Prancūzijos Makono (pranc. Mâcon) mieste vykstančiame pasaulio jaunimo imtynių čempionate kovas tęsia  graikų-romėnų imtynių stiliaus atstovai. Antrą varžybų dieną Le SPOT arenoje rungėsi Kristupas Šleiva (66 kg, 31 dalyvis).

Pirmas jo varžovas kvalifikacinėje imtyje – visus įmanomus titulus savo amžiaus grupėje iki šios dienos iškovojęs gruzinas Ramazas Zoidzė. Atleto iš Gruzijos kolekcijoje pasaulio bei Europos jaunių ir jaunimo čempionatų auksas. Universalus sportininkas yra ragavęs ir laisvųjų imtynių duonos – prieš tris metus jis užėmė prizines vietas pasaulio ir Europos čempionatuose. „Kristupo keliai su Zoidze susikerta nuo kadetų laikų ir jam dar nėra pavykę įveikti gruzino. Mes net buvom įsiprašę į treniruočių stovyklą Gruzijoje, kad tik galėtumėme perprasti kalniečio kovos ypatumus. Bet ir Kristupas nestovi vietoje, tobulėja. Laukia sunki dvikova“, – sužinojęs burtų rezultatus savo nuomonę žėrė pirmasis K.Šleivos treneris Vladimiras Audickas.

Trenerio įžvalgos pasitvirtino. Dvikova buvo įtempta ir rezultatyvi, o nugalėtojas paaiškėjo tik paskutinę minutę. Po sėkmingos pradžios (2:0) Kristupas praleido metimą per petį (2:2). Netrukus abu kovotojai įsivėlė į grumtynes parteryje. Pirmame aukšte kiek apsukresnis buvo Lietuvos olimpinio sporto centro auklėtinis, kuris veiksmų raizgalynėje sugebėjo įgyti vieno taško pranašumą (4:3). Antrame kėlinuke gruzinas rodė didesnį aktyvumą ir, nors rezultatą išlygino (4:4), pagal techninių veiksmų kokybę vis vien pirmavo Kristupas. Vis dėlto įkyrus spaudimas davė savo vaisių. Likus mažiau nei minutei, gruzinas atliko ne visai kokybišką suktuką ir, parbloškęs lietuvį į parterį sugebėjo pasiimti du pergalingus taškus (4:6).

Kituose etapuose gruzinas įveikė tris varžovus ir ištraukė Kristupą į paguodos turnyrą. Norint iškovoti trečią vietą, lietuviui teks nugalėti brazilą Joilsoną de Brito Ramosą Juniorą, Afrikos čempioną iš Egipto  Mohamedą Elsayedą ir iranietį Mohammadą Moradą Elyasį.

Su pirma užduotim Kristupas susitvarkė Edgaro Venckaičio stiliuje – 18-ta sekundę tvojo brazilui per sprandą ir nuskraidino per dubenį , desertą papildęs ridenimu (6:0). Likus mažiau nei minutei iki kėlinuko pabaigos atliko „venckaitišką” nukirtimą ir teisėjai kovą sustabdė po 2:11 min.

Mūšį su egiptiečiu Mohamedu Elsayedu Kristupas prisimins ilgam. Pranašumo svarstyklės svyravo tai į vieną, tai į kitą pusę. K.Šleiva taškus rinko ir išsiverždavo į priekį po efektingų metimų stovėsenoje, tuo tarpu Afrikos čempionas savo juodą darbą darė parteryje. Pirmas kėlinukas baigėsi neįtikėtinu rezultatu 10:10.

Antras kėlinukas buvo be galo ilgas ir dramatiškas. Kristupas spėjo pabuvoti pavojingoje padėtyje, tačiau sėkmingai išsikapanojo. Keli paeiliui lietuvio metimai per petį leido kiek atitrūkti, tačiau egiptietis ir toliau tirpdė skirtumą. Likus apie 10 sekundžių pergalė buvo ranka pasiekiama, tačiau per triukšmą Kristupas ko gero neišgirdo treneriu Olego Antoščenkovo ir Mindaugo Ežerskio raginimų būti akylam. Egiptietis suspėjo padaryti ilgą žingsnį ir truktelti lietuvio ranką į priekį – sėkmingai atliktas afrikiečio “pervedimas” atnešė jam pergalę neįprastu tokio rango varžyboms rezultatu 17:18 bei galimybę vakare kovoti dėl bronzos.

Kristupas Šleiva pasaulio jaunimo imtynių čempionate užėmė dešimtą vietą.

Valdas Malinauskas