Jau 14-tą kartą vyksiančiame Rimanto Bagdono vardo imtynių turnyre varžysis sportininkai iš šešių šalių.

Šeštadienį Vilniuje, Lengvosios atletikos maneiže (Žemaitės g. 6) Lietuvos imtynių federacija jau 14-tą kartą rengia tarptautinį graikų-romėnų imtynių Rimanto Bagdono vardo turnyrą.

R.Bagdonas – pirmas Lietuvos imtynininkas, tapęs pasaulio čempionu.

Į varžyvas suvažiuos per 70 sportininkų iš šešių šalių: Lietuvos, Baltarusijos, Lenkijos, Latvijos, Estijos ir Ukrainos. Dalyvių amžius – iki 23 metų. 23 metai – nauja riba imtynėse.

Organizacija „Vieningas imtynių pasaulis” (UWW) nuo kitų metų pradės organizuoti šios amžiaus grupės čempionatus, ko anksčiau nebūdavo. Sulaukus 21 metų imtynininkui tekdavo dalyvauti tik suaugusiųjų pirmenybėse, nors iki sportinės formos piko dar likdavo bent jau 4 metai. “Man tai bus paskutinė proga startuoti kokiose nors jaunimo varžybose, nes po Naujųjų amžius jau to neleis,” – per imtynininkų surengtą spaudos konferenciją kalbėjo 23-ejų metų Vilius Laurinaitis. Jis buvo patenkintas ir tuo, kad teks imtis savo šalyje. “Visi giminės, draugai težinodavo, kad tu kažkur išvažiuoji, kažką laimi ir jiems parodai medalį. O dabar jie patys galės pamatyti visą kovą. Šiaip rimtų varžybų Lietuvoje vyksta išties labai mažai – tik Lietuvos čempionatas, Mindaugo Mizgaičio ir R. Bagdono turnyrai”, – kalbėjo V.Laurinaitis.

Spaudos konferencijoje dalyvavo ir prieš 50 metų pasaulio čempionu tapęs R. Bagdonas. „Pažiūrėjus į jauną perspektyvią Lietuvos graikų-romėnų imtynių komandą, tuos nebijančius darbo, kuklius, drausmingus, norinčius imtis vaikinus, supranti, kad jie savo pasieks“, – apie dabartinius Lietuvos imtyninkus kalbėjo veteranas. Visose svorio kategorijoje R. Bagdono taurės varžybose lietuviai pasiryžę siekti aukščiausių apdovanojimų. Tikimasi, kad stebėti finalinių kovų į lengvosios atletikos maniežą, kur vyks varžybos, atvyks šalies premjeras Algirdas Butkevičius, buvęs imtynininkas. Turnyro atidarymas – šeštadienį 15 valandą.

Kol kas nė vienas lietuvių imtynininkas nėra užsitikrinęs vietos Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse. Bet dar liko trys atrankos etapai. Balandžio ir gegužės mėnesiais vyks tys turnyrai. Pirmasis – Europos turnyras Serbijoje. Antrasis – pasaulinis turnyras Mongolijoje. Paskutinis šansas imtyninkams bus duotas Turkijoje. „Jeigu neturėsim atstovų olimpiadoje bus labai liūdna, bet aš manau, taip nenutiks. Nors atranka bus sunki, aš manau, kad mūsų komandoje – stiprūs vyrai“, – sakė Lietuvos graikų-romėnų imtynių rinktinės treneris Mindaugas Ežerskis.

Rinktinės treneris Ruslanas Vartanovas prasitarė, kad gerus jaunimo rezultatus sieja su sporto centrais, kuriuose jaunieji imtynininkai ir gyvena ir treniruojasi nuo ankstyvos paauglystės. Tokių centrų Lietuvoje yra keli. Pagrindinis graikų-romėnų imtynių centras yra Vilniuje. „Bet sunkiausia būna, kai sportininkas suauga. Tada jį labai sunku išlaikyti tuos kelis metus iki to, kad jis imtų rodyti savo geriausius rezultatus. Kaip ir visose sporto šakose, taip ir pas mus, kol jaunimas mokosi, tol jis sportuoja, o vėliau prasideda darbo, tolesnio gyvenimo būdo paieškos“, – kalbėjo R. Vartanovas.

PROGRAMA

Tarptautinis pasaulio čempiono Rimanto Bagdono graikų-romėnų imtynių turnyras 

2015 m. spalio 31 d.

Varžybų pradžia 10 val.

Varžybų atidarymas ir finalai 15 val.

sportas.info