Kauno policijos mokymo centro sporto salėje  vyko penktasis tarptautinis graikų-romėnų imtynių turnyras. Šiais metais varžybos skirtos Kauno „Jaunalietuvių sporto organizacijos“ mokyklos 60 –mečiui pažymėti. Jame susirinko rekordinis sportininkų būrys iš užsienio šalių, net 194 dalyviai iš Ukrainos, Rusijos, Lenkijos, Baltarusijos, Latvijos ir, aišku, iš visos Lietuvos miestų ir rajonų. 

Saulius Liaugminas, treneris ir turnyro organizatorius: „Turnyras nustebino dalyvių gausa ir meistriškumu”

Vienas turnyro organizatorių S.Liaugminas pasakojo, kad varžybų dalyvius sveikino Kauno miesto vicemeras Stanislovas Buškevičius, sporto skyriaus vedėjas Albinas Grabnickas, Kauno „Jaunalietuvių sporto organizacijos“ mokyklos direktorius Evaldas Skyrius. Sporto veteranai, treneriai, iškilūs sportininkai ir rėmėjai, prisidėję prie turnyro organizavimo, buvo pagerbti ministro pirmininko kanclerio, Lietuvos kūno kultūros ir sporto departamento, Kauno miesto kūno kultūros ir sporto skyriaus, bei „Jaunalietuvių sporto organizacijos“ mokyklos padėkomis.  Populiari vieta varžybose buvo imtynių istorijos nuotraukų stendai.  Savo programą parodė „Centro“ sporto mokyklos meninės gimnastikos auklėtinės.  Imtynininkų kovas stebėjo Pekino olimpinių žaidynių prizininkas Mindaugas Mizgaitis, kuris savo imtynių meistriškumą Kaune tobulino keturis metus.

S.Liaugminas paminėjo, kad imtynininkų kovos pasižymėjo didžiuliu atkaklumu. Penkiolikoje svorių kategorijų daugiausiai aukso medalių, net septynis, iškovojo lietuviai. Penki nugalėtojų apdovanojimai iškeliavo į Rusijos miestus Karaliaučių (Kaliningradą), Raušius (Svetlogorskas), Ragainę (Nemanas) ir Tilžę (Sovietskas). Trys čempionai tapo sportininkai iš Kauno, du iš Visagino,  po vieną iš Marijampolės, Vilniaus, Ukrainos (Kostopolis), Latvijos (Daugpilis) ir Baltarusijos (Gardinas).

„Žinoma, neišvengta smulkių traumų. Tačiau, tai vis dėlto dvikovinis sportas, todėl situacijos nedramatizuojame. O kai kuriuos nesklandumus su kaupu užpildė aukšto lygio dvikovos. Pamenu, prieš kelis metus atvykė ukrainiečiai vartė mūsiškius kaip škvalas sausašakes nuo medžių. Na, o šįmet svečiai iš Ukrainos liko su nosimi – jie iškovojo tik vieną „auksą”. Apie ukrainiečius daug pasakoti nereikia – vien Kostopolio sporto internate mokosi ir pratybas lanko virš dviejų šimtų atletų. Todėl nuoširdžiai didžiuojuosi lietuvių pažanga”, – negailėjo pagyrimo žodžių Saulius Liaugminas.

„Na, tiesiog negaliu nepagirti vilniečio Andriaus Jurevičiaus. Sostinės imtynininkas Kaune darė stebuklus. Išklibinti ir nurident varžovą, ypač trečiam kėlinyje ir, ypač, jei varžovas Ukrainos čempionas – tikrai prilygsta mažam stebuklui”, – pridūrė S.Liaugminas.  

Fotografo Artūro Ševelkovo nuotraukose – varžybų akimirkos


    

Varžybų vyriausias sekretorius Vidas Paleckis: „Man maloniausiai buvo stebėti  visaginiečio Kolodino kovas“

Vaikų amžiaus grupėje svorio kategorijoje iki 27 kilogramų (12 dalyvių) finale susitiko visaginietis Sergejus Kolodinas (treneris Vitalijus Nagovicinas)  ir kaunietis Elvijus Jonaitis (treneris Gintaras Bukauskas). Mano nuomone tai buvo viena iš gražiausių turnyro finalinių kovų.  Imtynininkai savo meistriškumą rodė efektingais metimais, kurie buvo palydimi žiūrovų plojimais. Iki pat kovos pabaigos nebuvo aišku, kas laimės. Šį kartą savo pranašumą įrodė Visagino atletas.

