Lietuvos imtynininkai ieško naujų galimybių tobulėti. Šalies graikų-romėnų imtynių rinktinė pirmąsyk istorijoje išvyko į JAV, kur treniruojasi šios šalies olimpiniame sporto centre.

Aleksandras Kazakevičius šypsodamasis siunčia linkėjimus iš Kolorado Springso.

Londono žaidynių prizininkas nuo pirmadienio lieja prakaitą olimpiniame JAV rinktinės treniruočių centre, bet net po dviejų intensyvių treniruočių per dieną jis savo draugams socialiniame tinkle rodo į viršų iškeltą nykštį.

„Londono žaidynėse svėriau 74 kg, o Lietuvos čempionate – 84. Bijau, kad po šios stovyklos jau teks pereiti į 96 kg svorio kategoriją, – juokavo geriausias 2012-ųjų Lietuvos imtynininkas, pirmą kartą per karjerą atsidūręs Amerikoje. – Čia ne valgykla, o tikras visą parą dirbantis maisto fabrikėlis.

Turim tiesiog idealias sąlygas ruoštis varžyboms.”

Centre treniravosi M. Jordanas

Lietuvos graikų-romėnų imtynių rinktinė pirmąsyk istorijoje surengė stovyklą už Atlanto.

Po Panevėžyje pasibaigusio Lietuvos čempionato kartu su šeštą kartą šalies čempionu tapusiu A.Kazakevičiumi į JAV išvyko dar septyni atletai.

Kolorado Springse taip pat treniruojasi Justas Petravičius (iki 55 kg), Ramūnas Dagys (iki 60 kg), Edgaras Venckaitis (iki 66 kg), Eivydas Sekus (iki 74 kg), Vilius Laurinaitis (iki 96 kg) ir Mindaugas Mizgaitis (iki 120 kg), o Lietuvos imtynininkų pratyboms vadovauja vis dar sportuojantis Mindaugas Ežerskis (iki 96 kg) ir Ruslanas Vartanovas.

„Stovykla labai gera, nes kiekvienas turi mažiausiai po 8 treniruočių partnerius. Kas nors kiek nutuokia apie imtynes, tikrai supras, ką tai reiškia. Čia mūsų tiek daug, kad amerikiečiai net du papildomus kilimus turėjo patiesti”, – „Lietuvos rytui” pasakojo R.Vartanovas.

Po du kartus per dieną sportuojantys lietuviai jau spėjo įvertinti visus JAV olimpiniam komitetui priklausančio modernaus sporto centro privalumus.

Greta imtynių salės – plaukimo baseinas ir krepšinio salė, kurioje jau gerą dvidešimtmetį olimpiadoms ruošėsi JAV vyrų rinktinė.

„Mes taip pat jau spėjome išmėginti parketą, kurį trypė Michaelas Jordanas ir kitos NBA žvaigždės. Keista, bet jo kol kas dar nesulaužėme”, – juokavo imtynininkų treneris.

Lietuviai pirko tik bilietus

Kolorado Springse kartu su Lietuvos rinktine dabar treniruojasi Japonijos, Indijos, Kazachstano, Švedijos, Egipto ir Kinijos imtynininkai.

„Tai, kad JAV rinktinė į savo pasirengimo Rio de Žaneiro olimpiadai programą įtraukė bendras treniruočių stovyklas su Lietuvos imtynininkais, yra mūsų atletų tarptautinio meistriškumo pripažinimas”, – džiaugėsi naujais partneriais Darius Čepauskas.

Pasak Lietuvos imtynių federacijos (LIF) prezidento, šeimininkai apmokėjo visas treniruočių stovyklos išlaidas, o LIF kartu su Lietuvos olimpiniu sporto centru teko pasirūpinti tik skrydžių į JAV bilietais.

Po dviejų savaičių stovyklos Kolorodo Springse lietuviai dar turės galimybę išbandyti jėgas prestižiniame Dave’o Schultzo imtynių turnyre kartu JAV ir kitų šalių atletais.

Baltarusis išvažiavo namo

Naująjį olimpinį ciklą pradėję Lietuvos imtynininkai ieško naujų galimybių tobulėti mąstydami apie 2016-ųjų žaidynes Rio de Žaneire.

