Pekino olimpinių žaidynių bronzos laimėtojas, imtynininkas Mindaugas Mizgaitis lyg koks kareivis klauso savo trenerio. Rytinė treniruotė turi prasidėti 10.30 val. ir nė sekundės vėliau. Girdžiu, kaip treneris rėkia kitiems imtynininkas telefonu, nes šie vis dar nepasirodo treniruotėje. Mindaugas švyti, jis gali ramiai treniruotis, o pirmas startas Ukrainoje parodė, kad šį sezoną jis bus galingas varžovas kitiems imtynininkams Pasaulio čempionate. 

Mindaugai, galima sakyti, kad po kelio operacijos trukusios ilgos reabilitacijos jau atgavai norimą sportinę formą?

Po truputį grįžtu į vėžes. Labai gerai, kad pirmosiose varžybose Ukrainoje įveikiau varžovą, prieš kurį sveikas niekada nebuvau laimėjęs, tai toks pasitikėjimas grįžo savo jėgomis, o finale prieš pasaulio vicečempioną pritrūko jėgų. To bendro pasiruošimo pritrūko. Esu savimi labai patenkintas. Galvojau, kad bus liūdniau, nes vis dėlto pirmas startas. Tai teikia vilčių, kad viskas bus gerai. Manau, kad po mėnesio viskas susitvarkys.

Ar sunkiai ištvėrei kelio operaciją, reabilitaciją? Žinau, kad tau labai padėjo Virgilijaus Aleknos masažuotojas Kęstutis Laurinskas.

Man buvo šešta ar septinta operacija. Reabilitacijos laikas yra visada sunkus. Po kelio operacijos manėme, kad reabilitacija truks žymiai trumpiau. Po trijų mėnesių, kai ta reabilitacija turėjo baigtis, koja buvo praktiškai neveikianti. Buvo ,,strioko“, bet apsiraminau, dirbom, dirbom ir, kaip matot, stoviu (juokiasi). Labai dėkingas esu Kęstučiui. Sausį ir vasarį aš atbuvau Lenkijos treniruočių stovykloje su Alekna ir Kęstu, kuris labai padėjo per bendrojo fizinio parengimo treniruotes. Praktiškai, jei būčiau likęs Lietuvoje, būčiau likęs lovoje, o čia išėjo, kad tapo aktyvi. Pridėjau jėgos. Manau, sezonas turėtų būti neblogas.

Prakalbai apie sezoną. Pagrindinis tikslas, kaip ir visų – patekti į Londono olimpiadą?

Dar laukia vienos varžybos Lenkijoje. O vėliau startuosiu Pasaulio čempionate, kur reikia pasistengti patekti į penketuką, nes tai garantuoja kelialapį į Olimpiadą. Pagrindinis tikslas būtų toks. Visi varžovai yra įveikiami, tad reikia tik pasitikėti savimi ir sureguliuoti svorį.

O, svoris. Labai įdomi tema. Kaip meti jį?

Mažiau valgau, daugiau bėgam (juokiasi). Metu po 12-14 kilogramų per penkias dienas, tad susitvarkau normaliai. Mes jau pripratę nuo mažens. Psichologiškai kūnas žino, kad reikia atiduoti svorį. Per imtynių treniruotę mes numetam po tris kilogramus. Po to galim po kilogramą vėl pridėti su maistu. Mes neskaičiuojam kalorijų, žiūrim tik kilogramus. Tokia ir matematika.

Ką varžybose darai, kai tau būna labai sunku?

Tiesiog pradedu šypsotis, tai labai psichologiškai veikia konkurentą.

Ką išskirtumėt iš kitų Lietuvos imtynininkų?

Džiaugiuosi, kad Mindaugas Ežerskis jau susitvarkė savo sveikatą. Pas jį problemos su ta koja, kuri neišsitiesia iki galo. Šiuo metu Mindaugas neblogos formos ir turėtų startuoti. Aleksandras Kazakevičius (svorio kategorija 74 kg) puikiai atrodo, tik laiko klausimas, kada jis laimės medalį. Venckaitis jaunesnysis nustebio šitame Ukrainos turnyre. Visi imtynininkai yra tokioje pozicijoje, kurioje gali pateikti staigmenų. Tą, ką aš padariau per Pekino olimpiadą.

„Olimpinis dienoraštis”