Rugpjūčio 21 dieną, pirmadienį, Paryžiuje startuoja pasaulio imtynių čempionatas.

Pirmieji ant AccorHotels Arenos kilimų žengs graikų-romėnų imtynių meistrai, tarp kurių 6 mūsų šalies atstovai. Pirmadienį galynėsis Paulius Galkinas (71 kg), Eivydas Stankevičius (85 kg) ir Vilius Laurinaitis (98 kg), o antradienį varžysis Justas Petravičius (59 kg), Kristupas Šleiva (66 kg) ir Mantas Knystautas (130 kg). Sportininkams patarimus dalins treneriai Mindaugas Ežerskis ir Ruslanas Vartanovas.

Lietuvos komandoje vyksta atsinaujinimo procesas. Po Rio žaidynių su didžiuoju sportu atsisveikino Aleksandras Kazakevičius, Laimutis Adomaitis ir Mindaugas Mizgaitis. Kiek ankščiau “sudie” aktyviam sportui tarė Valdemaras Venckaitis ir Mindaugas Ežerskis.

Dabartinės komandos pirmiesiems numeriams reiks daug ir nuobodžiai įrodinėti, kad jie deramai gebės atstovauti Lietuvai bent artimiausius du olimpinius ciklus. Komandos pirmieji numeriai yra jauni ir mažiau patyrę atletai, tačiau visi imtynininkai, išskyrus kaunietį Eivydą Stankevičių, yra iškovojęs įvairių spalvų medalių pasaulio ir Europos čempionatuose, tiesa, kovodami jaunių bei jaunimo amžiaus grupėse. Stabiliausi iš šio šešetuko – sunkiasvorio klaipėdiečio Manto Knystauto ir panevėžiečio Kristupo Šleivos rezultatai.

Apie Kristupą galima drąsiai kalbėti, kaip apie teisingą gamtos reiškinį, adaptuotą imtynėms. Jis, kaip ir jo vyresnysis bendražygis pasaulio čempionato prizininkas Edgaras Venckaitis, yra tikra dovana šiai olimpinei sporto šakai. Taip, patekęs į suaugusių dirbtuves, Kristupas Šleiva kol kas nieko stebuklingo nesumeistravo. Kalbu apie rezultatus. Tačiau kažkodėl dar prieš jo kovas salėse nuvilnija lengvas šurmuliukas – „tuoj tuoj ant kilimo išeis tas lietuvis, kuris neleis žiovauti“. Po Kristupo kovų ant švieslentės dažniausiai šviečia daugiau rankinio varžyboms būdingi rezultatai. Nuaidėjus finalinei sirenai įvairių komandų treneriai, sportininkai ir žiūrovai šypsosi susiėmę už galvų. Kristupas moka gražiai laimėti ir, deja, gražiai pralaimėti. Žinoma, rinktinės treneriai mėgina pristabdyti jauno žvėriuko arklius, įpūsti racionalumo, tačiau, paradoksas, būtent tokios imtynės reikalingos žiūrovams salėje ir plačiai televizijos auditorijai. Būtent tokios imtynės prigesintų Lozanoje reziduojančių olimpinių biurokratų mintis apie imtynių eliminavimą iš olimpinių žaidynių programos.

Norėčiau, kad Mantas Knystautas taptų Lietuvos imtynių veidu. Tam jis viską turi – dvimetrinį ūgį, galingą torsą, pasak pirmojo trenerio A.Ševelkovo kažkokius ypatingus kubilo dydžio plaučius, gerą iškalbą ir krūvą laimėtų medalių. Kas pusmetį auga Manto nugalėtų varžovų skaičius. Ne bet kokių. Elitinių. Gero kalibro, tokių kaip, pavyzdžiui, vokietukas Christianas Johnas, broliukai Josifas ir Georgijus Čiugošviliai iš Baltarusijos. Tokių kaip triskart Europos ir triskart pasaulio jaunimo čempionas Zviadis Pataridzė iš Gruzijos. Beje, savo kraitėje klaipėdietis turi pergalę prieš Rio olimpinį prizininką rusą Sergejų Semionovą. Mantas įsivažiuoja, į jį žiūrimą kaip į galimą komandos lyderį, todėl šioje vietoje vaikinui teks atlaikyti papildomą psichologinį krūvį. Ar susitvarkys? Paaiškės antradienį.