Po Londono olimpiados su šalies rinktine jau atsisveikino ilgametis jos treneris Hryhorijus Kazouskis. 72 metų baltarusis Lietuvos imtynininkus treniravo nuo 2000-ųjų.

Jo vadovaujami lietuviai iškovojo ne vieną įsimintiną pergalę.

Vien per pastaruosius penketą metų M.Mizgaitis iš Pekino, o A.Kazakevičius iš Londono parsivežė olimpinę bronzą, 2007-aisiais M.Ežerskis ir Valdemaras Venckaitis tapo pasaulio čempionato prizininkais, o V.Laurinaitis pernai – pasaulio jaunimo čempionu.

Nors legendinis treneris jau grįžo į savo tėvynę, jo auklėtiniai Lietuvoje nesiruošia žemiau nuleisti rezultatų kartelės.

Bet iki šiol dažniausiai pas artimiausius kaimynus Aluštoje (Ukraina), Spaloje (Lenkija) ar Staikuose (Baltarusija) treniruočių stovyklas rengę lietuviai nutarė išplėsti partnerių geografiją.

„Mūsų atletams labai naudinga susipažinti su skirtingomis imtynių mokyklomis. Tokios šalys kaip JAV, Japonija ar Iranas turi savitą šios sporto šakos filosofiją.

Amerikiečiai pasižymi išskirtinėmis kovotojų charakterio savybėmis ir bekompromisiu stiliumi. Todėl bendrų treniruočių patirtis tikrai padės mūsų imtynininkams tobulėti”, – neabejojo LIF prezidentas D.Čepauskas.

Su amerikiečiu suvedė mokslas

Lietuvos imtynininkai langą į JAV prakirto dar prieš Londono žaidynes.

Užmegzti glaudesnius ryšius su amerikiečiais jiems padėjo ne tik imtynės, bet ir mokslas.

Profesionalaus imtynininko karjeros dar nebaigęs, bet vis dažniau trenerio pareigas atliekantis M.Ežerskis dar 2010-aisiais Lietuvos kūno kultūros akademijoje apsigynė biologijos mokslų daktaro laipsnį.

Kai trijose olimpiadose dalyvavęs 35-erių atletas rašė savo disertaciją gilindamasis į aukšto meistriškumo atletų sveikatos problemas, likimas jį suvedė su garsiu JAV mokslininku ir buvusiu imtynininku Davidu Curby.

Ši pažintis netrukus subrandino savo vaisius.

„Geriau turėti ne šimtą litų, o šimtą draugų”, – seną patarlę prisiminė M.Ežerskis.

Pirmasis vizitas – pernai

Nuo senų laikų imtynininkai visame pasaulyje garsėja bendruomeniškumu ir vieni kitais rūpinasi lyg viena šeima.

Didelį autoritetą ir įtaką JAV sporto pasaulyje iki šiol išsaugojęs D.Curby rengia turnyrą savo sūnui imtynininkui Jacobui Curby atminti. Sulaukęs vos 25-erių talentingas amerikietis pralaimėjo lemtingą gyvenimo kovą su vėžiu.

2011-ųjų gegužę atstovauti pasaulio rinktinei per dvikovą su JAV imtynininkais „Curby Cup” turnyre buvo pakviestas M.Mizgaitis.

Kai iš septynių šalių atletų sudaryta „Dream Team” Čikagoje metė iššūkį JAV rinktinei, geriausias Lietuvos sunkiasvoris grūmėsi su pasaulio čempionu Dremiela Byersu.

Šio turnyro rengėjas Londono olimpiadoje vėl susitiko su gerai pažįstamais lietuviais, aptarė bendradarbiavimo perspektyvas, o netrukus jau pats apsilankė Lietuvoje.

Per 2012-ųjų lapkritį Vilniuje surengtą Tarptautinės imtynių federacijos seminarą treneriams iš viso pasaulio įtakingas amerikietis šeimininkus pakvietė vėl atvykti į savo šalį. Šį kartą jau – visą Lietuvos rinktinę.

Giedrius Janonis
„Lietuvos rytas”