Du tituluočiausi pastarojo dešimtmečio Lietuvos imtynininkai – 34-erių Mindaugas Ežerskis ir dvejais metais jaunesnis Mindaugas Mizgaitis – artėja prie pasirinkimo kryžkelės. Iš paskutinio olimpinės atrankos turnyro tuščiomis grįžę veteranai neslepia turėsiantys rimtai apsvarstyti savo ateitį.

Po pralaimėjimo šoko neatgauna žado

Patirtis užleido kelią jaunystei – į Londono olimpines žaidynes vyks Edgaras Venckaitis ir Aleksandras Kazakevičius, tuo tarpu didžiausią patyrimo ir apdovanojimų bagažą sukaupusių Lietuvos rinktinės atstovų svajonės prieš karjeros pabaigą dar kartą užlipti ant olimpinio imtynių kilimo skaudžiai dužo.

„Aš jau tokio amžiaus, kad nebeturiu ko laukti. Londonas yra paskutinis mano šansas sužibėti olimpinėje arenoje“, – kovą po sidabrinio pasirodymo Europos čempionate pareiškė M. Ežerskis (svorio kategorija iki 96 kg.).

Bet savojo šanso imtynininkas iš Vilniaus nebegaus: praėjusį savaitgalį Helsinkyje vykusiame paskutiniajame atrankos turnyre lietuviui iki kelialapio pritrūko vienos pergalės.

Turnyrą Suomijoje M. Ežerskis pradėjo įveikdamas kazachą Alchazurą Ozdijevą ir suomį Timo Kallio, tačiau pusfinalyje jo žygį nutraukė 22-ejų buvęs pasaulio jaunių vicečempionas iš Rumunijos Alinas Alexucas-Ciurariu. Sutapimas ar ne, bet praėjusių Europos pirmenybių finale Lietuvos imtynininkas taip pat nusileido gerokai jaunesniam varžovui – 20-mečiui armėnui Arturui Aleksanianui.

„Negaliu nė pagalvoti apie tai, kas įvyko. Būkite geri, bent jau kol kas palikite mane ramybėje“, – aitrinti dar atviros žaizdos nenorėjo trejų olimpinių žaidynių dalyvis.

Keturis medalius pasaulio ir Europos čempionatuose per karjerą iškovojęs sportininkas trečiadienį DELFI dar negalėjo pasakyti, ar kitą sezoną toliau mėgins gausinti savo trofėjų kolekciją.

„Aš tik užvakar grįžau į Lietuvą. Duokite laiko viskam aprimti“, – įvykiams už akių neskubėjo M. Ežerskis.

Traumų užkeikimo taip ir nepavyko išsklaidyti

Jei M. Ežerskiui olimpinis kelialapis išsprūdo iš rankų paskutiniame žingsnyje, tai M. Mizgaitis (iki 120 kg.) Helsinkyje jau pirmą kovą pralaimėjo olimpiniam vicečempionui iš Rusijos Hasanui Barojevui.

„Šiame turnyre dalyvavo vienintelis varžovas, kuriam galėjau pralaimėti – lyg tyčia, ant jo ir užsiroviau“, – DELFI sakė vienintelis šalies imtynių istorijoje olimpinis prizininkas, 2008 metais Pekine pelnęs bronzą.

Vis dėlto dėl savo nesėkmės vien tik nepalankių burtų M. Mizgaitis nekaltina. Imtynininkui, kurį visą karjerą fatališkai kamavo traumos, prieš pusmetį trūko Achilo sausgyslė. Nuo minčių apie pasitraukimą iš didžiojo sporto M. Mizgaitį tuomet atkalbėjo tik Vokietijoje sudėtingą operaciją lietuviui atlikę vietos medikai.

Sugrįžti ant imtynių kilimo sunkiasvoriui pavyko greičiau ir sklandžiau nei tikėtasi – nors kovą vykusiame Europos čempionate nugalėtojų pakylos jis nepasiekė, susilaukė specialistų pagyrų už kovingą pasirodymą.

„Mane operavę vokiečiai garantavo, kad sugrįšiu į sportą – taip ir atsitiko. Viskas buvo gerai, imtis sekėsi neblogai, bet…“, – atsiduso M. Mizgaitis.

Bet balandžio pabaigoje Kinijoje vykusiame pasauliniame atrankos į Londono žaidynes turnyre imtynininkui atsinaujino alkūnės trauma, dėl kurios nuskausminamųjų injekcijomis bandęs gelbėtis lietuvis Suomijoje negalėjo imtis visa jėga.

Kaip ir M. Ežerskis, patyręs atletas kol kas nėra apsisprendęs, ar dės tašką savo sportinėje karjeroje.

„Jei nebūčiau svajojęs apie Londoną, būčiau spjovęs į viską ir nekentėjęs šitiek operacijų. Dabar reikia truputį nurimti ir tuomet galvoti, spręsti. Pažiūrėsiu, ką sakys olimpinis komitetas, sporto departamentas. Juk nebesu jaunuolis, yra kitų jaunų sportininkų, kuriuos reikia palaikyti“, – ne itin optimistiškai nusiteikęs buvo M. Mizgaitis.

Mindaugas Augustis

www.DELFI.lt