Penktadienį, sausio 27 dieną, Panevėžyje paaiškės šalies imtynių čempionato nugalėtojai ir prizininkai. Jau įprasta, kad metų imtynių varžybose kartu rungsis graikų-romėnų, moterų ir laisvųjų imtynių atstovai.

 Šiemet ant „Cido“ arenoje patiestų kilimų nepamatysime į trenerių darbą pasinėrusių tituluotų „klasikų“ Laimučio Adomaičio ir Aleksandro Kazkevičiau bei su didžiuoju sportu atsisveikinusiu Mindaugu Mizgaičiu, tačiau prognozuojama, kad žiūrovų dėmesį prikaustys jauni, perspektyvūs sportininkai.

M.Ežerskis: reikia tikėti jaunais sportininkais

Graikų-romėnų imtynių rinktinės treneris Mindaugas Ežerskis priminė, kad minėti sportininkai jau yra peržengę trisdešimties metų slenkstį ir jiems išlaikyti gerą fizinę formą iki Tokijo olimpinių žaidynių būtų nerealu. “Kiekviename sporte yra kartų kaita, tai be galo nemalonus procesas. Bet mes ruošėmės tokiam scenarijui, todėl, tikiuosi, šį etapą įveiksime neskausmingai. Be to nepamirškime, kad taip vadinami naujokai, pakeitę pripažintus meistrus, taip pat yra susižėrę nemažai pergalių tarptautinėse arenose, pasaulio ir Europos čempionatuose, todėl iki šiol aukštai iškelta šalies pirmenybių kartelė neturėtų nusileisti žemiau. Jei norime turėti medalių 2020 metų olimpinėse žaidynėse, reikia tikėti ir palaikyti jaunimą“, – kalbėjo M.Ežerskis.

Čia pat treneris pridūrė, kad į čempionatą atvykę žiūrovai sulauks įdomių ir intriguojančių akistatų. Pasak M.Ežerskio laukia ypač įdomios dvikovos tarp Viliaus Laurinaičio ir Romo Fridriko (98 kg), Juliaus Matuzevičiaus ir Martyno Nemsevičiaus (85 kg) bei Kristupo Šleivos ir Edgaro Venckaičio (66 kg) . “Kituose svoriuose lyderiai daugmaž aiškūs, tačiau, kaip ne kartą yra nutikę, per didelis pasitikėjimas ankstesniuose čempionatuose kai kuriems atletams brangiai kainuodavo. Spėju, kad šiemet  bus sunku pasipriešinti Mantui Knystautui (130 kg) ir Justui Petravičiui (59 kg), o štai Pauliui Galkinui (75 kg) teks nemažai paplušėti. Tradiciškai, visas „klasikų“ branduolys susibūręs sostinėje, tačiau kartas nuo karto savotiškais siurprizais palepina joniškiečiai, kauniečiai, Šiaulių, Klaipėdos bei kitų miestų ir rajonų imtynininkai“ – mintimis pasidalijo M.Ežerskis.

Konkurencija kelia moterų imtynių lygį

Prieš šalies čempionatą pakilios nuotaikos rinktinės treneris Aivaras Kaselis taip pat pažėrė komplimentų jaunoms auklėtinėms. Šiaulių sporto gimnazijoje perspektyvių imtynininkių grupes subūręs specialistas pasidžiaugė, jog per pastaruosius kelis metus ženkliai išaugo sportininkių meistriškumas, dvikovos tapo kokybiškesnės, o dalyvių skaičius nemažėja. „Moterų imtynės tapo patrauklia dvikovine sporto šaka, kur, skirtingai nei vyrų varžybose, emocijos liejasi per kraštus, o mergaičių techninis atliekamų veiksmų arsenalas net neįgudusiam žiūrovai sužadina gerų emocijų, – apie moterų imtynių privalumus pasakojo treneris. – Tai, kad moterų imtynės yra vis labiau matomos Lietuvoje yra sveikos konkurencijos rezultatas, todėl aš, būdamas rinktinės treneriu, noriu padėkoti savo kolegoms iš kitų regionų, ypač daug dėmesio moterų imtynėms skiriančiam kauniečiui Arūnui Paplauskui ir Anykščių krašte dirbančiam Arvydui Krikščiūnui.“

