Likus porai dienų iki Edgaro Venckaičio startų ant olimpinio imtynių kilimo Rio de Žaneiro Carioca arenoje, portalas www.imtynes.lt apžvelgė tauragiškio varžovus.

Graikų-romėnų, 66kg (19 dalyvių)

Vieta: Carioca arena 2, Barra, Olimpinis parkas

Laikas (vietos): antradienis, rugpjūčio 16: 10: 00-13: 00 ir 16: 00-19: 00

Tiesioginė transliacija Viasat Sport Baltic kanalu: 15.55-19.00 val. ir 21.55-1.00 val. Lietuvos laiku

Trys imtynininkai buvo užkopę ant olimpinių žaidynių nugalėtojų pakylos, du iš jų – ant aukščiausios. Aštuoni atletai, įskaitant ir Edgarą Venckaitį, yra iškovoję įvairių spalvų pasaulio čempionatų trofėjus ir beveik visi – savo kontinentinių čempionatų prizininkai. Tokia karšta kompanija susigrums dėl pagrindinio šių metų apdovanojimo olimpiniame svorio kategorijos iki 66 kilogramų „klasikų“ turnyre.

Lažybų kontoros be skrupulų aukso medalį kabina 27 metų vokiečiui, „veikiančiam“ pasaulio čempionui Frankui Staebleriui iš Vokietijos. Brokeriai antrą vietą skyrė serbui, pernykščio pasaulio čempionato bronzos medalininkui Davorui Stefanekui, o trečią vietą paliko Korėjos meistrui, pasaulio vicečempionui (2015) ir čempionui (2013) Han-Soo Ryu.

Keista, tačiau kiek žemiau yra nustumti olimpinį pergalių skonių patyrę atletai: Londono olimpinių žaidynių vicečempionas vengras Tamas Lőrinczas, tų pačių žaidynių nugalėtojas  Omidas Noroozi iš Irano ir Pekino Olimpinių žaidynių (2008) čempionas  Islamas-Beka Albijevas Rusijos. Tiesa, pastarieji du galynėjosi svoryje iki 60 kilogramų.

Prie turnyro favoritų drąsiai galima priskirti Rasulą Čiunajevą iš Azerbaidžano. Pernai pasaulio čempionate Las Vegase azerbaidžanietis iškovojo auksą svoryje iki 71 kilogramų. Ko gero, R.Čiunajevas bus fiziškai galingiausias svorio kategorijos iki 66 kilogramų dalyvis ir jei sugebės atsistatyti po alinančio 10-12 kilogramų svorio numetimo, jis bus kietas riešutėlis kiekvienam oponentui ir, sėkmės atveju, galės tradiciškai sušokti pergalės šokį.

Vertos dėmesio dar dviejų Kaukazo regiono atletų pavardės. Neabejotinai, patyrusiems varžovams iššūkį mėgins mesti Europos žaidynių vicečempionas armėnas Migranas Aratiunianas ir 22-jų gruzinas pasaulio jaunimo čempionas ir Europos čempionato bronzos laimėtojas Šmagi Bolkvadzė.

Savo patirtį kovose su varžovais mėgins panaudoti vyriausias turnyro atletas Ionutas Panaitas iš Rumunijos. 35-erių rumuno kišenėje yra iškovoti du Europos čempionatų bronzos medaliai, o pirma vieta paskutiniame kvalifikaciniame į olimpines žaidynes turnyre Ulan-Batore byloja, kad veteranas dar turi parako.

Trys imtynininkai – Migelis Martinezas Palacios (CUB), Tarekas Azizas Benaissa (ALG) ir Wuileixis Riva Espinoza (VEN) savo karjeroje nėra iškovoję įspūdingų trofėjų, tačiau visi jie tarptautinės imtynių federacijos (UWW) reitinguose stovi keliais laipteliais aukščiau už Edgarą Venckaitį. Tiesa, yra vienas klaustukas dėl Venesuelos atleto. Pirminėje paraiškoje buvo įrašyta Wuileixio Rivos Espinozos pavardė, tačiau šiuo metu oficialiame UWW portale tarp 19-os išrinktųjų įvardintas Alexanderas Manuelas Torresas. Ar mums šis pasikeitimas parankus – netrukus pamatysime.

Trinktelėti durimis Rio de Žaneire nori Suomijos imtynių veteranas 34-erių Tero Vaelimaeki. Kol kas jo aukščiausias pasiekimas – Europos čempionato 8 vieta. Įdomu, kad suomis sportinę karjerą pradėjo lankydamas laisvųjų imtynių pratybas, tačiau, treniruojamas legendinio Suomijos meistro Marko Yli-Hannukselos, tikisi Brazilijoje pasimaudyti šlovės spinduliuose.

Jokiais būdais negalima nurašinėti dviejų Azijos atletų pajėgumo. Savo kontinente pakankamai ryški yra kirgizo Ruslano Cariovo figūra, kuris kraitėje turi Azijos čempionatų auksą ir bronzą.

Kiek kuklesni yra japono Tomohiro Inoue rezultatai. Tačiau, žinant Tekančios saulės šalies tradicijas, kuomet praeitame dešimtmetyje tarptautinėse arenose pergales skynė olimpinių žaidynių bei pasaulio čempionatų prizininkai Sasamoto Makoto, Matsumoto Ryutaro ir Nagata Katsuhitko, tokio rango varžybų debiutantas bus pasiryžęs sugrąžinti imtynių šlovę savo šaliai. Nepamirškime, kad kitos žaidynės vyks Japonijoje, todėl japonų trenerių štabas įnirtingai ieško samurajaus, galinčio kapotis aukščiausiame lygyje.

Laimės kūdikiu galima pavadinti Craigą Millerį iš Naujosios Zelandijos. Į olimpinį traukinį jis įšoko netikėtai, kuomet dėl dopingo vartojimo įkliuvo Australijai turėjęs atstovauti indas Vinodas Kumaras. Nemanau, kad C.Milleris parodys stebuklą ant imtynių kilimo, tačiau galėtų nustebinti ir pralinksminti prieš dvikovą, tarkim (pasvajokim) su Edgaru Venckaičiu, sušokęs tradicinį maorių šokį. Labai norėčiau pamatyti Edgariuko veido išraišką.

Vis dėlto, istorija byloja, kad kiekvieną varžovą reikia gerbti, o savo pranašumą būtina įrodinėti ant imtynių kilimo. Nors skaudu, bet derėtų priminti Pekino olimpines žaidynes, kuomet Edgaro broliui Valdemarui buvo klijuojama favorito etiketė imtyje su Sixto Barrera Ochoa iš Peru. Tuomet, deja, mūsiškiui teko trauktis namo po pirmo rato, o mums belieka viltis, kad jaunėliui tai buvo neįkainojama pamoka.

Valdas Malinauskas