Balandžio 1 dieną Suomijos mieste Vantoje prasidėjo Europos imtynių čempionatas. Pirmą kartą pagal naujas taisykles rengiamose pirmenybėse varžysis ir dešimt Lietuvos atstovų.

Iki sekmadienio truksiančiame čempionate dėl medalių kovos 444 sportininkai iš 38 valstybių.

Senbuviai ir debiutantai

Penki sportininkai Lietuvai atstovaus graikų-romėnų varžybose – Edgaras Venckaitis (iki 66 kg), Julius Matuzevičius (iki 80 kg), Laimutis Adomaitis (iki 85 kg), Romas Fridrikas (iki 98 kg) ir Mindaugas Mizgaitis (iki 130 kg). Laisvosiose imtynėse kovos trys atletai – Šarūnas Jurčys (iki 61 kg), Simas Norkus (iki 97 kg) ir Jonas Rudavičius (iki 125 kg). Moterų imtynėse jėgas išbandys dvi mūsų šalies atstovės – Indrė Bubelytė (svorio kategorija iki 63 kg) ir Danutė Domikaitytė (iki 69 kg).

„Tikimės, kad sportininkai mūsų, trenerių, nenuvils, – sakė vienas rinktinės trenerių Ruslanas Vartanovas. – Kai kurie imtynininkai jau yra pasiekę pergalių tarptautinėje arenoje, reikia tikėtis, kad ir Suomijoje seksis.“

Taip sakydamas treneris mintyje turėjo Pekino olimpinių žaidynių prizininką M.Mizgaitį, Londono olimpiadoje 7 vietą užėmusį E.Venckaitį ir rinktinės senbuvį L.Adomaitį, kuris 2005 metų Europos pirmenybėse iškovojo bronzą.

Šalies suaugusiųjų rinktinėje šiame čempionate debiutuos J.Matuzevičius (kovo 25 dieną jam sukako 22-eji) ir jauniausias komandos narys aštuoniolikmetis R.Fridrikas. Pastarasis pernai Europos ir pasaulio jaunimo imtynių čempionatuose iškovojo bronzos medalius.

„Romas talentingas, perspektyvus. Jis dar varžosi jaunimo amžiaus grupėje, bet į šį čempionatą jį vežamės, kad pamatytų, kas jo laukia ateityje, ir įgytų patirties,“ – tikino treneris R.Vartanovas.

Treneris M.Ežerskis: prognozuoti rezultatų nesiruošiu, tačiau žinau, kad visi kovos dėl pergalių

Paklaustas, kokie tikslai keliami graikų-romėnų imtynių rinktinei,  jos treneris  buvo santūrus ir priminė, kad jo darbas atletus ruošti varžyboms, o ne spėlioti. “Matyt, esu blogas orakulas, nes kaskart, kai pranašaudavau gerus rezultatus, varžybos vykdavo ne pagal mano scenarijų. Šiai dienai šioje komandoje du stiprūs lyderiai – Mindaugas Mizgaitis ir Laimutis Adomaitis. Jie abu labai patyrę atletai. Šiemet, išaugus svorio kategorijai iki 130 kilogramų, Mizgaičio neslėgė svorio „deginimo“ problema, jis ramiai galėjo ruoštis varžyboms. Nuolatos kartosiu, kad Adomaitis pasaulinio lygio atletas. Manau, jis jau pamiršo nuoskaudą dėl pernai pasaulio čempionate pralaimėtos dvikovos bronzą iškovojusiam baltarusiui Džavidui Gamzatovui. Tąkart teisėjai nepamatė varžovo pražangos ir paliko Laimį už borto. Šiemet joniškietis triumfavo FILA turnyre Suomijoje ir užėmė antrą vietą Vengrijos Grand Prix. Įsiterpti tarp čempionato lyderio mėgins ir Edgaras Venckaitis. Gal jis nėra geriausios formos, bet žinant Edgaro galimybes improvizuoti, galima tikėtas malonių rezultatų.

A.Kazakevičius ilsina organizmą

Imtynėmis besidomintieji paklaus – kodėl rinktinėje nėra 2012-ųjų pasaulio jaunimo čempiono Viliaus Laurinaičio ir Londono žaidynių bronzos medalio laimėtojo Aleksandro Kazakevičiaus?

