Budapešte tęsiasi pasaulio imtynių čempionatas. Pirmoje svorio kategorijos iki 84 kilogramų imtyje Laimutis Adomaitis susitiko su Džavidu Gamzatovu iš Baltarusijos.

Pradėjęs kovoti aukštu tempu Laimutis netrukus Laimutis įgyjo pranašumą, nes baltarusį teisėjai įspėjo už pasyvumą. Kiek atleidęs vadeles Adomaitis pats buvo įspėtas. Techninių veiksmų ilgai laukti neteko. Baltarusis pričiupo eilinį kartą priekyje paliktą galvą ir nubloškė Adomaitį į parterį bei tęsė ataką. Laimutis kontraatakavo ir „pridengė” varžovo ridenimą 2:2. Po akimirkos Adomaitis kilstelėjo Gamzatovą nuo kilimo ir mėgino atlikti metimą. Baltarusis pakėlė dešinę koją ir neleido Laimučiui atlikti  veiksmo. Teisėjai grubaus baltarusio pažeidimo nepastebėjo, bet fotoaparatu sustabdytas kadras užfiksavo aiškų pažeidimą (nuotraukoje pažymėta raudonai). Tuo tarpu baltarusiui teisėjai skyrė du taškus už neva atliktą pridengimą.

Antrame kėlinyje L.Adomaitis nenuleido nosies ir toliau ieškojo variantų, kaip panaikinti dviejų taškų deficitą. Likus minutei iki finalinio švilpuko, baltarusis įspėjamas ir Adomaičiui atsiranda šansas išlyginti rezultatą. Laimis parteryje žaibiškai atlieka ridenimą už kurį gauna tik vieną tašką. Antram  veiksmui pritrūko ir laiko ir jėgų. Rezultatu 3:4 pergalė įskaityta baltarusiui.

„Lygi kova. Tokio lygio varžybose viską lemia smulkmenos. Kol kas nepavyko pakeisti Laimučio stovėsenos, kuri ,pasikeitus imtynių taisyklėms, nėra jam palanki. Varžovai naudojasi žemai nuleistais Laimio pečiais ir savo atakas rezgia nuo galvos. Reikia taisyti šias klaidas ir nesuteikti priešininkams šansų. Šiuolaikinėse imtynėse reikia kovoti pirmu numeriu, tai reiškia, kad reikia būti agresyviam ir presinguoti varžovą. Būtent agresijos kartais pasigendu Laimučio dvikovose”, – po kovos mintimis pasidalijo Mindaugas Ežerskis.

Treneris Olegas Antoščenkovas dar prieš pirmą kovą pranašavo, kad tai bus lemiamas mūšis, galintis aukštai pakelti poros nugalėtoją.

„Analizavau varžybų lentelę ir mačiau, kad pogrupyje bus sunku praeiti iranietį, tačiau kiti įkandami. Todėl numačiau, kad tai bus lemiama kova dėl bronzos. Taip ir atsitiko. Baltarusis pralaimėjo iraniečiui T.Nematpourui, bet pastarasis ištraukė jį į paguodą, kur Gamzatovas įveikė Venesuelos atletą ir nepatyrusi kazachą, o imtyje dėl „bronzos” sugniuždė pavargusį lenką Domianą Janikowskį. Dabar galima daryti tik teorines prielaidas, kas būtų, jei būtų, tačiau įsigilinus, galima išmąstyti, kad nuo  išsvajoto pjedestalo Laimį teskyrė tik vienas taškas. Gaila”, – filosofavo varžybas stebėjęs šalies jaunių rinktinės treneris Olegas Antoščenkovas.

Svoryje iki 84 kilogramų galynėjosi 35 atletai.

Valdas Malinauskas