Doroge (Vengrija) vykusiame tarptautiniame “Black Diamond Cup” graikų-romėnų imtynių jaunių turnyre Vilniaus Ozo gimnazijos auklėtinis Vilius Savickas iškovojo aukso medalį svorio kategorijoje iki 54 kilogramų.

 Antrą vietą užėmė nugalėtojo bendramokslis Arminas Lygnugaris (85 kg, 18 dalyvių), o Aistis Liaugminas (58 kg, 22 dalyviai) iškovojo turnyro „bronzą“.

 Ketvirtfinalyje Vilius Savickas lygioje kovoje pagal papildomus kriterijus pranoko vengrą Rajmundą Farkasą (9:9), o pusfinalyje sausu rezultatu anksčiau laiko įveikė ukrainietį Olehą Dykijų (8:0). Kovoje dėl pirmos vietos buvęs marijampolietis nugalėjo moldavą Adrianą Sinčetru. Svoryje grūmėsi 10 imtynininkų.

Sidabro medalį iškovojęs Arminas Lygnugaris varžytuves burtų valia pradėjo kvalifikacine imtimi su čeku Mareku Pokuta ir įveikė varžovą rezultatu 5:1. Antrame rate Arminas nugalėjo lenką Piotrą Chudziką (6:2), o ketvirtfinalyje švedą Oskarą Hanssoną (4:0). Grumtynėse dėl išėjimo į finalą buvęs kaunietis įveikė vengrą Keviną Kisą (4:0). Kovoje dėl aukso medalio A.Lygnugaris nusileido vengrui Alexui Szoke (0:3).

Tuo tarpu Aisčio Liaugmino dviejų pergalių seriją prieš švedą Nathaną Phillipsą (4:1) ir vengrą Reiną Kertvarosą (anksčiau laiko) nutraukė turnyro nugalėtojas George Mihajus iš Rumunijos. Po skaudaus pralaimėjimo pusfinalyje kaunietis paguodos imtyje dėl bronzos atsigriebė su kaupu – rezultatu 5:0 patiesė moldavą Nicu Dercacį.

Net penkių dvikovų maratoną teko atlaikyti sunkiasvoriui Erikui Čerepokui. Panevėžietis svorio kategorijoje iki 100 kilogramų startavo įspūdingai – paeiliui vienodu rezultatu 8:0 nugalėjo vengrą Czabą Uborniaką ir lenką Kasperą Luczaką, o ketvirtfinalyje ant menčių paguldė rumuną Ciprianą Trufaną. Kovoje dėl išėjimo į finalą Erikas nusileido publikos palaikomam vengrui Balintui Vatziui (2:6), o imtyje dėl trečios vietos jam teko pripažinti moldavo Dano Castoranu pranašumą (1:5). Panevėžio Raimundo Sargūno sporto gimnazijos auklėtinis užėmė penktą vietą tarp 18-kos dalyvių.

Kitų mūsų šalies atletų rezultatai kuklesni. Svoryje iki 63 kilogramų (23 dalyviai) Konstantinas Kešanidis užėmė 7, o Edvinas Subotkevičius 9 vietas. Adomas Grigaliūnas (50 kg, 11 dalyvių) liko aštuntas.

Šalies jaunių komandos treneris Saulius Liaugminas pabrėžė, kad į varžybas Vengrijoje atvyko labai pajėgūs imtynininkai, o kai kurių mūsų imtynininkų pasirodymą nederėtų vertinti pagal užimtas vietas. „Visos komandos ruošiasi įtemptam sezonui. Varžovų treneriai ne tik ruošia sportininkus pagrindiniams startams, bet ir patys analizuoja potencialių varžovų galimybes, todėl šniukštinėja, akylai stebi arba, kaip madinga sakyti, trolina situaciją. Jaunių amžiaus grupė nenuspėjama. Vaikai auga, todėl šiuo metu komplektuoti komandą ir skirstyti vaidmenis pakankamai pavojinga – nežinia kiek gali jaunas sportininkas ištysti rudeniop, kuomet Sarajeve startuos Europos, o Atėnuose pasaulio jaunių čempionatai. Bet kuriuo atveju įdomesni kitų šalių atletai niekus neišgaruos, ar vienoje, ar kitoje svorio kategorijoje jie vis tiek kovos, todėl mūsų trenerių štabas taip pat pasižymi jų pavardes, o informacija, tikiuosi, pravers ateity, – pasakojo treneris. – Kalbant apie turnyrą, tai kai kurios užimtos vietos neatspindi pasiruošimo lygio. Vilius tikrai buvo vertas pirmos vietos, ją ir iškovojo. Tačiau Eriko Čerepoko rezultatas galėtų būti linksmesnis – dvi pralaimėtos kovos yra ne kas kita, o elementarių vaikiškų klaidų pasekmė. Matomai, keli laimėti tarptautiniai turnyrai ir trys paeiliui pergalės Doroge išbalansavo vaikiną. Bus proga viską sustyguoti treniruočių stovykloje, kuri bus surengta po turnyro ir kurioje dirbsime beveik savaitę“.

Tarptautiniame turnyre kovojo 122 imtynininkai iš 14 valstybių.

Valdas Malinauskas