Jau dešimtmetį kasmet grupelė Lietuvos imtynininkų dunda tūkstančius kilometrų geležinkeliais į varžybas Rusijos pietuose. Pustrečios paros meditacijos įkaitintame vagone vaikinus veikia keistai. Regis, svilinant stepių karščiui Rostovo geležinkelio stoties perone turėtų išlipti tvankiuose vagonuose kiek paskrudusi ir pakrikusi keturių asmenų kuopa.

„Tokie sunkumai komandą suvienija ir užgrūdina, todėl Rostove vaikinai nepanašėjo į pavargusius kuinus. Jie švytėjo ir man priminė skaitytą pasakojimą apie į šias vietoves prieš 50 metų iš Lietuvos atgabentus ištvermingus trakėnus, – kalbėjo treneris Olegas Antoščenkovas. – Kelionė varginanti, manęs klausinėja, kokio velnio taip toli trenktis. Atsakymas banalus – tokio lygio varžybų vaikinams reikia, norint rodyti rezultatus Europos ar pasaulio čempionatuose. Olimpinis čempionas ir dukart olimpinių žaidynių bronzos medalio laimėtojas Vartarezas Samurgaševas su broliu Rafailu sugeba į savo vardo turnyrą prisivilioti imtynių talentus iš Armėnijos, Ukrainos,  Kazachstano, Uzbekijos, Turkijos, Irano ir kitų valstybių, kurioms imtynės yra šventas reikalas. Vien tik rusai atveža virš dvidešimties komandų. Kur, jei ne čia grūdinti charakterį, geriau pažinti pietiečių imtynių mokyklą, perprasti taktines kovos gudrybes. Su estais, latviais, baltarusiais ar lenkais kas mėnesį dalyvaujame treniruočių stovyklose, esame perkandę vieni kitus ir verdame savo sultyse. Todėl beldžiamės nuo monotonijos į pasaulio kraštą“, – juokiasi treneris.

Šiemet išvyka buvo sėkminga – trys lietuviai, du medaliai. Aukščiausiai ant pjedestalo užkopė klaipėdietis Paulius Galkinas. Svoryje iki 63 kilogramų (15 dalyvių) Lietuvos olimpinio sporto centro auklėtinis įveikė armėną Koriuną Amirianą (3:1), patiesė Vitalijų Čekavijų iš Abchazijos ir nugalėjo rusą iš Vladimiro miesto Saidą Katajevą (3:1). Finalinėje imtyje teisėjai pergalę skyrė Achmedui Kaicuchovui iš Kabardino-Balkarijos (1:3).

“Paulius rankas kaip šakes įbedė varžovui tarp pažastų ir pranešiojo jį du kėlinius. Kartais pažiūrėdavo į teisėją, laukdamas, kada gi už pasyvumą ir aklą gynybą bus nubaustas varžovas, bet, kaip sakoma, šįsyk Rusijos atstovui iš Kabardino-Balkarijos padėjo namų sienos“, –  linksmai nusiteikęs pasakojo treneris.

Tame pačiame svoryje sėkmingai startavo Airidas Danusevičius. Pirmoje imtyje dar vienas LOSC auklėtinis išeliminavo namuose kovojusį Gariką Pertosianą (3:0). Vėliau sekė pralaimėjimas Galkino skriaudikui A.Kaicuchovui (1:3) ir imtynininkui iš Čerkesko (Rusija) Muajedui Animukovui (1:3). Galutinėje rikiuotėje Airidas Danusevičius užėmė penktą vietą.

Visada įdomu stebėti Martynos Nemsevičiaus (10 dalyvių) dvikovas. Buvęs panevėžietis atėjo iš dviračių sporto. Ištvermė, kurią įgijo mindamas pedalus, tapo vienu pagrindinių koziriu ant imtynių kilimo. Gerai kvėpuojantis atletas grumtynių metu kaitalioja tempą, sulaukia kada varžovai padusta, užtąso juos ir priverčia suklysti. Tačiau ir Martynas neišvengia antausių. Jo pirmasis treneris Vladimiras Audickas pasakojo, Martynas į imtynių sūkurį įsiliejo vėliausiai iš savo bendraamžių. „Stebėjau kelias paskutines jo kovas turnyruose ir pamačiau, kad reikia lopyti skyles parteryje. Gintis apačioje nelengva. Ypač, kai atakuoja parterio taktiką vos ne tobulai įvaldę kaimynai baltarusiai, ukrainiečiai ar rusai. Su jais dažniausiai pastaruoju metu Martynas aiškinasi santykius. Šiandien jis privalo išnaudoti stovėsenos pranašumus. Manau, kad naujos taisyklės jam palankios“, – savo buvusio auklėtinio pasirodymus analizavo V.Audickas.

Pirmojo trenerio įžvalgos pasitvirtino. Rostove žiūrovų nuostabai Nemsevičius ant menčių paguldė vietinį atletą Dmitrijų Afončikovą. Antroje imtyje M.Nemsevičius atidavė iniciatyvą pergalę iškovojusiam ukrainiečiui Viačeslavui Oglui (0:3). Kovoje dėl trečios vietos Martynas pralaimėjo pirmą kėlinuką abchazui Araratui Mkrtyčianui, o antrame, po sėkmingai atlikto veiksmo, prisegė varžovo mentes prie kilimo. Vėl švari pergalė ir bronzinis apdovanojimas. „Turės dvi paras kovos su ukrainiečiu apmąstymams ant traukinio gultų. Jei padarys teisingas išvadas, galėsime drąsiai tikėtis aukštų rezultatų ateinančiame Europos jaunių čempionate, kuris vyks birželio 18-23 dienomis Baro mieste Juodkalnijoje“, – šmaikštavo O.Antoščenkovas.

Tarptautiniame turnyre Rostove prie Dono kovojo 94 atletai.

Valdas Malinauskas