Svoryje iki 34 kilogramų (13 dalyvių) finale kovojo marijampolietis Vilius Savickas (treneris Vitas Adomavičius) ir Kauno atstovas Ignas Bukauskas (treneris ir tėtis Gintaras Bukauskas). Ir vėl kova pasižymėjo atkaklumu, ir vėl namų sienos ir sirgalių palaikymas nepadėjo. Pergalę pasiekė marijampolietis.

Svorio kategorijoje iki 39 kilogramų (9 dalyviai)  čempionu nesunkiai tapo kaunietis  Arminas Lygnugaris (treneris Algimantas Raupelis) kuris finale susitiko su Šiaulių rajono imtynininku Vilium Kaubre (treneris Alvydas Tylenis).

Ukrainos atstovas Vasilijus Zachožijus triumfavo svorio kategorijoje iki 42 kilogramų ( 7 dalyviai). Ukrainietis finale įveikė Tadą Dragūną (treneris Vaidotas Dovydaitis) iš Tauragės.

Jaunučių amžiaus grupėje svorio kategorijos iki 35 kilogramų (18 dalyvių) finale susitiko du Rusijos atletai. Čempionu tapo Aleksandras Šeglovas, kuris finale nugalėjo Damirą Počaevą.

Svorio kategorijoje iki 38 kilogramų ( 13 dalyvių) pirmąją vietą iškovojo Dmitrijus Perechelašvilis  iš Visagino (treneris Vitalijus Nagovicinas). Dmitrijus nesunkiai pasiekė finalą, tačiau lemiamoje kovoje teko gerokai paplušėti dvikovoje su Jevgenijumi Grigenča iš Baltarusijos.

Svorio kategorijoje iki 45 kilogramų (20 dalyvių) finale susitiko rusas Arslanas Zubairovas ir joniškietis Donatas Gudmonas (treneris Rytis Keršys).  Čempionu tapo Rusijos pirmenybių penktos vietos laimėtojas  Arslanas Zubairovas.

Svorio kategorijoje iki 49 kilogramų (10 dalyvių)  nugalėtoju tapo kaunietis Titas Kerševičius (treneris Saulius Liaugminas), finale nugalėjęs Joniškio atstovą Darių Gudmoną (treneris Rytis Keršys).

Jaunių amžiaus grupėje svorio kategorijoje iki 50 kilogramų ( 5 dalyviai)  nesunkai pergales iškovojo ir čempionu tapo Colokas Chačetrianas iš Rusijos.

Svorio kategorijoje iki 54 kilogramų ( 17 dalyvių)  finale susitiko vilnietis Andrius Jurevičius (treneris Eduardas Fainšteinas)  ir praeitų metų Ukrainos jaunių čempionas, sporto meistras Romanas Pacurkovskis. Nugalėtojui išaiškinti prireikė trijų kėlinių. Po atkaklios kovos pergalę iškovojo Andrius Jurevičius.

Kaunietis Paulius Ivanauskas (treneris Gintaras Bukauskas)  ir latvis Aleksandras Jurkjanas iš Daugpilio susitiko svorio kategorijos iki 58 kilogramų (16 dalyvių) finale. Kova buvo labai atkakli, tačiau  pergalės labiau norėjo kaimynas iš Latvijos, kuris ir tapo šios svorio kategorijos nugalėtoju.

Rusijos imtynininkai Sergejus Maksimenko ir Aleksejus Totolajevas grūmėsi svorio kategorijos iki 69 kilogramų (14 dalyvių)  finale. Pajėgesnis buvo S.Maksimenko.

 Lemiamoje svorio kategorijos iki 76 kilogramų (12 dalyvių) finale susitiko marijampolietis Edvinas Venteraitis (treneris Karolis Čiupkevičius)  ir Baltarusijos atletas Antonas Dmitričenko. Po atkaklios imties išryškėjo nežymi sportininko iš Gardino persvara.

 Jaunimo amžiaus grupėje svorio kategorijoje iki 63 kilogramų (15 dalyvių)  finalinėje imtyje susitiko kaunietis Tomas Proškus (treneris Saulius Liaugminas) ir Tigranas Petrosianas iš Karaliaučiaus. Nors Tomas laimėjo pirmąjį kėlinį, tačiau po apmaudžios klaidos vis dėlto pralaimėjo sportininkui iš Rusijos.

