Šiandien Zrenjanine startavo pasaulio jaunių imtynių čempionatas. Graikų-romėnų imtynių turnyre mūsų šaliai atstovauja Lietuvos olimpinio sporto centro auklėtiniai Paulius Galkinas ir Martynas Nemsevičius.

Pirmasis į kovą stojo Paulius Galkinas. Svoryje iki 63 kilogramų klaipėdietis jau pirmoje debiutinės akistatos su čeku Jakubu Bieleszu kėlinuke įrodė savo pranašumą ir įveikė varžovą rezultatu 7:0.

Kiek kitoks scenarijus susiklostė antrame susitikime su žydu Reuvenu Zimkindu. Broliai Reuvenas ir Bar Elas Zimkindai ko gero geriausia, ką Izraelio imtynių federacija šiai dienai turi savo arsenale. Ilgarankis žydas rišo Pauliaus atakas užuomazgoje, tačiau klaipėdietis rinko taškus ir pirmą kėlinuką laimėjo dviejų balų skirtumu 6:4. Antrame rezultatyviame kėlinuke Galkinui pavyko išlaikyti dviejų taškų pranašumą ir laimėti dvikovą rezultatu 10:8.

Psichologiškai svarbi buvo trečioji kova su kaimyninės Baltarusijos atletu Vladimiru Saikovu. „Tą berniuką gerai žinau. Jis labai gudrus, tačiau Paulius labai geroje formoje. Jei Pauius negailės savęs, baltarusis tikrai neatlaikys tempo. Svarbu nepasimauti ant kokios nors gudrios varžovo kiaulystės”, – prieš susitikimą kalbėjo šalies jaunimo rinktinės treneris Olegas Antoščenkovas.

Trenerio įžvalgos buvo teisingos. Nuo pirmų sekundžių Saikovas šuoliukais ėjo į priekį, sudarydamas pirmu numeriu grojančio atleto įspūdį. Kaip ir reikėjo tikėtis, 53 sek Galkinas įspėjamas, o dar po pusės minutės įspėjamas pakartotinai už pasyvumą ir varžovas išsiveržia į priekį 0:1. Netrukus supykęs Galkinas šveičia baltarusį per save, o teisėjai metimą įvertina dviem balais.

Pirmas kėlinukas 2:1 Galkino naudai, o trumpo poilsio klaipėdietis išeina laikydamasis už nugaros. Pavojaus signalas.

Antrame kėlinuke Paulius presingavo Saikovą kiekviename kilimo centimetre. Spėjau, kiek dar laikys baltarusio kojos. 1,10 min teisėjui nusibodo matyti svyruojantį Saikovą ir skiriamas taškas Galkinui bei įspėjimas baltarusiui. Dar po 30 sek varžovas galutinai užgeso kaip žvakė vėjyje ir Paulius Galkinas šventė pergalę.

Kaip minėjo treneris Antoščenkovas, kova su baltarusiu Pauliui buvo be galo svarbi psichologiškai. Po šios pergalės Galkinas atsipalaidavo, neslėgė įtampa ir į mūšį su rumunu Mircea Ionescu dėl išėjimo į finalą jis išėjo ramus ir užtikrintas. Po 9 sek kovos užlūžo švieslentė. Ši netikėta ir neplanuota pauzė Galkinui tik į naudą – tokiu būdu jis penkiom minutėm prailgino poilsį. Tuo tarpu rumunas ketvirfinalį baigė 15 min ankščiau ir šiuo atžvilgiu turėjo nemenką pranašumą.

Po pirmų sekundžių susidarė įspūdis, kad rumunas nesitikėjo pergalės. Kiek žemesnis rumunas akivaizdžiai vangiai galynėjosi. Atkišta į priekį galva ir toli atgal atmestos kojos teisėjams leido suprasti, kad rumunas nelinkęs rimtai kautis. Tačiau 50 sek Ionescu vis dėlto pamėgino kontraatakuoti metimu per save, bet mėginimą Galkinas perskaitė ir sėkmingai išsisuko. Galų gale 1,15 min rumunas įspėjamas ir Galkinas pirmauja 1:0. Ionescu ir toliau mindžikuoja pakibęs ant Galkino rankų ir imituoja suktukus. Po vienos tokios imitacijos Paulius prilaiko rumuną ir nubloškia jį ant kilimo, o po poros sekundžių atlieka ridenimą. Už nubloškimą 2 taškai, o ridenimas liko neįvertintas.

Antrame kėlinyje rumunas pamėgino spausti. Galkinas pasinaudojo varžovo klaida ir pramušė dvi rankas iš apačios. Nežinia kodėl, veiksmas nebuvo pratęstas, o netrukus , 50 sekundę, Paulius įspėjamas už pasyvumą. Rezultatas tampa 3:1. Rumunas toliau ardosi, tačiau klaipėdietis sumaniai ginasi. Likus dešimčiai sekundžių Ionescu desperatiškai mėgina užšokti ant galvos, tačiau ataka buvo neparuoša ir Galkinas ją atmuša. Pergalė.

Finale Paulius Galkinas susitiko su Rusijos atletu Azamatu Tachojevu. Prieš metus rusas tapo pasaulio jaunių pirmenybių vicečempionu, o šiemet iškovojo trečią vietą Europos jaunių čempionate.