Paklaustas apie konkurenciją čempionate, Aivaras Kaselis pakartojo žinomą faktą, kad moterų imtynėse ryškėja naujos lyderės, o tai naudinga pačios sporto šakos plėtrai. „Jau esame įpratę prie solidžių Danutės Domikaitytės pergalių, tačiau praėję metai parodė, kad skambiems laimėjimams subrendo jaunosios Kamilė Gaučaitė, Auksė Rutkauskaitė ir Kornelija Zaicevaitė. Kovoti dėl aukštų vietų pasiruošusios sesės Rimgailė ir Greta Čeponytės, Justina Čekavičiūtė, Eglė Valčiukaitė, Adelė Kavaliauskaitė ir kitos merginos. Kadečių lygis tikrai ne toks, koks buvo prieš 4-5 metus, todėl, norinčioms pasipuošt čempionato medaliu teks verstis per galvas dėl rezultato. Visuomet malonu ant imtynių kilimo matyti patyrusią trenerę iš Vilkaviškio Vaidą Puidaitę ir elegantišką policininkę Deimantę Butavičiūtę. Kiek gaila, kad po ilgesnės pertraukos varžybose dar nedalyvaus Giedrė Blekaitytė, bet, tikiuosi, ji jau netrukus bus pasiruošusi kitiems metų startams“, – sakė A.Kaselis.

Ant bangos esantiems „laisvūnams“ grumtynės Panevėžyje – egzaminas prieš Europos jaunimo čempionatą

Ilgai šešėlyje tūnoję „laisvūnai“ pagavo sėkmę. Kryptingas darbas prieš kelis metus subrandino saldžius vaisius – vienas po kito Europos čempionatų prizininkais tapo Laurynas Damidavičius ir Mantas Adomaitis. Ant bangos esantys laisvųjų imtynių atstovai nemažina apsukų ir tikina, kad Aukštaitijos sostinėje sportininkai kovos netausodami savęs. Pasak trenerių, keliose svorio kategorijose susigrums net keli lygiaverčiai atletai. Ypač galinga kompanija grumsis svoryje iki 97 kilogramų, kur apie dalyvavimą čempionate yra paskelbę Simas Asačiovas, Mindaugas Rumbutis, Erikas Bizunovičius, Justinas Kvietelaitis, jaunasis Lukas Krasauskas ir po ilgesnės pertraukos ant imtynių kilimo sugrįžęs Edgaras Voitechovskis.

Pagrindinis rinktinės strategas Sergėjus Kasimovas akylai stebės Europos jaunimo iki 23 metų čempionatui besiruošiančius Tomą Baracevičių (65 kg), Andrių Mažeiką (74 kg) ir Domantą Pauliuščenką (84 kg). „Tai bus pirmas oficialus startas, todėl per porą mėnesių sportininkus reikia „pritempti” prie atsakingų varžybų geroje formoje”, – paaiškino treneris.

Čempionato nuošalėje nežada likti perspektyvūs atletai Dominykas Viliušis, Nikita Gerasimovas, Aurimas Kuoris, Andrius Žekas. Eilinį kartą ant aukščiausios nugalėtojų pakylos mėgins prasibrauti patyręs Šarūnas Jurčys.

„Iš šalie žiūrint, pastarųjų metų rezultatai turėtų džiuginti, tačiau mane neramina tai, kad Lietuvoje nėra trenerių. Dirbančių trenerių, – į klausimą apie perspektyvas atsakė rinktinės treneris S.Kasimovas. – Tam, kad surasti ir išugdyti aukšto lygio imtynininką, reikia įdėti daug pastangų. O vienam treneriui aprėpti kelis darbus yra keblu. Treneriai ne tik treniruoja, bet dažnas treneris apsikrovęs krūvomis dokumentų, organizavimu išvykomis į varžybas, lėšų paieškomis ir panašiai. Natūralu, kad ši veikla atliekama pagrindinio darbo sąskaita. Todėl pavydžiu kitoms sporto šakoms, kur darbuojasi daugiau specialistų. Manau, kad mažesniuose centruose privalo dirbti bent du treneriai, o tuo tarpu didesniuose miestuose nemažiau 4-5 imtynių specialistų. Dirbant tokioje komandoje galima būtų kalbėti apie perspektyvas. Kol kas Lietuvoje irkluojame tokiomis sąlygomis kokios yra, tik ar nepritrūks kvapo?“.

Vis dėlto S.Kasimovas tikina, kad sunkiai pasiekti rezultatai nėra laikinas sėkmės pliūpsnis ir jaunieji atletai dar parodys savo sugebėjimus tarptautinėje arenoje.

Valdas Malinauskas

Varžybų programa:

Vieta – „Cido“ arena, Parko g. 12, Panevėžys

Data – 2017 m. sausio 27 d.

Laikas:

10.00 – 14.00                     preliminarios kovos;

17.00 – 17.30                     varžybų atidarymas;

17.30 – 19.00                     finalai, apdovanojimai.