Giedrė Blekaitytė – kol kas aukščiausiai iš lietuvių pakilusi pirmose Europos žaidynėse Baku.

22 metų lietuvė svorio kategorijos iki 60 kg mače dėl bronzos neatsilaikė prieš 18-metę Baltarusijos sportininkę Veraniką Ivanovą ir galutinėje įskaitoje užėmė penktąją vietą. Jau pirmą minutę Giedrė pradėjo  galingą ataką, po kurios varžovė krito už kilimo ribų. Lietuvės pastangas teisėjai įvertino vienu tašku. Baltarusei pavyko persverti rezultatą, o pirmas kėlinukas baigėsi rezultatu 1:2. Antroje akistatos dalyje Giedrė įkyriai persekiojo studentę iš Mogiliovo. Galiausiai baltarusė neatlaikė spaudimo ir besigindama parteryje iščiuožė už kilimo. Rezultatas tapo 2:2, tačiau pergalei to būtų nepakakę, nes varžovės kraitėje buvo prabangesnės vertės techninis veiksmas. Panaši situacija buvo ir „klasikų“ turnyre, kuomet A.Kazakevičius, esant lygiam rezultatui, pralaimėjo dėl atliktų veiksmų kokybės. Giedrė nusprendė rizikuoti, tačiau rizika nepasiteisino – V.Ivanova spėjo įvertinti situaciją ir įžūliai į priekį ėjusiai Giedrei atliko priešveiksmį. „Viską dariau teisingai, bet ji labai sėkmingai kontratakavo”, – paaiškino nesėkmingai susiklosčiusią dvikovos pabaigą Lietuvos sportininkė.

Ar iš tikrųjų teisingi, kaip teigė Giedrė, buvo jos sprendimai, vertins treneriai. Tačiau buvo akivaizdu, kad lemiamam šturmui ataka nebuvo paruošta. Iki finalinės sirenos laiko per akis – minutė su kaupu. Baltarusė atrodė pavargusi ir pakrikusi. Buvo matyt, kad jos gynybiniai resursai išsekę, nes vos prieš kelias akimirkas Giedrė varžovę gniuždė parteryje. Šiaulietės patampymai už galvos Ivanovai pakirto kvėpavimą. Tereikėjo sulaukti patogios progos, bet, deja, užsispyrusi lietuvaitė neturėjo kantrybės. Ranka pasiekiamo medalio spindesys apakino G.Blekaitytę ir ji beatodairiškai nėrė į priekį. Galimybės tokioje situacijoje vertinamos 50:50. Nedaug tetrūko, kad  V.Ivanova dar kartą atsidurtų už kilimo ribų, tačiau jaunoji varžovė pasitraukė į šalį ir, išnaudojusi inertišką Giedrės ataką, neįmantriu judesiu nuleido šiaulietę ant kilimo – 2:6 ir mentės.

Apmaudus pralaimėjimas, kurio galėjo ir nebūti, nes trenerių štabas savo darbą atliko. Argumentai? Prašau. Po pirmo kovų su varžovėmis iš Austrijos ir Baltarusijos kėlinukų Giedrei teko vytis savo oponentes. Ir jai tai pavyko. Tai akivaizdi trenerio, sporto psichologo Andriaus Stočkaus įtaka.

Giedrė niekuo nenusileido savo varžovėms fiziniu pasirengimu, o funkcinis pasiruošimas buvo bene geriausias. O tai jau akivaizdus trenerio Aivaro Kaselio nuopelnas.

Belieka palinkėti daugiau dirbti su savimi ir išmokti vertinti situacijas kritiniais momentais. Tai yra patirtinis dalykas, kuris įgyjamas pagrindinėse varžybose – pasaulio ir Europos čempionatuose. Tokios patirties Giedrė neturi – žaidynės Azerbaidžane yra šiaulietės debiutas rimtame renginyje ir rimtoje aplinkoje. „Tokioje salėje, stebint tiek žiūrovų dar nebuvo tekę kovoti”, – prisipažino G.Blekaitytė.

Lemiamas imtynininkių kovas ilgamečio Azerbaidžano vadovo Heidaro Alijevo vardu pavadintoje arenoje kartu su maždaug 6000 žiūrovų stebėjo ir jo sūnus, dabartinis šalies prezidentas Ilhamas Alijevas su žmona. Tribūnose buvo ir Lietuvos tautinio olimpinio komiteto, Kūno kultūros sporto departamento vadovai, po savo kvalifikacinių varžybų palaikyti G.Blekaitytės atskubėjo gimnastai Vaida Žitinevičiūtė ir Rokas Guščinas.

Imtynės tarsi užkoduotos G.Blekaitytės genuose. Imtynininkas buvo ir jos tėvas Giedrius, ir dėdė Aldonis. Tad būdama aštuntokė Giedrė pareiškė, kad ir ji nori lankyti imtynių treniruotes. Iš pradžių iš gimtųjų Verbūnų važinėdavo 16 km į treniruotes iš Šiauliuose. „Vėliau pasikvietėme ją į Vijolių vidurinę mokyklą, dabar jau tapusia sporto gimnazija. Čia ji baigė 12 klasių ir įstojo į Šiaulių universitetą, kad galėtų likti su imtynininkių komanda. Prieš pat kelionę į Baku ji apsigynė diplomą, galvoja tęsti studijas ir rašyti magistro darbą. Tikimės, kad pratęs ir sportininkės karjerą“, – apie auklėtinę kalbėjo jos treneris Aivaras Kaselis.

Pernai G.Blekaitytė kelis mėnesius buvo pasitraukusi iš imtynių – mėgino save baziniuose kariniuose mokymuose. Tada paskambinusi treneriui ji džiaugėsi savo fizinėmis galimybėmis pakeliant didelį krūvį. O rudenį grįžo į imtynių salę. „Nuo vaikystės domėjausi kariuomenės, policijos veikla, todėl nusprendžiau išbandyti save mokymuose. Jie padėjo man susirikiuoti mintis galvoje. Tarsi subrendau. Tada ir atėjo rimtesni pasiekimai”, – teigė šiais metais ne vieną medalį iš tarptautinių varžybų parsivežusi šiaulietė.

Baku ji laimėjo vieną kovą – ketvirtfinalyje palaužė 2012 m. Europos čempionato prizininkę austrę Sabriną Seidl. Pusfinalyje lietuvę įveikė tituluota Svetlana Lipatova. Ši rusė iškovojo sidabro medalį, finale nusileidusi vengrei Mariannai Sastin. Penktoji G.Blekaitytės vieta – kol kas aukščiausia tarp jėgas Baku išbandžiusių Lietuvos sportininkų.

LTOK nuotraukos

www.sportas.info ir www.imtynes.lt  informacija