Bokalas alaus, pirtis ir kelios dienos be treniruočių – sidabrinį sugrįžimą ant Europos čempionato prizininkų pakylos imtynininkas Mindaugas Ežerskis paminės tik simboliškai. „Baisiausia dėl to, kad šįsyk mes buvome vieni geriausių, o po mėnesio lyderiai jau gali būti kiti“, – nerimavo 34-erių veteranas, pasiryžęs toliau įnirtingai dirbti ir žūtbūt prasiskverbti į paskutines karjeroje olimpines žaidynes.

Šaukštas deguto – naujoko antausis

Metus tylėjusi Lietuvos graikų-romėnų imtynių rinktinė driokstelėjo visu smarkumu. Savaitgalį Belgrade (Serbija) pasibaigusiame Europos čempionate lietuviai pademonstravo geriausią bendrą rezultatą šalies imtynių istorijoje, o vyriausias komandos imtynininkas M. Ežerskis vėl priminė apie save, svorio kategorijoje iki 96 kg. iškovojęs trečią karjeroje žemyno pirmenybių apdovanojimą.

„Rezultatas – geras, tokio mes patys nelabai ir tikėjomės. Praėję metai mums buvo tušti, vyrai buvo patekę į duobę, bet dabar vėl pajautėme alkį ir parodėme dantis. Gražu, kai prie mūsų prieina sportininkai iš tokių imtynių imperijų kaip Rusija, ir sveikina, giria“, – džiaugėsi M. Ežerskis, naktį iš pirmadienio į antradienį parvežęs į Vilnių Europos čempionato sidabro medalį.

Tiesa, Šiauliuose gimęs, bet sostinėje gyvenantis sportininkas ir Belgrade nepajėgė išsklaidyti nesėkmių finaluose užkeikimo. 2007 metų pasaulio ir 2009 metų Europos vicečempionas, savo kolekcijoje turintis ir 2005 metų žemyno pirmenybių bronzą, šįkart lemiamoje kovoje buvo priverstas kapituliuoti prieš kylančią Armėnijos imtynių žvaigždę Arturą Aleksanianą. 20-metis varžovas įtikinamai pranoko Lietuvos kūno kultūros akademijos mokslų daktarą rezultatu 8:0.

„Tikėjausi lengvesnio finalo, todėl po jo buvo ir pikta, ir apmaudu. Varžybas baigti pralaimėjimu niekam nėra malonu. Armėnas pasižymi fizine jėga, be to, jis yra naujokas, kurį dar reikia perprasti. Reikia pripažinti, kad šiuo metu jis yra už mane stipresnis, bet neaišku, kaip bus rytoj. Analizuosime, darysime išvadas, ieškosime naujų taktinių sprendimų“, – revanšą mintyse jau planavo M. Ežerskis.

Pakeliui į finalą Lietuvos atstovas įveikė lenką Damianą Fedorowiczių ir čeką Davidą Valą, o pusfinalyje palaužė Šalvos Gadabadze iš Azerbaidžano pasipriešinimą.

Į Londoną veršis dantimis ir nagais

Pralaimėjęs kovą dėl aukso M. Ežerskis, kaip ir visi kiti imtynininkai, dėl kelialapio į Londono olimpines žaidynes dabar kovos atrankos turnyruose.

Būtent bilietas į olimpinį Londoną yra atsidūręs M. Ežerskio karščiausių šio sezono troškimų sąrašo viršuje.

„Aš jau tokio amžiaus, kad nebeturiu ko laukti. Londonas yra paskutinis mano šansas sužibėti olimpinėje arenoje“, – atvirai kalbėjo imtynininkas.

Kol kas Lietuvos imtynių rinktinė savo sąskaitoje neturi nei vieno kelialapio, bet M. Ežerskio ir jo komandos draugų laukia trys progos pakliūti į žaidynes. Papildomi atrankos turnyrai vyks balandį Bulgarijoje bei Kinijoje ir gegužę Suomijoje.

„Atrankos varžybos nebus kažkuo ypatingos, nes laukia tie patys priešininkai. Baisiausia dėl to, kad šįsyk mes buvome vieni geriausių, o po mėnesio lyderiai jau gali būti kiti. Bet ruošimės, dirbsime ir stengsimės tokią pačią formą pasiekti ir prieš atrankos turnyrus“, – sakė M. Ežerskis.

