Rengėjai pritrūko medalių. Vilniuje užvakar vykusio ketvirtojo tarptautinio Rimanto Bagdono graikų-romėnų imtynių turnyro bronziniams prizininkams teko dalytis po vieną medalį.

„Per mažai apdovanojimų užsakiau – visai iš galvos išgaravo, kad pasikeitė taisyklės, ir dabar imtynininkai, kaip ir boksininkai, kovoja dėl dviejų bronzos medalių“,- guodėsi turnyro rengėjas, buvęs planetos imtynių čempionas Rimantas Bagdonas.

R.Bagdonas pažadėjo papildomai užsakyti apdovanojimų ir vėliau įteikti juos prizininkams.

Tuo tarpu nugalėtojais tapę imtynininkai neturėjo nusivilti. Jie gavo ne tik medalius, bet ir nemokamą skrydį į Tel Avivą.

Tokią premiją čempionams paskyrė Izraelio aviacijos kompanija „MEA Airlines Ltd“.

Šios kompanijos prezidentą Valerijų Kranzą, Seimo narį Algirdą Butkevičių, Kūno kultūros ir sporto departamento vadovą Algirdą Raslaną, lengvosios atletikos žvaigždę Virgilijų Alekną bei dar kelis varžybas atvykusius stebėti sporto veikėjus R.Bagdonas apdovanojo jubiliejiniu medaliu, skirtu istorinei jo pergalei pasaulio pirmenybėse.

Šiemet – 40 metų, kai R.Bagdonas Suomijoje tapo pasaulio čempionu.

„Manau, kad jau atėjo laikas ir dabartiniams Lietuvos imtynininkams pakartoti mano laimėjimą. Ir šiame turnyre matau potencialių kandidatų į šį titulą“, – teigė R.Bagdonas.

Tarp lyderių – šeimininkai

Nors į varžybas Vilniuje atvyko daug stiprių sportininkų iš Vokietijos, Lenkijos, Baltarusijos, Rusijos ir Latvijos, tačiau net trijų svorio kategorijų finale, įveikę po kelis varžovus iš užsienio, tarpusavyje kovėsi Lietuvos sportininkai.

Ypač atkakliai svorio kategorijoje iki 60 kilogramų dėl nugalėtojo vardo rungėsi Atėnų olimpiados dalyvis Svajūnas Adomaitis ir Europos jaunių vicečempionas Edgaras Venckaitis.

Kova pasibaigė lygiosiomis, bet pergalė buvo skirta S.Adomaičiui, nes jis paskutinis gavo tašką.

Tiktai paskutinę sekundę efektingu metimu ant menčių paguldęs vilnietį Tomą Semerdžianą pergalę svorio kategorijoje iki 50 kilogramų išplėšė joniškietis, žinomo šio miesto trenerio Vladimiro Audicko sūnus Antonas.

Svorio kategorijoje iki 84 kilogramų finale susitiko du šių metų Europos čempionato prizininkai – tarp suaugusiųjų bronzą laimėjęs Laimutis Adomaitis ir jaunių grupėje kovojęs Aldas Lukošaitis.

Šįkart intrigos nebuvo – vyresnis ir labiau patyręs L.Adomaitis iškovojo pirmąją vietą.

Be šių atletų, dar vieną sidabro medalį iškovojo Ramūnas Aukselis, kuris svorio kategorijoje iki 66 kg finale nusileido Baltarusijos čempionui Vadimui Bukrėjui.

Bronza – septyniems atletams

Dar septyni Lietuvos imtynininkai tapo bronziniais turnyro prizininkais.

Staigmeną pateikė vilnietis Stanislavas Volotkevičius, kuris kovodamas dėl trečiosios vietos svorio kategorijoje iki 96 kilogramų ant menčių paguldė šių metų pasaulio bei Europos jaunimo pirmenybių prizininką Robertą Budrį.

„Dar neseniai treneriai sprendė galvosūkį, ar pavyks paruošti bent vieną imtynininką, sugebantį kovoti Europos čempionate.

Dabar jie turi kitą galvos skausmą – ką vežtis į varžybas, nes daugelyje svorio kategorijų jau yra po kelis imtynininkus, galinčius kovoti dėl pagrindinių varžybų apdovanojimų“,- džiaugėsi mūsiškių pasirodymu Lietuvos imtynių federacijos prezidentas Andrejus Gribojedovas.

R.Bagdono turnyre lietuviai galėjo iškovoti dar dvi pirmąsias vietas, nes varžybose negalėjo dalyvauti du stipriausi Lietuvos imtynininkai.

Šių metų Europos pirmenybių prizininkas Mindaugas Ežerskis iki šiol gydosi traumą, o universiados apdovanojimo laimėtojas Mindaugas Mizgaitis nesuspėjo laiku grįžti iš turnyro Vokietijoje.

Šis buvęs disko metikas R.Bagdono turnyro kovas stebėjo drauge su senu treniruočių partneriu – olimpiniu čempionu V.Alekna.

Gerardas Kokaitis