Pagėgių savivaldybės mokiniai turėjo išskirtinę galimybę susitikti su 2012 m. Londono olimpinių žaidynių medalininku Aleksandru Kazakevičiumi. Šis imtynininkas Londone iškovojo bronzos medalį. Į susitikimą su mokiniais sportininką atlydėjo Lietuvos imtynių federacijos prezidentas Darius Čepauskas.

Kontroliuoja svorį

Galimybe susitikti su olimpiniu medalininku Pagėgių laisvųjų imtynių klubas „Skaluva“ siekia sudominti daugiau jaunimo rinktis imtynių sportą. Pagrindiniai šios sporto šakos populiarintojai Pagėgiuose – minėto klubo prezidentas Zenonas Komskis bei Pagėgių papildomojo ugdymo mokyklos treneris Antanas Merkevičius.

Garbingų svečių vizitui neliko abejingas ir A. Mackaus gimnazijos direktorius Vaclovas Navickas. Jo rūpesčiu su sportininkais panorę susitikti mokiniai susirinko talpioje gimnazijos aktų salėje. Beje, laisvųjų imtynių klubo „Skaluva“ imtynininkai ir treniruojasi gimnazijos sporto salėje.
Gausiai į aktų salę susirinkę mokiniai Londono olimpinių žaidynių bronzos laimėtojo prašė autografų, kartu fotografavosi, turėjo daug įvairių klausimų jam.
Bene didžiausią įspūdį susirinkusiems paliko A. Kazakevičiaus parodytas olimpinis bronzos medalis. Jį pamačiusi salė tiesiog pratrūko plojimais, o jaunieji imtynininkai net už galvų susiėmė.
Klausimų būta įvairiausių: kaip tapote įžymiu, kokia jūsų dienotvarkė, ką valgote ir t. t.
A. Kazakevičius jauniesiems gerbėjams pasakojo, jog olimpinį bronzos medalį nebuvo lengva laimėti – tai alinančių treniruočių ir didelių pastangų rezultatas. Net 15 metų sportuojantis imtynininkas savo kolekcijoje turi per 100 įvairiausių medalių. Laimėjęs pirmąjį olimpinį medalį, A. Kazakevičius ant laurų nežada užsnūsti – jis ir toliau du kartus per dieną treniruojasi ir dar daro rytinę mankštą.

„Galiu valgyti viską, bet prieš varžybas tenka koreguoti mitybą, kad numesčiau svorio ir patekčiau į reikiamą svorio kategoriją. Daugiausiai svorio teko numesti 2008 metais. Tada besiruošiant olimpinėms žaidynėms per dvi savaites numečiau net 11 kilogramų,“ – sakė jau 7 metus savanoriškai Lietuvos kariuomenėje tarnaujantis olimpinis medalininkas A. Kazakevičius.

Vyriškiausias sportas

Anot imtynininko, norint tapti olimpiniu prizininku, kartais nepakanka net tapti Europos ar pasaulio čempionu. A. Kazakevičius savo sportinę karjerą pradėjo būdamas tik 11 metų. Tad kelias iki olimpinio medalio buvo ilgas ir nelengvas.
A. Kazakevičius sakė imtynes pasirinkęs, nes ši sporto šaka jam pasirodžiusi vyriškiausia. Jo manymu, imantis ant kilimo ugdoma sportininkų valia, gerinama fizinė forma. Kalbėdamas apie galimybę tapti imtynininku, olimpinis prizininkas pripažino, jog šia sporto šaka gali užsiimti praktiškai bet kokio ūgio, svorio ar sudėjimo sportininkas. Jis pripažino, kad kai kurie sportininkai turi tiesiog įgimtą talentą būti imtynių atletais. Tereikia atkakliai ir sunkiai treniruotis.
Garsus imtynininkas susirinkusiems mokiniams pasakojo, kad imtynių sporte traumų pasitaiko rečiau nei bokse, futbole ar krepšinyje. Imtynininkai sunkiai besitreniruodami tampa fiziškai labai stiprūs, todėl sumažėja galimybių jiems susižeisti per varžybas.

„Smagu matyti pas mus atvykusius tokius garbingus svečius, kurie, manau, čia užsuko ne šiaip sau. Ne kartą mačiau Pagėgių imtynininkus varžybose, noriu pasidžiaugti ir jų užsispyrimu, laimėjimais. Reikia tikėtis, kad iš treniruojamų vaikų išaugs gabūs sportininkai ir galbūt net olimpiniai prizininkai. Labai džiugina A. Kazakevičiaus olimpinis medalis – tai antrasis imtynininkų medalis per visą Lietuvos istoriją“, – kalbėjo Pagėgių savivaldybės meras Virginijus Komskis, svečiams įteikęs atminimui po knygą „Pagėgių kraštas“.

Simonas Skutulas