Prieš penketą metų Sofijoje vykusiame pasaulio jaunimo čempionate Romas Fridrikas beveik visus varžovus įveikė aiškia persvara ir iškovojo bronzos medalį. Vienintelį pralaimėjimą visaginietis patyrė dvikovoje su austru Danieliu Gastlu. Apskritai, iš Bulgarijos Romas privalėjo grįžti su nugalėtojo laurais, bet per didelis pasitikėjimas savo jėgomis pražudė auksines viltis. Visgi nesėkmė su austru buvo nurašyta atsitiktinei klaidai, juk, kaip ne kaip, jis visus likusius varžovus patiesė ankščiau laiko. Geležiniai gniaužtai ir gan brandi kovos maniera paliko įspūdį.

Pakrautas neblogos bazinės techniko pas trenerį Vitalijų Nagoviciną atletas vis neišnaudodavo savo potencialo, nors, mano akimis žiūrint, kaskart į kiekvieną čempionatą Romas vyko atlikti favorito vaidmenį. Palydėtas su viltimi, Romas vis grįždavo tuščiomis. Koks perkūnas trenkė, nežinia, bet statistikos kreivė pakrypo žemyn. Vieną kitą pergalę pavykdavo išstenėti, bet bendras vaizdas buvo nekoks. „Pasiruošimas varžyboms vyksta pagal planą, kodėl viskas subyra kovos eigoje, neįsivaizduoju“, – yra prasitaręs Romas.

Šis čempionatas R.Fridrikui ypatingas. U23 varžybos – paskutinė galimybė atsiskleisti ir parodyti savo vertę, nes išėjus iš šios amžiaus grupės laukia pragaras tarp pasaulio imtynių elito. Ar Bukarešte išlaikė Romas egzaminą, sunku vertinti, bet viena išgimdyta pergalė ir pergalės vertas pralaimėjima suteikia vilties.  

ILGAI LAUKTA PERGALĖ

GR – 97 kg kvalif. (27 dalyviai) Simeon Stankovič (BUL) – Romas Fridrikas 2:2

Romui Fridrikui pergalė reikalinga kaip oras. Senokai laimėjimo skonio neragavęs visaginietis privalėjo nertis iš kailio.

Kresnas bulgariškas buliukas atsivedėjęs daužėsi, lyg gavęs tonizuojančią elektrošoko dozę.  Varžovo blaškymasis įtikino teisėjus ir pastarieji stato Romą į žemą parterį, kuriame bulgaras nieko nepeša. Nors kėlinukas pralaimėtas 0:1, tačiau lietuvio grumtynės kėlė teigiamas emocijas: aukšta stovėsena, pervedimai, numušimai – visa tai turėjo duoti vaisių.

Antroje dalyje R.Fridrikas pramušė abi rankas iš apačios ir, sukaustęs S.Stankovičiaus veiksmus, nubloškė jį ant kilimo (2:1). Pavargusiam bulgarui beliko ištraukti serbišką kortą. Visą antrą kėlinuką jis, neva, lopė kažkokias žaizdas, apeliavo į teisėjus ir gestikuliavo. Ši taktika davė savo vaisių – kiek atsigavęs bulgaras paskutinėmis sekundėmis nėrė į liemenį ir privertė Romą paaukotį tašką. Ech, vėl tos paskutinės sekundės. Laimė, šiuo atveju lygiosios tenkino visaginietį, nes Romo atliktas veiksmas buvo aukštesnės prabos.   

TAŠKO KAINA

GR – 97 kg 1/8 Final (GEO) Giorgi MELIA – (LTU) Romas FRIDRIKAS   7:6

Tokio Romo nesu matęs kelis metus. Jokių kompromisų kovoje su 2015 m.pasaulio jaunimo čempionu Giorgiu MELIA iš Gruzijos.

2:0 Romo praėjimas į liemenį
4:0 metimu per save dvigubinamas rezas
4:3 gruzinas išsikrapšo į aukštą parterį ir atlieka ridenimą
Visa tai vyko per minutę. toliau gražiau:
4:5 Romas Fridrikas įspėjamas už įkyrų varžovo barzdos kedenimą
6:5 Romas Fridrikas pridengia gruziną ir laiko pavojingoje padėtyje. Liko keli milimetrai ir kelios sekundės. Laikas stipresnis – išgelbėjo gruziną.

Nrėtųsi, kad tai būtų antro kėliniuko pabaiga. Deja, liko dar trys minutės.

Antros dalies pradžioje Romas Fridrikas praleidžia G.Melijos kryžių. Rezultatas tampa 6:7 gruzino naudai.

Lieka dvi minutės ir minus vienas taškas. Tampa aišku, kad laimės tas, kas geriau kvėpuos.

Keliuose epizuoduose Romas sulėtino tempą, gruzinas giliau įkvėpė orą ir išsaugojo pranašumą.

Dėl ryžto ir parodyto veiksmų arsenalo – dešimt. Dėl neišnaudotos progos – tikrai ne dešimt. 

Svarbu, Romas parodė atgimino apraiškų. Čia tas atvejis, kai Fenikso sindromas ne tik baudžiamas, bet sveikintinas.

Valdas Malinauskas