Rygoje vyko tarptautinis V.Freidenfeldo graikų-romėnų ir laisvųjų imtynių jaunių turnyras. Mūsų šalies atletams nepavyko užkopti ant aukščiausios pjedestalo pakylos, tačiau net keturi Lietuvos olimpinio sporto centro „klasikai“ kovojo varžybų finale. Antrąsias vietas užėmė ir sidabro medaliais apdovanoti Kristupas Šleiva (55 kg), Justas Petravičius (60 kg), Martynas Nemsevičius (84 kg) ir sunkiasvoris Mantas Knystautas (120 kg).

Kristupas Šleiva ant menčių paguldė lenkus Tomaszą Stasiewiczių ir Przemyslawą Piateką, tačiau rezultatu 0:10 nusileido gruzinui Gizo Meladzei.

Buvęs tauragiškis Justas Petravičius įveikė latvį Nikitą Masjuką (4:0) ir pranoko gruziną Muradą Mikeladzę (7:0), bet finalinėje kovoje neatsilaikė prieš žiūrovų palaikomą Aleksandrą Jurkanį iš Latvijos ir pralaimėjo rezultatu 2:7.

Tame pačiame svoryje Darius Venckaitis aiškia persvarą nugalėto lenką Mateuszą Nowaką (10:0), bet vėliau pralaimėjo turnyro nugalėtoju tapusiam Aleksandrui Jurkaniui (0:11) bei lenkui Adrianui Bloszykui (6:14) ir liko penktoje vietoje.

Svoryje iki 84 kilogramų Martynas Nemsevičius startinėje imtyje nusileido Europos jaunimo čempionato prizininkui Lašai Gobadzei iš Gruzijos (0:8), tačiau vėliau palaužė esto Raido Liitmae (4:1) pasipriešinimą ir sunkiose dvikovose įveikė uzbekus Mustafą Šamsitdinovą (7:6) bei Džonibeką Otabekovą (14:10).

Sunkiasvoris Mantas Knystautas (120 kg) neturėjo vargo su latviu Vsevolodu Lapšovu, kurį paguldė ant menčių, ir Artūru Vititinu iš Estijos (10:0). Deja, trečioje kovoje Mantas neatlaikė pasaulio jaunimo vicečempiono Beka Kandelakio iš Gruzijos atakų (0:4).

Trečią vietą iškovojo Romas Fridrikas. Pirmose svorio iki 96 kilogramų dvikovose 2013 metų Europos ir pasaulio jaunimo čempionatų prizininkas iš Visagino įveikė lenkus Erwiną Imbierskį (8:0) ir Aleksandrą Kroczaką (4:0). Vėliau Romas pralaimėjo gruzinui Kukuri Kirchalijai (3:5) ir turnyro nugalėtojui, Europos jaunimo čempionato antros vietos laimėtojui Felixui Baldaufui iš Norvegijos (0:4).

Paulius Galkinas (66 kg) apmaudžiai pralaimėjo lenkui Karoliui Szymczykui (5:8) ir, pastaram pralaimėjus savo komandos draugui Mateuszui Bernatekui, prarado viltį kovoti dėl apdovanojimų.

Lietuvos graikų-romėnų imtynių jaunių ekipa komandų įskaitoje užėmė trečią vietą. Pirmi – gruzinai, antroje vietoje – Lenkijos komanda.

Šalies jaunimo rinktinės treneris Olegas Antoščenkovas pernelyg nesikrimto, jog Rygoje nepavyko iškovoti aukso medalio. „Man vaizdas ant imtynių kilimo patiko. Vyrai kovojo labai gerai. Žinoma, reikia valyti klaidas, tam ir važiuojame į tokius turnyrus. Pamačiau, kad reikia skubiai sustyguoti Šleivos puolimą – jis imasi iniciatyvos, pats mėgina daryti daug veiksmų, bet neužbaigia. Romas Fridrikas pernelyg užsidaro. Tam įtakos turi dvikovos suaugusių turnyruose, nes fiziškai tvirtesni ir vyresni varžovai Romą išklibina ir jis pradeda daryti klaidas, todėl tenka grumtis antru numeriu. Teks Romą laikinai atitraukti nuo turnyrų suaugusiems, reikalausim kad vėl pradėtų rizikuoti stovėsenoje. Kalbant apie Mantą Knystautą, sunku nepastebėti, kad jo veiksmuose daug chaoso. Paulius Galkinas pagal amžių yra jaunimo grupėje, tačiau kovoja kaip jaunių varžybose. Jam kuo skubiau reikia atsisveikint su praeities imtynėmis. Paulius per ilgai ten užsibuvo“, – samprotavo treneris O.Antoščenkovas.

Graikų-romėnų imtynių turnyre kovojo 47 atletai iš Norvegijos, Estijos, Kazachstano, Uzbekijos, Latvijos, Lenkijos, Gruzijos ir Lietuvos.

Šalies laisvųjų imtynių atletų startai buvo kuklūs – visi trys atletai pralaimėjo pirmąsias dvikovas: 60 kg  Tomas Baracevičius – Georgijus Bergadzė (GEO)  0:10;
74 kg Andrius Mažeika – Edgaras Spurinis (LAT) 14:16;
84 kg Erikas Bizunovičius – Dmitrijus Liaguskis (BLR) 0:6.

Laisvųjų imtynių turnyre kovojo 78 imtynininkai iš 13 valstybių.

Valdas Malinauskas
www.imtynes.lt