Anykščiuose vyko Lietuvos jaunučių, gimusių 1996-1999 metais, pirmenybės. Šeimininkai ir klaipėdiečiai laimėjo daugiausia aukso medalių – po tris. Du čempionus išugdė Vilniaus treneriai. Po vieną aukso apdovanojimą iškeliavo į Panevėžį, Joniškį bei Visaginą.

Šio amžiaus grupės šalies rinktinės treneris Vladimiras Audickas pasakojo, kad išskirtinio talento vaikų nepastebėjo. „Kaip visada, kažkas ant bangos, kažkas kiek nugrimzdęs. Pavyzdžiui, malonu, kad atsigavo Marijampolė, po letargo miego vis dažniau sublizga vilniečiai. Prisiminkime, dar prieš pora metų sostinės imtynininkai apskritai nevažiuodavo į pirmenybes. Deja, gaila, kad niekaip nepavyksta išsikeroti jaunam treneriui iš Ignalinos Arvydui Šiaučiūnui. Jis, kaip ir jo kolega Arūnas Sereika iš Kazlų Rūdos, nesurenka tiek pinigų, kad gelėtų išvežti vaikus į Anykščius. Vaikai be rimtų varžybų neprogresuos, trenerių darbas eis šuniui ant uodegos“, – apie kolegų vargus kalbėjo V.Audickas.

32 kg
Nugalėtojas Domas Krikščiūnas (Anykščiai, treneris Arvydas Krikščiūnas). Pavelas Golovanovas (Visaginas, treneris Vitalijus Nagovicinas), liko antras. Jis nesugebėjo tinkamai pasipriešint. Bronza atiteko Mantui Maldžiui (Panevėžys, treneris Vladimiras Audickas) ir Ernestui Nevedomskiui (Vilnius, treneris Vladimiras Audickas).

35 kg
Nerijus Venslovas (Anykščiai, treneris Arvydas Krikščiūnas) finale įveikė marijampolietį Marių Lopiečių. Kiti sportininkai nesugebėjo sustabdyti Nerijų, kurį palaikė mama, buvusi imtynininkė Eligija Venslovienė.

38 kg
Germanas Svirskis (Visaginas, treneris Vitalijus Nagovicinas) praėjo sunkų kelią iki finalo, tuo tarpu kitas finalininkas Osvaldas Traupys (Panevėžys, treneris Vladimiras Audickas) burtų valia turėjo mažiau kovų. Lemiamoje imtyje dėl čempiono titulo panevėžietis kovėsi grėsmingai, tačiau, pirmaudamas 5:2, mėgino atlikti ridenimą, prisidengė ir buvo paguldytas ant menčių. 

42 kg
Donatas Gudmonas (Joniškio rajonas, treneris Rytis Keršys) lengvai laimėjo keturias kovas ir tapo nugalėtoju. Tiesa, finale jam garbingai priešinosi Dima Parachelašvili (Visaginas, treneris Vitalijus Nagovicinas), bet ir jis neatlaikė joniškiečio atakų parteryje. 

 47 kg
Kristupas Šleiva (Vilnius-Panevėžys, treneriai Olegas Antoščenkovas ir Vladimiras Audickas) nepanoro mesti keletą šimtų gramų, ir išbandė jėgas sunkesnėje svorio kategorijoje. Darius Gudmonas (Joniškio rajonas, treneris Rytis Keršys) pirmoje kovoje galynėjosi su azartu prieš Kristupą ir nedaug nusileido grėsmingam varžovui. Finale LOSC auklėtinis kovojo su Jonu Paulausku (Kaunas, treneris Saulius Liaugminas). Abu sportininkai demonstravo aukšto meistriškumo metimus, bet Kristupas buvo greitesnis, ir, atlikęs metimą per save paėmimu už abiejų rankų, paguldė kaunietį ant menčių. Darius Gudmonas liko trečioje vietoje. 

53 kg
Justas Galkinas (Klaipėda, treneris Artūras Ševelkovas), kaip ir Kristupas Šleiva prieš mėnesį laimėjo šalies jaunių pirmenybes ir neplanavo neužleist pozicijų savo amžiaus grupėje. Justas drąsiai eina į atvirą kovą, yra labai aktyvus stovėsenoje, kur, dažniausiai ir prirenka taškų. O parteryje jis dar stipresnis – klaipėdiečio ridenimai eina kaip iš pypkės. Airidas Danusevičius (Šiauliai, treneris Edmundas Skrickas), metais jaunesnis, turintys pakankamai ambicijų, labai darbštus, pastoviai lipa ant kulnų Justui. Bet ir šį kartą J.Galkinas įrodė savo pranašumą.

 59 kg
Paulius Galkinas  (Klaipėda, treneris Artūras Ševelkovas), nelaimėjo, kaip brolis, jaunių pirmenybių, tačiau reabilitavosi Anykščiuose. Paulius jaučiasi šeimininku ant kilimo, kuriam svetimas jaudulys, baimė prieš varžovus ir priešininkų titulai. Šios savybės puikiai atsikleidė tarptautiniuose turnyruose.

 66 kg
Prieš varžybas nebuvo aiškaus lyderio šiame svoryje. Tiesa, pastaruoju metu kiek geriau turnyruose atrodė marijampolietis Vygantas Degutis (treneris Karolis Čiupkevičius) ir joniškietis Deividas Gudmonas (treneris Rytis Keršys). Prie jų pritapo sparčiai progresuojantis buvęs dviratininkas Martynas Nemsevičius (Panevėžys, treneris Vladimiras Audickas). Pusfinalyje V.Degutis lygioje prieš M. Nemsevičių palūžo trečiame kėlinyje – praleido tris ridenimus ir palaidojo viltis iškovoti „auksą“. „Eksdviratininkas“ Martynas Nemsevičius finalinės imties pirmame kėlinuke paguldė D.Gudmoną ant menčių. 

 73 kg
Šiame svoryje pirmą vietą iškovojo Olegas Piragovas (Vilnius, treneris Edvardas Balsevičius). Iki šių varžybų jaunuolis buvo mažai žinomas. Anykščiuose vilnietis kovojo fantastiškai, o finale dviem metimais per dubenį sudrebino salę ir paguldė ant menčių stiprų  varžovą Simoną Vrublevskį (Šiaulių rajonas, treneris Valdas Jasotis). Tai šių metų šalies jaunučių pirmenybių staigmena.

 85 kg
Valentas Rudys (Klaipėda, treneris Artūras Ševelkovas) po kilimu praėjo kaip tankas – varžovai buvo nuversti ir paguldyti. Valentinas treniruojasi su ugnele, labai darbštus, treneriai iš jo tikisi aukštų rezultatų.

virš 85 kg
Niekas neabejojo Dominyko Orlovo (Anykščiai, treneris Renatas Puikis) pergale tarp sunkiasvorių. Finale D.Orlovas nesunkiai įveikė panevėžietį Marių Petkauską (treneris Albinas Batūra). Bronzos medaliai atiteko Deimantui Vaičiūnui (Panevėžys, treneris Albinas Batūra) ir Deimantui Burneikai (Vilnius, treneris Vladimiras Audickas).

Šalies jaunučių pirmenybėse dalyvavo 106 imtynininkai iš Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių, Panevėžio miestų, Anykščių, Joniškio, Tauragės, Šiaulių rajonų, Visagino, Marijampolės savivaldybių.

Varžybų protokolai EXEL formate spausti čia 

 www.imtynes.lt  informacija

A.Ševelkovo foto