Minske (Baltarusija) vyko tarptautinis graikų-romėnų imtynių komandinis turnyras. Šios varžybos skirtos pirmajam Baltarusijos imtynių olimpiniam čempionui Olegui Karavajevui atminti. Varžybų prizų fondas sudarė 60 tūkstančių JAV dolerių. Pusė šios sumos atiteko nugalėjusiai komandai.

Lietuvai atstovavo šalies olimpinio sporto centro (LOSC) auklėtiniai Kristupas Šleiva (55 kg), Justas Petravičius (60 kg), Edgaras Venckaitis (66 kg), Laimonas Gečas (74 kg), Aleksandras Kazakevičius (84 kg), Laimutis Adomaitis (96 kg) ir Mantas Knystautas (120 kg).

Treneriai dėl sportininkų traumų ir kitų aplinkybių buvo priversti koreguoti komandos sudėtį. Rinktinės strategas Ruslanas Vartanovas apgailestavo, kad nepavyko sukomplektuoti pajėgiausios sudėties rinktinės.

„Šiame turnyre mūsų komanda buvo jauniausia. Šalia patyrusių Laimučio Adomaičio ir Aleksandro Kazakevičiaus kovojo jaunių ir jaunimo amžiaus grupės atletai. Be to, dėl traumų teko „pastumdyti“ sunkiasvorius – kol traumuotas Vilius Laurinaitis, į jo poziciją permetėm Laimutį. Kitas, rezervinis kandidatas Romas Fridrikas dar per jaunas tokio lygio dvikovoms. Taip pat noriu padėkoti Laimonui Gečui, kuris jau nėra aktyviai sportuojantis atletas, tačiau sutiko užlopyti spragą svoryje iki 74 kilogramų“, – pasakojo treneris R.Vartanovas.

Nepaisant sudėtingos situacijos, Lietuvos imtynininkai tik minimaliu rezultatu 3:4 nusileido Baltarusijos antrai komandai ir Ukrainos atletams.

Dvikovose su gruzinais vieninteliam olimpinių žaidynių prizininkui A.Kazakevičiui pavyko nugalėti savo varžovą Vladimirą Gegešidzę (6:0), tačiau imtyse su rusais mūsų komanda pralaimėjo „sausai“.

Tris taškus Lietuvos komandai iškovojęs A.Kazakevičius be minėto gruzino rezultatu 7:0 įveikė Pavelą Paminčiuką (Baltarusijos II komanda), ir Ukrainietį Aleksandrą Šyšmaną (3:0).

Laimutis Adomaitis aiškia persvara įveikė baltarusį Ilja Čeburką (7:0) ir ant menčių paguldė Maksimą Fesenko iš Ukrainos.

Edgaras Venckaitis tenkinosi vienintele “švaria” pergale prieš ukrainietį Vitalijų Kononovą.

„Po trijų kovų Aleksandras jau buvo pavargęs, kai tuo tarpu rusai atvežė po du sportininkus svoryje, kurie tarpusavyje keitėsi. Šviežesnis rusas palaikė aukštą tempą, o Kazakevičius „nusėdo“. Galima sakyti, kad šis pralaimėjimas buvo užprogramuotas. Bet kokiu atveju mūsų tikslas buvo patikrinti jaunimą. Tokia jaunų imtynininkų dalia perėjus į suaugusių grupę – dabar seks pralaimėjimų ruožas, o, praėję šį barjerą, po poros metų turėtų būti konkurencingi. Dabar tegul grūdinasi ir mokosi“, – svarstė treneris Mindaugas Ežerskis.

Turnyro nugalėtoja tapo Rusijos rinktinė. Rusai finale rezultatu 4:3 įveikė varžybų šeimininkus Baltarusijos komandą. Trečią vietą, rezultatu 7:0 įveikusi Kazachstano imtynininkus, užėmė Gruzijos komanda.

Tarptautiniame turnyre   mūsų šalies komanda liko paskutinėje aštuntoje vietoje. Varžybose kovojo ekipos iš Gruzijos, Kazachstano, Rusijos, Ukrainos, Lenkijos, Lietuvos ir dvi šeimininkų Baltarusijos rinktinės.

Valdas Malinauskas

www.imtynes.lt