Vilniaus Respublikiniame lengvosios atletikos manieže vyko jubiliejinis pasaulio čempiono Rimanto Bagdono imtynių turnyras.

Lietuvos imtynių federacija (LIF) jau dešimtą kartą organizuoja imtynių turnyrą. Varžybose dalyvavo dvi Lietuvos komandos – suaugusiųjų ir jaunimo. Beje, „suaugusiųjų“ rinktinė vadinama sąlyginai, nes keli pajėgiausi šalies atletai dėl įvairių priežasčių negalėjo kovoti ant kilimo – Pekino olimpinių žaidynių prizininkas Mindaugas Mizgaitis ir pasaulio bei Europos vicečempionas Mindaugas Ežerskis yra traumuoti, o Aleksandras Kazakevičius ir Laimutis Adomaitis Vokietijoje gina bundeslygos klubų garbę. „Turim jauną, talentingą jaunimą, todėl daug nesisielojom dėl sudėties, o tiesiog pasiūlėm jėgas išmėginti perspektyviems atletams“, – prieš varžybas padėties nedramatizavo treneris Ruslanas Vartanovas. Atnaujinta suaugusiųjų komanda pateisino trenerio lūkesčius ir užėmė antrą vietą. Lietuviai finale minimaliu skirtumu pralaimėjo stipriausiai Ukrainos ekipai. Bronzos medaliai įteikti Ukrainos antrajai komandai.

Lietuvos jaunimo rinktinė liko šeštoje vietoje.

Treneris Ruslanas Vartanovas džiaugėsi komandos susitelkimu ir pasiaukojimu. „Be rinktinės lyderių atsidūrėme keblioje padėtyje. Nepaisant skaudžių praradimų, mūsiškiai grūmėsi solidžiai. Juk apmaudu būtų nuvilti žiūrovus. Žinoma, man jaunimas pateikė didžiulį siurprizą – patikėkite, įveikti Baltarusijos komandą jau savaime yra didelis laimėjimas. Apskritai, man patiko netikėti Viliaus Laurinaičio sprendimai bei sunkiasvorio Marijaus Grygelio pastangos. Kalbant apie Marijų, noriu jam ir sau palinkėti kantrybės. Šiame svoryje imtynininkas subręs po 4–5 metų, todėl derėtų apsišarvoti kantrybe ir arti ilgai bei nuobodžiai. Išskirtinių šiltų žodžių noriu paberti Edgarui Venckaičiui ne dėl to, kad jis liko nenugalėtas, o dėl to, kad jis dirba nuosekliai ir išnaudoja savo stipriąsias savybes. Jis yra savotiškas imtynių kilimo bohemos atstovas; jis nebijo kurti, tačiau siurrealistinės idėjos kartais atletui pakiša koją “, – samprotavo R.Vartanovas.

„Turnyrą vertinu teigiamai. Varžybos atskleidė komandos dvasią – daug nesvarstę užlopyti spragas kai kuriuose svoriuose atvyko Klaipėdos atletai Rūtenis Uginčius ir Artūras Jankauskas. Beje, aštuoniolikmetis Rūtenis iškovojo svarius taškus imtyje su Baltarusijos atletu ir leido mūsų šalies komandai atsiplėšti nuo kaimynų bei užimti pirmą vietą pogrupyje. Kalbant apie Valdemarą Venckaitį, noriu priminti, kad jis nors ir pralaimėjo lygioje dvikovoje Europos čempionato prizininkui Dmitrijui Pyškovui, tačiau pastebimas akivaizdus tauragiškio atgimimas“, – įspūdžiais dalijosi šalies rinktinės vyriausias treneris Grigorijus Kozovskis.

Tuo tarpu Lietuvos imtynių federacijos generalinis sekretorius Paulius Daumantas pasidžiaugė, kad per dešimtmetį išaugo turnyro kokybė. „Atvykę atletai nesigaili į savo varžybų kalendorių įrašę Bagdono turnyrą. Vilniuje jie gauna puikias sąlygas ir labai pajėgius varžovus. Ateityje mūsų tikslas išliks toks pats – prioritetą teiksime kokybei, o ne kiekybei“, – planus atskleidžia P.Daumantas.

Sidabro medalius ir taurę iškovojusios Lietuvos komandos sudėtis: Rūtenis Uginčius (55 kg), Ramūnas Dagys (60 kg), Edgaras Venckaitis (66 kg), Valdemaras Venckaitis (74 kg), Vladislavas Lukaševičius (84 kg), Mantas Knystautas (96 kg) ir Marijus Grygelis (120 kg).

Į lengvosios atletikos maniežą susirinkę imtynių gerbėjai, tarp kurių aistringiausi buvo Kuršėnų ir Gruzdžių miestelio jaunieji imtynių fanai, galėjo stebėti aštuonių komandų iš Ukrainos, Baltarusijos, Latvijos, Rusijos ir Lietuvos kovas. Turnyre dalyvavo 56 minėtų valstybių atletai.

 Valdas Malinauskas

Tarptautinio R.Bagdono graikų-romėnų imtynių turnyro varžybų protokolai:                FINAL ; 3 PLACE ; 5 PLACE ; 7 PLACE ; 1 ROUND ; 2 ROUND ; 3 ROUND ; 2011-10-21_22 TEAMS ; 2011 BAGDONAS TOURNAMENT referee list

www.imtynes.lt

A.Ševelkovo nuotraukos