Mūsų šalies imtynių komanda Naujų metų sezoną tradiciškai pradėjo varžybomis Suomijoje. Šiemet tarptautiniame  Hermano Kare graikų-romėnų imtynių turnyre sėkmė lydėjo Lietuvos atletus. XXXV kartą surengtame turnyre Kouvoloje Laimutis Adomaitis ir Mindaugas Mizgaitis nugalėjo visus varžovus savo svoryje ir tapo varžybų nugalėtojais.

Laimutis Adomaitis svoryje iki 85 kilogramų pranoko ukrainietį Sergejų Severiną (6:4) ir suomius Miką Kuroneną (10:0) bei Marko Kivimiakį (2:1). Svoryje galynėjosi 8 atletai.

Suomijoje žiūrovai stebėjo įspūdingą Mindaugo Mizgaičio šių metų debiutą ant imtynių kilimo. Galiūnas iš Lietuvos svoryje iki 130 kilogramų visas imtis laimėjo anksčiau laiko.  Pirmoje imtyje Mindaugas aiškia persvara nugalėjo suomį Janne Karhą (10:0), o vėliau nepasigailėjo rusų Artiomo Kušnariovo (pergalė paguldžius ant menčių) ir Sergejaus Česnokovo (8:1). Sunkiasvorių turnyre varžėsi 6 imtynininkai.

Svoryje iki 85 kilogramų dvi pergales iškovojo ir vieną pralaimėjimą patyrė bei trečią vietą užėmė Julius Matuzevičius (8 dalyviai). Lietuvos olimpinio sporto centro auklėtinis įveikė suomius Jarno Alanderį (1:0) ir Jussį Kotalą (10:0), tačiau nesugebėjo rimčiau pasipriešinti turnyro finalininkui Mairbekui Adygenovui  iš Rusijos (0:8).

Marijus Grygelis (130 kg) patyrė pralaimėjimą jau pirmame rate ir iškrito iš kovos dėl turnyro apdovanojimų.

„Po ilgos pertraukos nudžiugino Mindaugas. Laimėti aukso medalį yra svarbu, bet man daugiau teigiamų emocijų suteikė Mizgaičio kovų vedimo būdas. Jis drąsiai atliko veiksmus, rizikavo tiek stovėsenoje, tiek parteryje ir tai davė apčiuopiamų rezultatų. Senos taisyklės Mindaugą išbalansavo, jis pamiršo, kad yra labai geras metikas. Dabar jam reikia atgaivinti savo techninį arsenalą ir drąsiai naudoti varžybose“, – pasakojo treneris Ruslanas Vartanovas.

Kalbėdamas apie naujoves, rinktinės treneris stebėjosi dėl FILA (tarptautinė imtynių federacija) nustatytų naujų svorio kategorijų. „Prieš 18 metų Atlantos olimpinėse žaidynėse buvo svorio kategorija iki 48 kilogramų. Vėliau minimalią ribą didino dar tris kartus (52 kg; 54 kg ir 55 kg). Pernai nustatė žemutinę svorio iki 59 kilogramų ribą. Manau, kad yra diskriminuojami  lengvasvoriai. Apskritai, FILA pakeitė svorius spaudžiama tarptautinio olimpinio komiteto, tačiau argumentai, kodėl nustatyti būtent tokie skaičiai nėra pateikti. Nuostabą kelia ir svorių paskirstymas vidutiniuose ir pussunkiuose svoriuose. Ten skirtumas tarp kategorijų sudaro 4-5 kilogramai, kai tuo tarpu sunkiame svoryje tas skirtumas išaugęs iki 32 kilogramų. Mano galva tokia diferenciacija nėra teisinga“, – analizavo R.Vartanovas.

Varžybose kovojo 74 imtynininkai iš Suomijos, Izraelio, Latvijos, Estijos, Montenegro, Rusijos, Tadžikistano, Ukrainos ir Lietuvos.

Valdas Malinauskas