Serbijos sostinėje Belgrade vykstančio Europos imtynių čempionato graikų-romėnų imtynių varžybų svorio kategorijoje iki 96 kg Lietuvos atstovas Mindaugas Ežerskis iškovojo sidabro medalį. 34-erių metų lietuvis finale pralaimėjo 20-mečiui armėnui Arturui Aleksanianui.

2007 metų pasaulio vicečempionas M. Ežerskis aštuntfinalyje nugalėjo lenką Damianą Sergiuszą Fedorowiczą, ketvirtfinalyje įveikė Davidą Valą iš Čekijos, o pusfinalyje – azerbaidžanietį Šalvą Kadabadzę.

Bronzos medalius pelnė ukrainietis Sergejus Rutenka ir Š. Kadabadzė.

Šioje svorio kategorijoje kovojo 24 imtynininkai.

 „Šis medalis imtynininkams tarsi atgaiva. Sidabras Europoje prieš atrankos turnyrus yra geras ženklas. Nežinau finalinės kovos detalių, tačiau esu tikras, kad Mindaugas ant kilimo atidavė visas jėgas. Džiaugiuosi, kad šalies kariuomenės sporto klubo instruktorius grandinis Mindaugas Ežerskis medalį iškovojo Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo dienos išvakarėse. Tai iš ties reikšminga dovana imtynių sporto mėgėjams“, – lietuvio pergale pasidžiaugė pasaulio jaunimo čempionas Valentinas Mizgaitis.

Sekmadienį ryte su Europos vicečempionu kalbėjosi Mindaugo žmona Inga. „Pasveikinau. Šįryt buvo guvesnis. Toks jis yra, po nesėkmės būna tylus, užsidaro savyje, analizuoja klaidas. Bet puikiai supranta, kad viskas jau tapo istorija ir reikia ruoštis naujiems startams. Paklaustas, kaip išsimiegojo, pasakė gerai. Tik ryte buvo sunku „surinkti kaulus“ ir gėlė finale įtrūkusį krūtinės raumenį“, – pasakojo Inga Ežerskienė.

M.Ežerskio sportinis ilgaamžiškumas yra pavydėtinas. Beveik prieš du dešimtmečius Mindaugas debiutavo tarptautinėje arenoje, o jo debiutas Europos jaunių čempionate Luenene (Vokietija) pažymėtas aštuntąja vieta.

1994-aisiais  Ežerskio pasaulio imtynių jaunimo čempionate Budapešte iškovota antroji vieta tebuvo prologas iki šių dienų tebesitęsiančiame kovų dėl apdovanojimų maratone.

Dar po metų Mindaugas Europos imtynių jaunimo čempionate  Wittene (Vokietija) vėl užkopė ant pjedestalo – jam įteiktas sidabro medalis. Beje, tąkart 13 vietoje liko čekas Davidas Vala. Tas pats atletas, kurį Belgrade Mindaugas įveikė pakeliui į finalą. Apskritai, praėjus beveik dviem dešimtmečiams iš lietuvio varžovų ant kilimo dar galima pamatyti minėta slovaką,  Uzbekijai atstovaujantį sunkiasvorį Davydą Saldadzę, vokietį Mirko Englichą bei Mareką Svecą iš Čekijos.

Perėjimas į suaugusių grupę buvo sunkus, daug žadantis, bet nerezultatyvus. Neskaitant 1998 metais iškovotos penktos vietos Europos čempionate, Mindei tvirtai prilipo itin pajėgaus vidutinioko ir perspektyvaus imtynininko vardas. Anuomet atleto treneriai šypsojosi – varžybose burtų valia jam būtinai teks grumtis su septyniais metais vyresniu Segejum Lištvanu. Baltarusio barjeras buvo užkerėtas, tačiau palaužti jį pavyko pačiu reikalingiausiu momentu. Sidnėjaus olimpinėse žaidynėse Ežerskis vis dėlto nugalėjo ir Lištvaną, ir Hasseną Fkiri iš Tuniso, bet pralaimėjo Saldadzei. Aštunta vieta olimpiadoje atletui suteikė daugiau pasitikėjimo, bet pergalės pačios savaime neėjo. Reikėjo naujų pokyčių.

