Edgaras Venckaitis pralaužė ledus. Jis pirmasis šalies imtynininkas, paėmęs kreiserinį pagreitį ir sudaužęs italų, bulgarų ir suomių tvirtoves. Tris žingsniai, trys sėkmingi ir galingi yriai atvėrė kelią į Londono olimpiados vandenis. „Edgariukas buvo nesustabdomas. Jis išėjo ant kilimo ir pasiėmė pergales. Lyg jos iš anksto jam buvo rezervuotos“, – į ragelį iš Sofijos išrėkė kovas stebėjęs Europos imtynių asociacijos biuro narys Andrejus Gribojedovas.

Pradžiai Edgariukas nuo imtynių kilimo nušlavė italą Riccardo Magnį. Kaip ir nuogastavo rinktinės treneris Grigorijus Kazovskis, didžiausią nerimą kėlė savų žiūrovų akivaizdoje kovojęs Emelyanas Malinovas Todorovas. Šį kartą Edgarui reikėjo būti visa galva pranašesniam. Reikėjo būti pasiruošusiam ir teisėjų ir žiūrovų spaudimui. Pergalę lygioje imtyje iškovojo Venckaitis. Šią kovą komentavęs A.Gribojedovas sakė, kad buvo pasirinkta protinga taktika. Visi trenerių sumanymami įgyvendinti šimtu procentu. Arbitrai teisėjavo puikiai. Tiesiog, Edgaras šiandien stipresnis.

Pagavęs bangą, buvęs tauragiškis trenerių Jono Sabučio, Ruslano Vartanovo ir Grigorijaus Kazovskio auklėtinis nepaliko galimybių pasidžiaugti Ilmajokio gyventojams – jų miestelėnas 36-ių metų suomis Juha Petteri Hiltunenas krito pirmame kėlinuke – po greito ir klastingo metimo Venckaitis prispaudė skandinavo mentes prie kilimo! Patekęs į atrankos turnyro finalą Edgaras Venckaitis iškovojo pirmąjį kelialapį šalies imtynių delegacijai.

Bulgarijoje Fortūna  nusisuko nuo Valdemaro Venckaičio (74 kg) ir Laimučio Adomaičio (84 kg). Valdemaras laimėjo pirmą imtį prieš slovėną Jurę Kuharą. Tačiau antroje kovoje atidavė pergalę Ioneliui Puscasui iš Rumunijos. „Rumunas pats buvo nustebęs po kovos. Jis tikrai nesitikėjo praeiti Valdemarą. Viena klaidelė kovos eigoje viską apvertė aukštyn kojom. Valdemaro potencialas yra didelis. Jis dar duos rezultatą. Šiuo atveju Venckaitis kažkuo panašus į Ežerskį – dar bręsta ir tobulėja“, – analizavo A.Gribojedovas.

Svoryje iki 84 kilogramų pirmą kovą pralaimėjo Laimutis Adomaitis. „Laimis atrodė neatsigavęs po Europos čempionato. Tik ši priežastis gali paaiškinti jo pralaimėjimą kroatui Nenadui Ziugajui. Niekas neprarasta. laukia dar du turnyrai“, – reziumavo A.Gribojedovas.

Valdas Malinauskas