Šiauliuose vyko tarptautinis moterų ir graikų-romėnų imtynių turnyras. Šiemet nauju – „Sun City Open“ – pavadinimu debiutavusiose varžybose rungėsi 150 jaunųjų atletų ir sportininkių iš septynių valstybių.

Pirmą kartą turnyras buvo surengtas prieš 15 metų. Per tą laikotarpį keitėsi ne tik renginio formatai, bet ir pavadinimai. Vienas turnyro organizatorių treneris Aivaras Kaselis džiaugėsi tuo, kad šiemet kelios organizacijos surėmė pečius ir aiškiai suformavo turnyro viziją. „Daug metų ieškojome būdų, kaip pagerinti varžybų lygį. Virėm savo sultyse ir per daug dėmesio skyrėm neefektingam fasado gražinimui, nuo kurio nepriklausė renginio turinys. Nors rengėme gan padorias varžybas, mano manymu vis tiek trūko sistemos. Nesisteminį darbą atspindėjo varžybų pavadinimų kaita – „Atžalyno“ ir „Vijoliai Cup“ imtynių turnyrus keitė Šiaulių miesto  ir Kalėdiniai turnyrai. Tiesiog, nebuvo loginio tęstinumo ir tradicijų kūrimo. Vis dėlto, nesustojome, ieškojome naujų formų, mėginome išlysti į viešumą. taip kartą įgyvendinom sumanymą ir surengėm turnyrą prekybos centre. Tikrai buvo įdomu stebėti žiūrovus, kurie ėjo pro šalį stumdami įvairių mėsų bei skanėstų prigrūstus vežimėlius ir, sustoję trumpam pažiūrėti kovų, „užsikabindavo“ iki paskutinės finalinės imties, – pasakojo A.Kaselis. – Per pusantro dešimtmečio varžybose savo meistriškumą rodė vėliau daug titulų pasaulinio lygio varžybose iškovoję Mindaugas Ežerskis, Robertas Budris, Artūras Jankauskas, Laimutis Adomaitis ir kiti kilimo meistrai. Čia pirmąsias pergales iškovojo mūsų imtynių viltis Danutė Domikaitytė. Mes jau pasiekėme tam tikrą žinomumo lygį, tačiau buvo reikalingas impulsas, kuris dar labiau pastūmėtų ieškoti būdų populiarinant imtynes ir mūsų miestą. Todėl rankomis sukirto Šiaulių sporto gimnazija, Šiaulių sporto mokykla „Atžalynas” bei visus vienijanti asociacija „Saulės miesto atletikos klubas”. Kolegialiai nusprendėm, kad tarptautinį turnyrą derėtų pavadinti populiariausia anglų kalba. Todėl lietuviškasis „Saulės miesto atviras turnyras“ virto kosmopolitišku „Sun City Open”. Dviračio neišradinėjom, o, tiesiog, rėmėmės užsienio kolegų patirtimi“.

Šalies rinktinės treneris pridūrė, kad turi vilčių ateityje imtynėms atrakinti ir pagrindinę miesto areną. „Po dviejų metų didžiausioje Šiaulių salėje galime kad ir Europos jaunių ar jaunimo čempionatą pravesti. Ir nebūtų gėda –tikiu, kad po poros metų D.Domikaitytės pavyzdžiu paseks mūsų mergaitės, kurios, neabejoju, bus vienos stipriausių Europoje. Iš 20-ties tikrai kelios „iššaus“. Ir šiame turnyre matėme, kaip tvirtai ant kojų stovi, pavyzdžiui, lengviausia komandos narė Vestina Danisevičiūtė (38 kg) ir galinga Kamilė Gaučaitė (70 kg). Kalbant apie galimą čempionatą, nepamirškime, kad savo apsukų nesumažino nuolatiniai medalių tiekėjai „klasikai“, o pastarųjų metų laisvųjų imtynių atstovų du bronzos medaliai, iškovoti Europos jaunių čempionate, taip pat teikia vilčių“, – svarstė treneris.

Į šiemetinį turnyrą atvyko gausus būrys Latvijos imtynininkų, o „klasikų“ varžybose dalyvių skaičiumi lietuviams solidžią konkurenciją sudarė estai. Dar nepasibaigus varžyboms kitiems metams vietas rezervavo italai. Po metų į Šiaulius žadėjo atvykti prancūzai, portugalai, kazachai bei turkmėnai.

Varžybų komisarėmis buvo miesto sporto skyriaus vedėjo pavaduotoja Ramutė Pylipienė ir Šiaulių sporto gimnazijos direktorė Irma Abromaitienė. Organizatoriai bei treneriai Giedrius Snudaitis, Juozas Kunkulis, Vidmantas Žibutis, Aivaras Kaselis, Andrius Stočkus, Tomas Gricius, Indrė Bubelytė bei Raimondas Urbietis.

Šių metų tarptautinio turnyro nugalėtojai/jos:

Moterų imtynės

.Estera Čubkovaitė (iki 29 kg, Šiauliai), Anna Telegina (32 kg, Vilnius), Vestina Danisevičiūtė (38 kg, Šiauliai), Gabija Dilytė (iki 40 kg, Šiauliai), Jekaterina Jermalonoka (43 kg, Latvija), Sandra Fiodorova (46 kg, Latvija), Jelizaveta Volčenoka (49 kg, Latvija), Ramina Mamedova (52 kg, Latvija), Svetlana Romanovska (56 kg, Latvija), Eline Ziedine (60 kg, Latvija), Kamilė Gaučaitė (iki 70 kg, Šiauliai), Kornelija Zaicevaitė (iki 65 kg, Šiauliai),

Graikų -romėnų imtynės

Gediminas Aukščionis (iki 42 kg, Šiauliai- Šiaulių raj.), Edvinas Stanišauskas (50 kg, Klaipėda), Edgaras Gendvilis (iki 54 kg, Šiauliai), Kristo Vidas (58 kg, Estija), Jegoras Jakovlevas (63 kg, Estija), Gytis Kulevičius (iki 69 kg, Šiauliai), Deividas Žvikas (76 kg, Anykščiai), Erikas Čerepokas (100 kg, Panevėžys).

Valdas Malinauskas