiono Rimanto Bagdono imtynių turnyras. Graikų-romėnų ir moterų imtynių varžybose galynėjosi pajėgiausias šalies imtynių jaunimas, o laisvūnai kovojo jaunių (U-17) amžiaus grupėje.

Septynioliktą kartą vykdomas R.Bagdono vardo imtynių turnyras šiemet pirmą kartą iš sostinės persikėlė į Saulės miestą ir, pasak Lietuvos imtynių federacijos vadovo Giedriaus Dambrausko, šiomis varžybomis buvo vainikuotas aštuoniasdešimtmetį švenčiančio pasaulio čempiono ir sporto gimnazijos bendradarbiavimas. „Federacijos garbės narys Rimantas Bagdonas gyvai domėjosi gimnazijos sporto salės statybomis, daug bendravo su įstaigos vadovais ir pačiais gimnazistais, o pažangiausiems vaikams buvo įsteigęs stipendijas. Todėl natūralu, kad garsaus imtynininko vardu buvo pavadinta viena geriausiu šalies salių. Rimantas Bagdonas už dėmesį neliko skolingas ir su malonumu sutiko savo vardo turnyrą perkelti į Šiaulius“, pasakojo G.Dambrauskas.

Tradicinės varžybos pakeitė ne tik vietą, bet ir formatą. Turnyre galynėjosi visų trijų olimpinių imtynių rūšių atletai, o premjeriniame tokio formato eksperimente buvo sumažintas svorio kategorijų skaičius.

Žiūrovų džiaugsmui, savą publiką daugiausiai džiugino miestą garsinančios moterų imtynių atstovės, kurios iškovojo tris pirmąsias vietas, viešnioms palikdamos tik vieną nugalėtojos titulą. Turnyro čempionėmis tapo Ineta Dantaitė (55 kg), Viktorija Augustauskaitė (59 kg) ir Greta Čeponytė (76 kg).

Sidabro medaliais buvo apdovanotos Vestina Danisevičiūtė (50 kg), Laura Stanelytė (55 kg) ir Eglė Valčiukaitė (59 kg). Bronza atiteko Gabijai Dilytei (50 kg), Anelei ir Vidmantei Kavaliauskaitėms (abi 55 kg), Gabrielei Dilytei (59 kg) bei Vidmantei Burbaitei (76 kg).

Gimnazistė Vestina Danisevičiūtė sulaukė ypatingo dėmesio – pasaulio čempionas Rimantas Bagdonas gabiai imtynininkei įteikė specialų prizą, kaip perspektyviausiai turnyro atletei.

Moterų imtynių turnyre varžėsi 25 sportininkės.  

Laisvųjų imtynių turnyre kaip įprasta lyderio vaidmens ėmėsi Vadimas Babuškinas, kuris užtikrintai įveikė visus varžovus svoryje iki 71 kilogramų. Klaipėdiečiui ambicijomis nenusileido Gvidas Jovaišą (60 kg), kuris taip pat iki finalo nukeliavo nepraradęs nei vieno taško. Sunkiasvorių mūšius laimėjo Vilius Mikalauskas (92 kg) ir Nedas Urniežius (110 kg).

Ernestas Meniailovas (110 kg) iškovojo sidabro medalį, o Deividas Pečiulis (71 kg), Dmitrijus Ovčinikovas (92 kg) ir Nikas Segėjus (110 kg) užėmė trečiąsias vietas.

 Tuo tarpu klasikai pralaimėjo tris finalus ir liko be aukso. Arčiausiai tikslo buvo antrąsias vietas užėmę Gytis Kulevičius (63 kg), Arminas Lygnugaris (82 kg) ir Arnoldas Baranovas (97 kg).  

Bronziniai apdovanojimai atiteko Mindaugui Venckaičiui (63 kg), Dominykui Juknai (72 kg), Ignui Bukauskui ir Sigitui Ivoškiui (abu 87 kg) bei Erikui Čerepokui (97 kg).

“Mes sąmoningai pakvietėme kaimyninių valstybių lyderius, tiesiog norėjome pamatyti nuožmias kovas. Baltarusijos komandose ne vienas atletas yra iškovojęs savo amžiaus grupės Europos čempionatų medalius, todėl buvo sunku tikėtis, kad atvykę į Šiaulius jie aukos taškus ir pergales. Todėl nedarau tragedijos dėl neiškovotų pirmų vietų, daug svarbiau, kad pamatėme klaidas, kurias reiks analizuoti bei ištaisyti. Iš esmės, mes, imtynininkai, savo pasiruošmą naujam sezonui pradedame nuo šio turnyro, todėl laukia ilgas kelias iki pirmų oficialių čempionatų ir pagrindo dideliam liūdesiui nematau, – savo auklėtinių pasirodymą vertino treneris Olegas Antoščenovas.  – Antra vertus, šiame turnyre buvo sumažintas svorio kategorijų skaičius, todėl pusė komandos galynėjosi sau neįprastuose sunkesniuose svoriuose. Tarkim, tokiam Konstantinui Kešanidžiui buvo itin nelengva – jo varžovai vos ne dešimt kilogramų sunkesni. Ne pyragai buvo ir kitiems. Visgi vyrai rodė charakterį, ypač patiko Armino Lygnugario ir Arnoldo Baranovo pažanga“.

Graikų-romėnų imtynių turnyre kovojo 54 klasikai iš Baltarusijos, Estijos, Latvijos ir Lietuvos.

2018 R.Bagdono turnyro rezultatai GR ir WW

Valdas Malinauskas