Talentas pagaliau sužydėjo

Tuo, kad Lietuvos olimpiečius į Londoną skraidinsiančiame lėktuve bus ir imtynininkų, neabejojo imtynių rinktinės treneris Ruslanas Vartanovas, kuris iš Belgrado grįžo užkimęs, bet patenkintas.

„Europos čempionate komanda atrodė tikrai galingai, rezultatai tenkino. Esu tikras, kad turėsime ką pasiųsti deramai atstovauti Lietuvai į olimpines žaidynes“, – DELFI užtikrino specialistas.

Serbijos sostinėje R. Vartanovas ne veltui prarėkė balsą: M. Ežerskiui įkandin ant nugalėtojų pakylos žengė Aleksandras Kazakevičius, greta jos finišavo dar keli lietuviai.

Pasibaigęs Europos čempionatas buvo ypač įsimintinas A. Kazakevičiui (svorio kategorija iki 74 kg.). Trenerių nuolat giriamas 25-erių vilnietis ilgą laiką niekaip nesugebėdavo iškovoti pirmo karjeroje svarbiausių suaugusiųjų varžybų apdovanojimo, bet pagaliau pralaužė ledus Belgrade.

Mūšyje dėl bronzos lietuvis po atkaklios kovos pranoko patyrusį Pekino olimpinių žaidynių prizininką iš Prancūziją Christophe’ą Renę Marcelį Guenotą.

Įspūdingai pradėjęs čempionatą A. Kazakevičius paguldė ant menčių Veli-Karri Osvaldą Suomineną iš Suomijos, vėliau įveikė kroatą Bozo Starcevičą bei Lenkijos atletą Arkadiuszą Marciną Kulynyczių. Tik pusfinalyje lietuvis nusileido dukart pasaulio vicečempionui Manučarui Cchadajai iš Gruzijos.

„Priešininkai buvo geri, bet padariau tai, ką privalėjau padaryti. Šešerius metus laukiau šito medalio, ir juo esu labai patenkintas. Tačiau akmuo nuo pečių kol kas nenusirito, nes priešakyje laukia dar svarbesnė kova dėl olimpinio kelialapio“, – teigė A. Kazakevičius.

Bendroje įskaitoje – dar neregėta aukštuma

Galimybę pelnyti trečią medalį Lietuvai svorio kategorijoje iki 84 kg. sekmadienį turėjo Laimutis Adomaitis, tačiau imtynininką sustabdė kaklo trauma. 25-erių lietuvis kovoje dėl trečios vietos susitiko su Žanu Beleniuku iš Ukrainos. Pirmą kėlinuką rezultatu 0:3 pralaimėjęs L. Adomaitis antrame susižeidė efektingai iškėlęs ir numetęs ukrainietį. Pasitarę gydytojai lietuviui nebeleido tęsti kovos.

L. Adomaitis šešioliktfinalyje įveikė serbą Petrą Balo, aštuntfinalyje nugalėjo šveicarą Thomasą Suppigerį, ketvirtfinalyje – Azerbaidžano atstovą Samaną Ahmaną Tahmasebį, o pusfinalyje pralaimėjo lenkui Damianui Janikowski.

Be apdovanojimo Belgrade liko vienas tituluočiausių Lietuvos imtynininkų Mindaugas Mizgaitis (svorio kategorija iki 120 kg.). 2008 metų Pekino olimpinių žaidynių bronzinis prizininkas įveikė estą Heikį Nabį bei prancūzą Yannicką Szczepaniaką, tačiau kelią link medalio lietuviui ketvirtfinalyje užtvėrė Mihaly‘is Deak-Bardosas iš Vengrijos. M. Mizgaičiui teko tenkintis aštunta pozicija.

Galutinėje graikų-romėnų imtynių komandų rikiuotėje lietuviai pakilo aukščiausiai per šalies istoriją ir pasidalino 6-7 vietomis su vengrais, o pirmąsias tris pozicijas užėmė atitinkamai Rusija, Ukraina ir Azerbaidžanas.

 Mindaugas Augustis
www.delfi.lt