Po Sidnėjaus OŽ šalies graikų-romėnų imtynių trenerio vairą perėmė patyręs specialistas iš Baltarusijos Grigorijus Kazovskis. Būtent su šiuo treneriu siejamos skambiausios Lietuvos imtynininkų pergalės. Būtent Kazovskis prikėlė naujiems skrydžiams daugiausiai titulų iškovojusį mūsų šalies imtynininką. Tiesa, kelias link medalių nebuvo rožėm klotas. Itin skaudūs prisiminimai iš Atėnų olimpinių žaidynių. „Tas akimirkas norėčiau išbraukti iš gyvenimo, prisiminimai mane kankina. Nieko nenoriu apie tai pasakoti, nes nežinau ką sakyti. Vyko kažkoks proto užtemimas“, –  kartą yra prasitaręs M.Ežerskis. Tąkart ant olimpinio Atėnų kilimo Ežerskis jau buvo sudorojęs rumuną Petru Sudureacą. Liko dar žingsnis ir laurai ranka pasiekiami. Pirmas kėlinukas prieš iranietį Masoudą Hashemzadehą laimėtas. Įpusėjus antrajam Mindė pirmauja. Iranietis eina į kryžių. Mindaugas priima iššūkį. Iranietis desperatiškai meta. Iš nevilties…

Pralaimėjimas Graikijoje neišmušė atleto iš vėžių. Nurijęs karčią piliulę, kupinas jėgų ir pasitikėjimo M.Ežerskis pradėjo skinti pergales. Pagaliau , 2005 metais Varnoje, atletui ant krūtinės sublizgėjo Europos čempionato bronza.

Dar po dviejų metų  Baku liko per plauką nuo čempiono titulo. Tačiau kišenėje jau yra iškovotas kelialapis į Pekino olimpiadą.

Čia leisiu sau improvizuoti, kalbėdamas apie imtynių taisyklių subtilumus. Taip, daug kas sakys, geram imtynininkui nesvarbu, kokios taisyklės bebūtų, jis privalo laimėti. Gal būt. Bet olimpiada – ne eilinis renginys. Čia iš tikrųjų atsirenka stipriausi. Dvi laimėtos kovos po šešias minutes su iraniečiu Ghasemu Rezaei ir tituluotu turku Mehmetu Oezalu pareikalavo nemažai jėgų. Dar viena pralaimėta kova prieš velnių priėdusį būsimą olimpinį čempioną Aslambeką Chuštovą iš Rusijos taipogi atėmė nemenką dalelę sveikatos. Šioje situacijoje burtai grumtynės su kazachu Assetu Mambetovu tiesiog pasityčiojo iš lietuvio – jam tris kartus reikėjo atlikti priverstinį techninį veiksmą parteryje. Trečiam kartui jėgų pritrūko. Septinta vieta.

Antrą kartą Europos pirmenybių prizininku buvęs šiaulietis tapo 2009 metais Vilniuje. Jis taip pat iškovojo sidabro medalį.

Dar prieš čempionatą Serbijoje treneris G.Kazovskis ne kartą viešai minėjo, kad šiuo metu Mindaugas Ežerskis yra idealioje sportinėje formoje. Jo žodžius patvirtino iškovotas sidabras. Dabar laukia nelengvesnė, tiksliau tariant sunkesnė užduotis – iškovoti kelialapį į Londoną. „Mindaugas maksimalistas. Jis kelia sau aukščiausius tikslus. Tačiau kelti ir vykdyti iškeltus reikalavimus yra toli gražu ne tas pats. Bet Mindaugas reiklus visų pirma sau. Tai idealus sportininkas. Todėl norisi tikėti, kad jį pamatysime ant olimpinio Londono kilimo“, – svarstė G.Kazovskis.

Valdas Malinauskas

www.imtynes.lt