Vilniaus lengvosios atletikos manieže vakar baigėsi Lietuvos graikų-romėnų, laisvųjų ir moterų imtynių čempionatai. Ant trijų kilimų rungtyniavo beveik 200 atletų – 96 „romėnai”, 67 laisvūnai ir 14 moterų.

Žiūrovus ypač domino bene pirmą kartą Vilniuje matytos imtynininkės. Tiesa, jų susirinko mažiau, negu planuota, tačiau imtys buvo emocingos ir įdomios. Merginos nesistumdė ant kilimo kaip vyrai sunkiasvoriai, o ilgai nelaukusios atlikinėjo veiksmus, dažniausiai kovodamos parteryje. Išsiskyrė Kaune studijuojanti tauragietė Ernesta Gotautaitė, jau ketvirtą kartą tapusi Lietuvos čempione. Ji dalyvauja ir kitų imtynių rūšių varžybose, o televizijos žiūrovai čempionę įsidėmėjo iš „Gintarinės ledi” šou, kur Plienine magnolija pasivadinusi Ernesta varžoves be vargo guldo į medaus „kilimą”. Moterų imtynės šiemet įtrauktos į olimpines žaidynes, todėl mūsų entuziastės irgi turi vilčių, tiesa, ne dėl šių, o dėl 2008 metų žaidynių. Šių metų čempionėmis tapo:
52 kg – Aldona Jakštaitė (Kaunas), 58 kg – Viktorija Kamčiauskytė (Šiauliai), 65 kg – Ernesta Gotautaitė (Tauragė), 75 kg – Agnė Tepcovaitė (Anykščiai).

Laisvojo svorio imtynininkų turnyre madas diktavo Klaipėdos trenerio Sergejaus Kasimovo auklėtiniai, laimėję net penkis (iš 7) aukso medalius. Uostamiesčiui atstovavo dvi brolių poros – 60 kg svorio kategorijoje Andrius Vaitechovskis liko trečias, nesmarkiai pralaimėjęs tik čempionui Vytui Čumakovui. Jo brolis 17-metis Edgaras laimėjo 66 kg svorio varžybas, finale 7:1 nugalėjęs 8 metais vyresnį kaunietį Eriką Petraitį. 74 kg svorio finale Pranas Rumbutis įtikinamai 14:3 įveikė kitą klaipėdietį Mantą Andrutį, tarp 96 kg svorio atletų lygių neturėjo jo brolis 17-metis Mindaugas, radviliškietį Roką Balinską nugalėjęs 12:2 (dar vienas jų brolis ir pusbrolis, irgi Rumbutis, šįkart nedalyvavo).

Netrūko brolių ir graikų-romėnų imtynių turnyre. Jau visiems žinomi iš Tauragės kilę Venckaičiai, imtynių mokslus tęsiantys Vilniuje, olimpiniame sporto centre, pelnė du aukso medalius, Joniškio Adomaičiai – du sidabro apdovanojimus. Visus stebino vilniečių treneris 32 metų Ruslanas Vartanovas (55 kg), aiškia persvara finale įveikęs 16 metų anykštėną Aleksą Janovičių ir 15 kartą tapęs čempionu. Dar du aukso medalius laimėjo jo auklėtiniai minėti Venckaičiai.

Praėjusių metų 66 kg svorio nugalėtojas Vladislavas Lukaševičius pralaimėjo pirmą imtį kitam vilniečiui Vadimui Ratiukui: žinovų tai nenustebino – čempionas pasirodė po operacijos, nepakankamai treniravęsis. Nepasisekė olimpiečiui Svajūnui Adomaičiui – gydytojai, saugodami jo sveikatą, neleido jam dalyvauti varžybose (furunkulas!), o pernykštis šio svorio (60 kg) čempionas Aleksandras Kazakevičius dėl aukštos temperatūros negalėjo rungtyniauti finale, tad Aleksejui Djakonovui auksas atiteko be kovos.

Įtikinamai varžovus nugalėjo Sidnėjaus olimpietis Mindaugas Ežerskis (per 1 min. 38 sek. paguldė ant menčių Sigitą Gikarą) ir pasaulio jaunimo vicečempionas Valdemaras Venckaitis, per 4 min. aiškia persvara (10:0) įveikdamas Aleksejų Školiną.

Anot Lietuvos imtynių federacijos viceprezidento Giedriaus Dambrausko, lyderiai patvirtino savo lygį ir laimėjo. Turint galvoje, kad daugeliui jų nėra ir 20 metų, jų meistriškumas dar turėtų augti, tačiau norėtųsi ir netikėtumų.

Čempionato kuluaruose buvo kalbama, kad trilypės varžybos surengtos, ruošiantis 2005 metų pasaulio jaunimo graikų-romėnų, laisvųjų ir moterų čempionatams, kurie gali vykti Vilniuje. Tai paaiškės per Tarptautinės imtynių federacijos (FILA) posėdį vasario 14 d.

Čempionato prizininkai. Laisvosios imtynės. 55 kg – 1. A.Šablinskas
(Radviliškis), 2. S.Venckaitis (Tauragė), 3. E.Šimkus (Šiauliai); 60
kg – 1. V.Čumakovas (Klaipėda), 2. D.Prašpaliauskas (Radviliškis), 3.
A.Vaitechovskis (Klaipėda); 66 kg – E.Vaitechovskis (Klaipėda), 2.
E.Petraitis (Kaunas), 3. V.Visagorskis (Klaipėda); 74 kg – P.Rumbutis
2. M.Andrutis (abu – Klaipėda), 3. Ž.Liolys (Radviliškis); 84 kg – 1.
J.Stremousas (Klaipėda), 2. N.Rimkus (Kaunas), 3. A.Konovalovas
(Klaipėda); 96 kg – M.Rumbutis (KLaipėda), 2. R.Balinskas
(Radviliškis), 3. A.Dambrauskas (Klaipėda); 120 kg – 1. L.Povilaitis
(Kaunas), G.Štabokas (Šiauliai), 3. R.Džazajevas (Vilnius).

Graikų-romėnų imtynės. 50 kg – 1. E.Venckaitis (Vilnius-Tauragė), 2.
V.Adomaitis (Joniškis), 3. P.Žukauskas (Šiauliai); 55 kg – 1.
R.Vartanovas (Vilnius), 2. A.Janovičius (Anykščiai), 3. A.Aškelianecas
(Visaginas); 60 kg – 1. A.Djakonovas, 2. A.Kazakevičius (abu – Vilnius),
3. A.Švaikovskis (Visaginas); 66 kg – 1. V.Venckaitis (Vilnius
-Tauragė), 2. A.Školinas, 3. V.Ratiukas (abu – Vilnius); 74 kg – 1.
A.Stankevičius (Vilnius), 2. L.Adomaitis (Vilnius-Joniškis), 3.
A.Putiakovas (Vilnius); 84 kg – 1. S.Volodkevičius (Vilnius), 2.
A.Čereška (Vilnius-Joniškis), 3. A.Trukšinas (Kaunas); 96 kg – 1.
M.Ežerskis (Kaunas-Šiauliai), 2. S.Gikaras (Kaunas – Klaipėda), 3.
V.Šidlauskas (Vilnius-Joniškis); 120 kg – 1. M.Mizgaitis (Kaunas), 2.
D.Pocius (Klaipėda), 3. G.Bukauskas (Kaunas).

Vytautas SAULIS