Šiandien vienam garsiausių Lietuvos imtynininkų Aleksandrui Kazakevičiui sukako 30 metų.

Per savo sportinę karjerą vilnietis yra iškovojęs medalius beveik visuose pagrindiniuose oficialiuose čempionatuose.

Europos pirmenybėse A.Kazakevičius debiutavo 2002 metais. Tuomet Odesoje (Ukraina) vykusiame Europos jaunių čempionate Aleksandras svorio kategorijoje iki 46 kilogramų liko šeštas.

Tačiau jau po metų analogiškose varžybose Rostove (Rusija) A.Kazakevičius triumfavo svorio kategorijoje iki 50 kilogramų. Tai buvo pirmas kartas sporto istorijoje, kai Lietuvos imtynininko garbei buvo atliekamas mūsų šalies himnas -Tautiška giesmė.

2005 metais Vilniuje surengtame pasaulio jaunimo imtynių čempionate duLietuvos atletai iškovojo bronzos medalius. Vieną apdovanojimą laimėjo Robertas Budris (96 kg), o antras bronzos medalis atitekto Aleksandrui, kuris sostinės „Siemens“ arenoje grūmėsi svoryje iki 60 kilogramų.

Dar po metų vėl pasunkėjęs ir į svorio kategoriją iki 66 kilogramų perėjęs A.Kazakevičius Europos jaunimo čempionate Szombathelyje (Vengrija) užėmė trečią vietą.

Po šių varžybų dvidešimtmetis Aleksandras perėjo į suaugusių amžiaus grupę. Priešaky laukė ilgas ir psichologiškai varginantis kelias, kuomet teko kovoti dėl vietos po saule su tituluotais ir galingais atletais. Dešimtys jaunų bei talentingų atletų subyra ir neatlaiko sunkios treniruočių ir varžybų naštos, kuomet kaip oras reikalingas rezultatas, o kelią link pjedestalo vis pastoja galingi ir daugiau patyrę meistrai.

Aleksandro Kazakevičiaus valanda išmušė 2012 metais. Jis pavasarį Serbijos sostinėje Belgrade laimėjo keturias iš penkių kovų svoryje iki 74 kilogramų ir pasipuošė Europos bronza.

Po pusmečio A.Kazakevičius sėkmingai šturmavo Olimpą. Londone vykusiame olimpinių žaidynių imtynių turnyre Lietuvos olimpinio sporto centro auklėtinis su vienu pralaimėjimu ir trimis pergalėmis užkopė ant bronzinio pjedestalo laiptelio.

Tituluoto Lietuvos imtynininko kolekcijoje trūksta vienos detalės – pasaulio čempionato apdovanojimo…

Aleksandrai, sveikiname!