Šeštadienį Klaipėdoje startuoja Lietuvos jaunimo imtynių čempionatas. Uostamiesčio „Neptūno“ salėje paaiškės moterų, graikų-romėnų ir laisvųjų imtynių turnyrų nugalėtojai ir prizininkai.

Varžybų vyriausiasis sekretorius Aldonis Blekaitis iki penktadienio popietės įregistravo 218 dalyvių (GR – 85; laisv. – 95; mot. – 38 dalyv.). Tiesa, A.Blekaitis tikino, kad dar nesulaukė šeimininkų paraiškos, todėl klasikų dalyvių skaičius neabejotinai padidės.

Apie būsimas varžybas savo mintimis pasidalino rinktinių treneriai.

Moterų rinktinės vyriausias treneris Aivaras Kaselis:

Moterų imtynių čempionate pagrindinės pretendentės į apdovanojimus yra Šiaulių miesto vidurinės sporto mokyklos auklėtinės. Be abejo, didžiausio žiūrovų dėmesio turėtų sulaukti Danutė Domikaitytė. Vis dėlto, ji viena tituluočiausių savo amžiaus Europos imtynininkė, nes visos Danutės pagrindinės varžovės jau perėjo į suaugusių amžiaus grupę. Po čempionato išvykstame į treniruočių stovyklą Baltarusijoje, todėl mes jos nekankinome, nutarėme, kad nereikės Danutei atsikratyti dviejų kilogramų viršsvorio ir ji risis sunkesniame svoryje (virš 75 kilogramų).

Tačiau ir be Danutės turėsime į ką pažiūrėti. Nekantriai laukiu Anykščių krašto derbio tarp Kavarsko imtynininkės Auksės Rutkauskaitės ir Rimgailės Čeponytės iš Troškūnų. Šioms panoms svoryje iki 59 kilogramų neabejotinai didžiausią konkurenciją sudarys Karolina Latožaitė.

Taip pat žiūrėsime, ar pajėgs kas pasipriešinti įvairiose tarptautinėse varžybose užgrūdintai Kornelijai Zaicevaitei (63 kg).

Apie lengvų svorių sportininkes kalbėti sunku. Tai jaunos mergaitės, kurios tik pradeda savo sportinį kelią ir galiu joms visoms tik palinkėti sėkmės kovose dėl vietos po saule.

Graikų-romėnų imtynių rinktinės vyriausiasis treneris Olegas Antoščenkovas:

Šiais metais tikrai pamatysime naują sunkaus svorio čempioną. Tris metus svoryje iki 120 kilogramų sau lygių neturėjęs Mantas Knystautas tęsia sportinę karjerą suaugusių amžiaus grupėje. Nuojauta kužda, kad Klaipėdoje finale turėtų rungtis Manto brolis Marius Knystautas ir Povilas Danilevičius.

Savo pozicijose gan tvirtai jaučiasi Europos ir pasaulio jaunimo čempionatų prizininkas Romas Fridrikas (98 kg), Martynas Nemsevičius (84 kg) ir Justas Petravičius (60 kg). Jokiais būdais nekabinu jiems aukso medalių, tiesiog, mano nuomone, šie atletai neblogai pasiruošę šiom varžybom. Nepamirškim, kad jie profesionaliai treniruojasi Lietuvos olimpiniame sporto centre, todėl ir reikalavimai jiems keliami maksimalūs. Aš, atvirkščiai, suinteresuotas, kad kas nors galėtų ir norėtų jiems mesti iššūkį ir patampytų nervus. Nuo to tik geriau ir sportininkams, ir žiūrovams.

Su nekantrumu laukiu dvikovos tarp Europos jaunimo vicečempiono Kristupo Šleivos ir Justo Galkino (66 kg). Kristupui leidome „paleisti“ svorį, žiūrėsime kaip jam seksis grumtis su stambesnio kalibro atletais. Po Lietuvos jaunimo čempionato Kristupą „sugrąžinsime“ atgal į 60-ties kilogramų rėmus, kur jis ruošis pagrindiniams sezono startams.

Manyčiau, kad intriga laukia ir svoryje iki 74 kilogramų. Čia turėtume sulaukti akistatos tarp Airido Danusevičiaus ir Ukrainoje gyvenančio bei ten besitreniruojančio šių metų Lietuvos čempionato prizininko Artūro Jarčevskio.

Gaila, kad šiame svoryje savo žiūrovų akivaizdoje ant imtynių kilimo negalės galynėtis perspektyvus atletas Paulius Galkinas. 2013 metų pasaulio jaunių vicečempionui neseniai buvo atlikta delno operacija, todėl varžybose jis savo komandą galės tik palaikyti iš tribūnų.

Apie lengviausio svorio graikų-romėnų imtynių stiliaus imtynininkus galėsiu papasakoti tik po finalinių kovų.

Lietuvos laisvųjų imtynių rinktinės treneris Sergejus Kasimovas:

Svoryje iki 84 kilogramų turime du įdomius, perspektyvius, bet labai skirtingus atletus – vilnietį Eriką Bizunovičių ir Domantą Pauliuščenko iš Raseinių. Prieš pusantro mėnesio sostinėje vykusiame Lietuvos čempionate kupiną emocijų kovą laimėjo Domantas. Klaipėdoje Erikas sieks revanšo. Vilniečio sėkmės atveju mums, treneriams, teks apsispręsti kas pagrindinėms varžyboms ruošis pirmu numeriu. Nuostata tokia – stipriausias vyksta į pasaulio čempionatą, o kitas gins Lietuvos garbę Europos čempionate.

Panaši situacija ir svorio kategorijoje iki 74 kilogramų, kur galimai susitiks Nikita Gerasimovas iš Vilniaus bei iš Klaipėdos į sostinėje įsikūrusį Lietuvos olimpinį sporto centrą atvykęs Andrius Mažeika.

Svoryje iki 60 kilogramų sezono lyderio pozicijoje mėgins įsitvirtinti Tomas Baracevičius. Tokius buvusio vilkaviškiečio ketinimo mėgins sugriauti lygiavertis varžovas Andrius Žekas iš Raseinių.

Viliuosi, kad Artiomui Augai (66 kg) iš Pagėgių iššūkį mes klaipėdietis Dovydas Bušeckas.

Tikrai mane nustebintų tas, kas savo gimtame mieste įveiktų Denisą Nedoborą svoryje iki 96 kilogramų.

Sunkiausiame svoryje lyderių neturime. Tokia pat bėda ir tarp lengviausių atletų. Čia įmanomi visokiausi neprognozuojami variantai.

Valdas Malinauskas   www.imtynes.lt

Varžybos vyks 2015 m. vasario mėn. 20-21 dienomis „Neptūno“ sporto salėje, Taikos g. 61 a, Klaipėda

Vasario 21 d. (šeštadienis)
10.00 –  10.10                                          – varžybų atidarymas;
10.10 – 15.30                                           – preliminarios kovos;
16.00 – 18.30                                           – pusfinaliai, finalai, apdovanojimai.