Ruso nuopuolis lietuviui padovanojo sidabrą

Tarptautinis olimpinis komitetas (TOK) už dopingo vartojimą atėmė 2008 metų Pekino žaidynių olimpinį sidabro medalį iš Rusijos graikų-romėnų stiliaus imtynininko svorio kategorijoje iki 120 kilogramų Chasano Barojevo. Papildomas sportininko dopingo mėginio tyrimas patvirtino, kad Chasanas Barojevas vartojo draudžiamą preparatą turinabolį. Tai yra anabolinis steroidas, didinantis jėgą be sportininko masės didėjimo.

Šis sprendimas yra itin palankus Pekino olimpinių žaidynių bronzos medalio laimėtojui Mindaugui Mizgaičiui, kuriam, tikėtina, bus įteiktas sidabro medalis.

Priminsiu, kad Kinijoje Mindaugas pirmoje kovoje ant menčių paguldė Rizą Kayaalpą iš Turkijos.

Antrame rate M.Mizgaitis pralaimėjo būsimam olimpinių žaidynių vicečempionui Chasanui Barojevui iš Rusijos.

Paguodos turnyro imtyse dėl bronzos medalio mūsų šalie atletas įveikė iranietį Masoudą Hashemzadehą ir Yannicką Szczepaniaką iš Prancūzijos.

Panaikinus Rusijos atstovo rezultatus, pasikeitė ir Pekino olimpinių žaidynių turnyrinėje lentelėje.

M.Kulbio nuotraukos

Remiantis žaidynių reglamentu, iš olimpinių žaidynių pašalinto Rusijos atstovo vietą užima aukščiausią vietą žaidynėse iškovojęs prasikaltusio atleto varžovas. Jei neįvyks kažkokių nenumatytų aplinkybių, Barojevas savo sidabrą turėtų grąžinti Tarptautiniam olimpiniam komitetui, o šis savo ruožtu, medalį padovanoti M.Mizgaičiui. Lietuvio bronza bus įteikta prancūzui Y. Szczepaniakui.

Mindaugas Ežerskis – dvejais laipteliais aukščiau

Svorio kategorijoje iki 96 kilogramų sankcijos skirtos buvusiam Mindaugo Ežerskio varžovui Assetui Mambetovui iš Kazachstano. Mėginių analizė parodė, kad A.Mambetovas vartojo draudžiamą preparatą stanozololą. Šiuo atveju netikėta ir didžiausia sėkmė nusišypsojo Marekui Svecui iš Čekijos, kuris Mambetovui pralaimėjo imtyje dėl trečios vietos. Kazachas privalės grąžinti bronzinį apdovanojimą, kuris bus įteiktas Čekijos atletui.

Mindaugas Ežerskis taip pat pagerino savo poziciją. Pekine Mindaugas po įnirtingos dvikovos nusileido kazachui ir liko septintas, tačiau po dopingo skandalo M.Ežerskis jau per žingsnį nuo pjedestalo – penktoje vietoje. „Jausmas dvejopas. Viena vertus malonu, nes pakilau dviem pozicijom aukščiau. Antra vertus, apmaudu, kad dėl įvairaus masto kombinatorių nuplaukia olimpinė svajonė“, – sužinojęs apie dopingo skandalą kalbėjo M.Ežerskis.

Svarstant principu „kas būtų, jei būtų“, peršasi mintis, kad Pekine Mindaugas Ežerskis turėjo didžiulius šansus užkopti ant olimpinės pakylos. „Pergalių-pralaimėjimų santykis tarp manęs ir Mareko Sveco yra 3:1 mano naudai. Gerbiu čeką, bet neabejoju, kad Kinijoje aš jį būčiau dar kartą įveikęs. Buvau puikios formos “veikiantis” pasaulio vicečempionas”, – aštuonių metų senumo įvykius prisiminė šalies rinktinės treneris M.Ežerskis.

Tačiau, regis, Pekino dopingo byla dar nebaigta. Žvelgiant į post sovietinių valstybių sportininkų priklausomybę nuo draudžiamų aparatų, visai tikėtina kad dopingo kontrolieriams įklius ir Mindaugo Ežerskio varžovas, Pekino olimpinis čempionas iš Rusijos Aslambekas Chuštovas. „Nenoriu užbėgti įvykiams į priekį. Kaip sakoma, nepagautas – ne vagis. Tačiau visko gali būti. Jei varžovai „nešvarūs“, tai jokie senaties terminai neturėtų galioti. Žinoma, aš nieko prieš tokį scenarijų. Dabar jau turime Mizgaičio olimpinį sidabrą, aš bronzai taip pat bute vietą surasčiau“, – šypsodamasis svarstė M.Ežerskis.

Trečias kontrolierių nustvertas „klasikas“ – Vitalijus Rahimovas iš Azerbaidžano. Imtynininkas neteks sidabro medalio, iškovoto Pekine svorio kategorijoje iki 60 kilogramų.

Iš viso už draudžiamų preparatų vartojimą įkliuvo 16 Pekino olimpinių žaidynių dalyvių. Prasižengusių daugumą sudaro sunkiosios atletikos atstovai.

Lietuvos imtynių federacija kol kas nėra gavusi jokių su dopingo skandalu susijusių oficialių raštų nei iš Tarptautinio olimpinio komiteto, nei iš Tarptautinės imtynių federacijos (UWW).

Valdas Malinauskas