Šiemet neįprastai anksti – sausio 10-11 dienomis – vyks Lietuvos imtynių čempionatas. Nusistovėjusius planus sujaukė į tarptautinės imtynių federacijos (UWW) kalendorių įtrauktos dvejos svarbios varžybos – kovą vyksiantis Europos jaunimo (U23) čempionatas ir 1-sios Europos žaidynės birželio mėnesį. Vilniuje dėl nugalėtojų titulų kovos graikų-romėnų, moterų ir laisvųjų imtynių meistrai. Iš viso pagrindinėse šalies imtynių varžybose ketina dalyvauti apie 200 atletų ir atlečių.

Vyrai „klasikai“ ir „laisvūnai“ galynėsis dėl 16 medalių komplektų (po aštuonias svorio kategorijas kiekvienam stiliui), o moterys rungsis šešiose svorio kategorijose.

Jau tapo tradicija į Lietuvos čempionato moterų imtynių turnyrą kviesti sportininkes iš užsienio. Tuo, pasak moterų rinktinės vyriausiojo trenerio Aivaro Kaselio, norima parodyti daugiau aukšto lygio dvikovų ir taip populiarinti olimpines moterų imtynes. „Danutės Domikaitytės vardas Lietuvoje šią sporto šaką prikėlė iš pelenų, todėl nutarėme, kad populiarinti moterų imtynes jai padės imtynininkės iš Ukrainos, Lenkijos, Latvijos, Estijos ir Baltarusijos. Šios ekipos tikrai atvyks į Vilnių ir dar laukiame Švedijos, Vokietijos ir Izraelio delegacijų apsisprendimo – su šypsena veide pasakoja treneris A.Kaselis. – Noriu pridurti, kad oficialus moteriškosios dalies turnyro pavadinimas – Lietuvos atviras moterų imtynių čempionatas“.

Kokios didžiausios čempionato intrigos?

Graikų-romėnų imtynių rinktinės treneris Mindaugas Ežerskis skėsčioja rankomis ir apgailestauja, kad dėl traumos negalės susigrumti olimpinių žaidynių prizininkas Aleksandras Kazakevičius ir Europos čempionato bronzos medalio laimėtojas Laimutis Adomaitis. „Laimutis nepasiruošęs išeiti ant kilimo, mes jį saugome ir esame kategoriški prieš neatsakingus sprendimus. Kai bus sveikas, tuomet tegul aiškinasi santykius“, – kalbėjo treneris.

M.Ežerskis pridūrė, kad ir be šių dviejų atletų bus į ką pažiūrėti ant Respublikiniame lengvosios atletikos manieže patiestų kilimų. „Bus įdomu stebėti Juliaus Matuzevičiaus sugebėjimus akistatoje su Kazakevičiumi. Nebloga kompanija susirinks svoryje iki 98 kilogramų – Vilius Laurinaitis, Romas Fridrikas ir Aldas Lukošaitis. Visi savo kraitėje turi skambių pergalių. Favoritas, manau, Vilius, bet ir kiti du nepėsti. Tačiau iš jaunų sportininkų labiausiai  motyvuotas, mano akimis žiūrint,  yra Mantas Knystautas. Iš Klaipėdos į Lietuvos olimpinį sporto centrą atvykęs sunkiasvoris į priekį iriasi teisinga linkme. Kovoje su tituluotu Mindaugu Mizgaičiu jam koją gali pakišti du faktoriai: per mažas svoris ir patirties stoka“, – savo įžvalgomis dalijasi M.Ežerskis.

Tuo tarpu laisvųjų imtynių rinktinės treneris buvo lakoniškas. “Mano žvilgsnis nukreiptas į jaunimą. Ateity sieju viltis su Denisu Nedoboru, Eriku Bizunovičiumi, broliais Damidavičiais, Andriumi Mažeika ir kitais jaunais atletais. Jie ne vienus metus vyksta į stambiausius savo amžiaus grupės turnyrus ir čempionatus. Jie stengiasi, kovoja. Daug prakaito išlieta ugdant jaunimą, dabar sunkiausias momentas – juos tinkamai motyvuoti ir įvertinti. Jie šiuo metu geriausi, todėl akylai stebėsiu mūsų viltis. Taip pat visuomet pasitikiu labiausiai šiuo metu patyrusiu Šarūnu Jurčiu, viliuosi, jog iš nesėkmių liūno išbris Jonas Rudavičius. Visos mano minėtos pavardės ir yra būsimos rinktinės branduolys, į jų pusę ir kryps mano akys“, – kalbėjo strategas.

Programa:

 

Sausio 10 d. (Graikų-romėnų – 66; 85; 98; 130 kg. Laisvosios – 57; 74; 97; 125 kg. Moterų – 60; 69 kg)

10.00 – 14.00 val.                   – varžybų pradžia, preliminarios kovos;

15.30 – 16.30 val.                   – kovos dėl 3 vietų;

17.00 – 18.30 val.                   – varžybų atidarymas, finalai, apdovanojimai.

Sausio 11 d. (Graikų-romėnų – 59; 71; 75; 80 kg. Laisvosios – 61; 65; 70; 86 kg. Moterų – 53; 55; 63; 75 kg) 10.00 – 14.00 val.                   – varžybų pradžia, preliminarios kovos;

15.30 – 16.30 val.                   – kovos dėl 3 vietų;

16.30 – 18.00 val.                   – finalai, apdovanojimai, varžybų uždarymas.