„Vilius baigia išsigydyti sunkią kojos traumą, kurią patyrė praėjusiais metais universiadoje Kazanėje“, – situaciją rinktinėje atskleidė šalies imtynių federacijos direktorius Valdas Malinauskas. Pasak jo, pasaulio imtynių čempionate, kuris rugsėjo mėnesį vyks Taškente (Uzbekistanas), 21 metų Lietuvos olimpinio sporto centro auklėtinis jau turėtų dalyvauti.

Tuo metu 27-erių A.Kazakevičius nutarė pailsinti kūną po intensyvių 16 metų treniruočių. „Jo dalyvavimas TV projektuose su tuo neturi nieko bendro, – komentavo V.Malinauskas. – Kurį laiką pailsėti nuo imtynių jis buvo nusprendęs iš anksto, po olimpiados. Be to, Aleksandras rengiasi kovoti kitoje svorio kategorijoje. Praėjusių metų Europos pirmenybėse jau pirmoje kovoje A.Kazakevičius patyrė šonkaulio traumą. Organizmas neatlaikė didelio krūvio. Panašiai buvo dabartiniam rinktinės treneriui Mindaugui Ežerskiui, kurį vargino įvairios traumos. Metus pailsėjęs į imtynes Mindaugas grįžo ir vėl skynė pergales.“

Žiūrovams bus įdomiau

Nuo sausio pirmosios Tarptautinė imtynių federacija (FILA) patvirtino naujas svorio kategorijas graikų-romėnų, laisvosioms ir moterų imtynėms. Šiame Europos čempionate sportininkai pirmą kartą varžysis pagal naujas FILA taisykles.

Vienas rinktinės trenerių R.Vartanovas priminė esminius pokyčius.

„Anksčiau graikų-romėnų imtynininkai kovodavo tris kėlinius po 2 minutes. Trečias kėlinys būdavo tik tuo atveju, jei po pirmųjų dviejų rezultatas būdavo lygus. Dabar bus kovojama du kėlinius po 3 minutes, – teigė pašnekovas. – Pasikeitė ir taškų vertinimas už atliktus imtynių veiksmus. Anksčiau metimas su amplitude stovint buvo vertinamas 3 taškais, dabar bus skiriami 4 taškai.

Anksčiau nugalėtoju skelbdavo sportininką, įgijusį 7 taškų persvarą (7:0, 8:1, 9:2 ir panašiai), dabar persvara padidinta tašku (8:0, 9:1, 10:2 ir t.t.).

Parteryje nebus papildomai skiriamas vienas taškas už varžovo išlaikymą pavojingoje padėtyje daugiau nei 5 sekundes.

Dar viena taisyklė – kova bus nutraukiama po trijų techninių įspėjimų.

Visų imtynių tikslas – varžovą paguldyti ant menčių. Tai atlikus, nepriklausomai nuo turimų taškų, skiriama pergalė.“

Pasak trenerio, pasikeitus taisyklėms, imtynės tapo dinamiškesnės, aktyvesnės ir agresyvesnės. „Žiūrovams bus įdomu,“ – įsitikinęs strategas R.Vartanovas.

Prie naujų taisyklių teks prisitaikyti. Atletai turės panaudoti visą savo technikos arsenalą, – kalbėjo treneris. – Šiemet kai kurie mūsų atletai jau dalyvavo įvairiuose tarptautiniuose turnyruose pagal naujas taisykles ir tapo prizininkais. Galima tikėtis gražių jų kovų ir Suomijoje.“

Pirmasis iš lietuvių Suomijoje ant kilimo lipo laisvųjų imtynių atstovas S.Norkus. Svorio kategorijos iki 97 kg aštuntfinalyje antradienį jis rezultatu 0:12 pralaimėjo ukrainiečiui Pavlui Olinykui ir pasirodymą baigė.

Šiandien Šarūnas Jurčys dvikovą su Makedonijos atletu Jasinu Redjalari pralaimėjo rezultatu  10:13. Ketvirtfinalyje rusas Bekchanas Gojgerejevas jau pirmame kėlinuke sutriuškino  makedonietį ir užkirto Š.Jurčiui kelią į paguodos turnyrą.

Kitų atletai kovos:

Balandžio 3 d. – Danutė Domikaitytė irJonas Rudavičius;

Balandžio 4 d. – Indrė Bubelytė;

Balandžio 5 d. – Edgaras Venckaitis, Romas Fridrikas ir Mindaugas Mizgaitis;

Balandžio 6 d. – Julius Matuzevičius ir Laimutis Adomaitis.

 Saulius Ramoška (lzinios.lt) ir www.imtynes.lt  informacija