 Svorio kategorijoje iki 84 kilogramų (13 dalyvių) finalinėje imtyje susitiko kaunietis Denas Markūnas (treneris Vidas Paleckis) ir latvis Sergejus  Mironovas.  Nors Latvijos imtynininkas buvo šiek tiek lengvesnis, tačiau daugiau ragavęs aukšto rango tarptautinių varžybų. Todėl buvo labai malonu, kad Denas pasiekė pergalę ir iškovojo aukso medalį.

Fotomenininko Vido Paleckio nuotraukose – varžybų nugalėtojai ir prizininkai svorio kategorijose

Lietuvos jaunučių rinktinės treneris Vladimiras Audickas: „Mūsų treneriai vis atranda gabių vaikų”

Nepaisant sunkmečio, šalies imtynių treneriai dirba sukandę dantis ir atranda vis naujų gabių atletų. Jiems tenka konkuruoti su kolegomis iš komandinių sporto šakų, kurie, tiesiogine prasme, „iššluoja” mokyklas. Toli gražu ne kiekvienas mokinys nori arti ant kilimo, kuomet jų bendraamžiai bumsi kamuoliu ant žaliosios vejos arba krepšinio aikštynuose.    

Dar vieną perliuką atrado Vitalijus Nagovicinas. Šįkart ant kilimo puikiai kovojo visaginietis Sergejus Kolodinas (27 kg). Vitalijaus auklėtinis nugalėjo varžybų favoritą Aistį Liaugminą. Kitus priešininkus įveikė be didesnio vargo.  

Sparčiai progresuoja Vilius Savickas (34 kg). Trenerio Vyto Adomavičiaus auklėtiniui tik 10 metų, ant kilimo neišsiskiria ypatingais duomenimis, net nepanašus į superatletą. Tačiau puikiai skaito situaciją ant kilimo, gerai paruoštas techniškai, įvaldęs sudėtingų veiksmų arsenalą – atlieka metimus per save, skraidina varžovus per dubenį ir per petį, vienu žodžiu, nugalėtoju tapo pelnytai.

Jaunučių amžiaus grupėje pergalę po pergalės skina Titas Kerševičius (49 kg). Trenerio Sauliaus Liaugmino auklėtinis kovoja užtikrintai. Ateityje, manau, bus vienas Lietuvos jaunių rinktinės lyderių. Titas kruopštus treniruotėse, fiziškai stiprus ir greitas, puikiai ginasi parteryje.  Kaunietis noriai einą į „kryžių“. Iš šios padėties meta per save ir atlieka „dubenį“. Titas neatsitiktinai šalies jaunučių pirmenybėse pakilo ant nugalėtojų pakylos. Manau, kad Titas neleis broliams Galkinams ir Airidui Danusevičiui užmigti ant laurų.

Joniškio imtynių klubo „Kova“ treneris Rytis Keršys: „Du sidabro medaliai yra puikus pasiekimas“

Joniškio garbę gynė septyni sporto centro imtynininkai. Geriausiai sekėsi kovoti broliams dvyniams Donatui ir Dariui Gudmonams, kurie varžėsi tarp jaunučių. Donatas Gudmonas (45 kg) lengvai įveikė tauragiškį, lenką ir latvį. Lemiamą kovą dėl pirmos vietos Donatas pralaimėjo labai stipriam rusui ir iškovojo antrąją vietą.

Puikiai sekėsi ir Dariui Gudmonui (49 kg). Darius laimėjo tris kovas, įveikdamas du latvius ir rusą. Imtį dėl pirmos vietos joniškietis pralaimėjo sunkesniam , fiziškai stipresniam kauniečiui ir iškovojo sidabro medalį.

Gerai kovojo Karolis Pociūnas (35 kg). Jis nugalėjo baltarusį ir lenką. Kovoje dėl patekimo į finalą Karolis truputį nusileido rusui, o kovoje dėl trečios vietos teko pripažinti latvio pranašumą. Tad, iškovota penktoji vieta. Tarp vaikų kovojęs Antanas Janušas (39 kg) įveikė vilnietį, bet pralaimėjo kuršėniškiui bei rusui ir liko penktas.

Buvęs Joniškio sporto centro auklėtinis Denas Markūnas (84 kg) sėkmingai kovojo tarp jaunimo. Denas įtikinamai įveikęs marijampolietį Aivarą Ruočkų ir latvį Sergejų Mironovą iškovojo pirmąją vietą.

Turnyro nugalėtojai ir prizininkai spausti čia