Per žingsnį nuo medalio esančiai Giedrei Blekaitytei varžybų išvakarėse teko lieti prakaitą pirtyje, o arenoje – valytis kraują nuo pradrėksto skruosto.

Be skambių taptautinių titulų bagažo į Baku atvykusi Giedrė Blekaitytė atsidūrė arčiausiai medalio tarp visų Europos žaidynėse jau startavusių lietuvių. Azerbaidžano sostinėje vykstančių Europos žaidynių moterų imtynių varžybose burtų dėka iškart į ketvirtfinalį patekusi 22 metų Lietuvos sportininkė kelią į pusfinalį prasiskynė savo jėgomis.

Sėkmingiau svorio kategorijos iki 60 kg dvikovą pradėjo 20-metė austrė Sabrina Seidl. Varžovė surezgė dvi sėkmingas atakas, po kurių išsiveržė į priekį rezultatu 4:0. Maža to, austrė  dar spėjo nagu pradrėksti lietuvei skruostą. Bet ramiu būdu pasižyminti G.Blekaitytė netruko įsibėgėti ir pirmame kėlinuke sušvelnino rezultatą. Po pertraukėlės Giedrė sėkmingai prigriebė varžovės kojas, iškėlė austrę ir nubloškė ją ant imtynių kilimo. Švieslentėje užsižiebė skaičiai 4:4, o Giedrė toliau tęsė ataką. Šiaulietė parteryje “surakino” Sabrinos Seidl rankas , o jos mentes prispaudė prie kilimo bei „švariai“ iškovojo kol kas svariausią pergalę savo sportinėje karjeroje. Dvikova su  2012 m. Europos čempionato prizininke antrame kėlinuke truko vos 31 sekundę.

Patekusi į pusfinalį G.Blekaitytė pirma iš lietuvių užsitikrino galimybę pasirodyti vakarinėse varžybose Heidaro Alijevo arenoje, kai ant imtynių kilimų vyksta medalių dalybos.  Kelią į finalą daugkartinei Lietuvos čempionei užkirto rusė Svetlana Lipatova. Prieš du metus Europos jaunimo čempionato finale Rusijos sportininkės nepavyko įveikti Danutės Domikaitytei. Baku arenoje Giedrė taip pat nesugebėjo įveikti akylai besiginančios varžovės. Tuo tarpu S.Lipatova taranuodavo Giedrę praėjimais į kojas ir rinko taškus. Esant rezultatui 12:0 teisėjas sustabdė kovą ir pergalę skyrė S.Lipatovai. „Labai smagu, kad Giedrė, nors ir buvo atsilikusi, pirmoje kovoje atsigavo ir iškovojo įtikinamą pergalę. Pastaruoju metu ji sėkmingai kovoja tarptautinėse varžybose. Rusai net pakeitė rinktinės sudėtį, nes ankstesnę komandos narę Giedrė buvo įveikusi. Todėl į Baku atsivežė S.Lipatovą. Jos gynybos nesugebėjome pramušti. Gal veikė ir garsus varžovės vardas”, – svarstė Lietuvos imtynininkių rinktinės treneris Aivaras Kaselis.

Dvikovoje dėl bronzos 17.42 val. Lietuvos laiku G.Blekaitytė rungsis su 18-mete baltaruse Veranika Ivanova. Ši varžovė puikiai pažįstama lietuvei – jos ne kartą tarpusavyje susidūrė treniruočių stovyklose. „50 prieš 50. Nes kontrolinėse dvikovose laimėdavo tai viena, tai kita. Nors V.Ivanovai tik 18, ji yra stipriausia šios svorio kategorijos imtynininkė Baltarusijoje. Todėl laukia žūtbūtinė kova”, – imtynininkių galimybes įvertino A.Kaselis. Per kelias likusias valandas iki lemiamos kovos G.Blekaitytė pirmiausia atsidurs masažuotojo rankose, vėliau pavalgys, pailsės. Po to grįš į Heidaro Alijevo areną, iki kurios nuo sportininkų kaimelio autobusu reikia važiuoti apie 20 minučių.  Šįkart jai jau nereikės rūpintis svoriu, kaip varžybų išvakarėse, kai teko skubiai keliauti į pirtį ir per kelioliką minučių atsikratyti 150 gramų – būtent tiek ji viršijo nustatytą svorio kategorijos ribą. Traukiant burtus lietuvė jau svėrė tiek, kiek reikia. O po svėrimo procedūros ir burtų jau galėjo ramiai pasistiprinti, nes daugiau svertis nebereikia. „O dabar jau viską lems psichologija – kaip pavyks nuteikti sportininkę kovai. Todėl džiaugiamės, kad čia galėjo atvažiuoti mano kolega, treneris ir sporto psichologas Andrius Stočkus. Sporto psichologus turi bene visos čia dalyvaujančios moterų imtynių rinktinės”, – neslėpė A.Kaselis.

LTOK nuotraukos

Labiausiai tituluota Lietuvos imtynininkė 20-metė Danutė Domikaitytė šiandien ryte irgi kovojo ant kilimo, bet vakare bus tarp žiūrovų. Europos žaidynes ji baigė vos pradėjusi. 2013 m. Europos jaunimo vicečempionė ir 2014 m. pasaulio jaunimo čempionato bronzos laimėtoja jau svorio kategorijos iki 69 kg aštuntfinalyje neilgai priešinosi šių metų pasaulio taurės etapo laimėtojai austrei Martkinai Kuenz. Lietuvę per kelias akimirkas palaužusi jos bendraamžė neįstengė įveikti ketvirtfinalio barjero, todėl D.Domikaitytei neatsivėrė galimybė pakovoti dėl bronzos. „Tai – suaugusiųjų varžybos, o Danutei dar liko metai jaunimo grupėje. Nors ji ir laimėjusi pasaulio, Europos jaunimo čempionatų medalių, savotišką barjerą tarp jaunimo ir suaugusiųjų varžybų reikia peržengti. Danutė ne kartą buvo įveikusi šią austrę, bet čia net nespėjo normaliai pakovoti”, – teigė A.Kaselis. Jau po savaitės jis su savo auklėtine keliaus į Stambulą – čia D.Domikaitytė kovos Europos jaunimo čempionate.

www.sportas.info  ir www.imtynes.lt  informacija