Vilius Laurinaitis 2012-ais metais Tailande iškovojo pasaulio jaunimo čempiono titulą, tačiau jau po metų patirta sunki kojos trauma pristabdė talentingo atleto ambicijas grumtis dėl pasaulinės lyderystės svoryje iki 98 kilogramų. Šiuo metu joniškietis pakankamai geros fizinės formos ir daug kas priklausys ne tik nuo sportininko psichologinio pasiruošimo, bet ir nuo burtų. Nors atletai yra ruošiami tam, kad nepriklausomai nuo burtų išsikrautų kiekvienoje dvikovoje, kartai neprošal gauti sąlyginai mažiau pajėgų varžovą. Tas pats M.Ežerskis minėdavo, kad pirmais kovai „prasikvėpavimui“ geriau silpnesnį ištraukti. Tik Viliui ne „prasikvėpavimui“ ar tam kad gražiau atrodytų užimta vieta, o tam, kad „pralaužtų ledus“. Pergalių badas gniuždo, o jos skonis daro stebuklus.

Justas Petravičius sukūrė gražų savo laimėjimų scenarijų šių metų Europos U23 čempionate Szambothelyje (Vengrijoje), kuomet ketvirtą minutę žemu dubeniu išvertė iš koto ir ant menčių paguldė turką Altaną. Iššovė Vengrijoje, kodėl to nepadarius Prancūzijoje? „Justas ilgai gydėsi kojos traumą. Dabar kojos problemos lyg ir nėra, tačiau atsirado kita, nemažesnė problema – kova su svoriu. Jei po svėrimo Justui per 10 valandų pavyks atstatyti jėgas, tuomet ant kilimo pamatysime tauragiškį tokį, koks mums reikalingas. O ten jau viskas jo rankose“, – svarstė treneris M.Ežerskis.

2012 metų pasaulio jaunių vicečempionas Paulius Galkinas į Paryžių skraidinamas avansu. Rinktinės treneriai neslepia, kad tai investicija į ateitį, todėl jaunuoliui ypatingų tikslų ir nekelia. Kita vertus, kažkokius keistus mokslus kremtantis Paulius yra uolus trenerių nurodymų vykdytojas. Gal Paryžiaus AccorHotels Arenoje jam nepavyks pritaikyti savo žinių apie nanotechnologijas ir kvantinę mechaniką, tačiau esant progai jis tikrai gali žiūrovus pasmaginti praktiniais aviacijos gebėjimais – iš savo firminio „kryžiaus“ jis mėgins varžovą skraidinti bet kuriuo atveju. Vienintelė bėda, gali pritrūkti kuro, tai yra, vyriškos jėgos.

Eividas Stankevičius – komandos tamsusis arkliukas. Galimybę atstovauti Lietuvai jis nugvelbė iš Juliaus Matuzevičiaus. Prieš pora dienų paskutinėje kontrolinėje akistatoje Panevėžyje Eivydas nepaliko vilčių savo nuolatiniam varžovui.

Žvelgiant iš šalies nesunku įžvelgti, kad Eivydas prisiaugino raumenų ir fiziškai sustiprėjo. Dėl tokio pasikeitimo galėjo nukentėti funkcinis pasiruošimas, tačiau treneris Saulius Liaugminas patikino, kad jo auklėtinis „kvėpuojantis ir kiekvienoje imtyje linkęs arti visas šešias minutes“. Pastaraisiais metais Eivydas kursavo tarp Švedijos ir Lietuvos, tačiau apsisprendė nesiblaškyti ir nuo pavasario plušėjo gimtinėje. Teko stebėti E.Stankevičiaus kovas Šiaurės šalių čempionate ir tenka pripažinti, kad kaunietis visai padoriai atrodė grumtynėse tiek su labai gerais švedais Zakarijumi Berge bei Emiliu Sadahliu.

Graikų-romėnų imtynių varžybų tvarkaraštis

Pirmadienis, rugpjūčio 21 d.
11:00-18:00 – kvalifikacija ir paguoda: 71, 75, 85, 98 kg
19:15-19:45 – atidarymo ceremonija;
20:00-22:30 – finalai 71, 75, 85, 98 kg.

Antradienis, rugpjūčio 22 d.
11:00-18:00 – kvalifikacija ir paguoda: 59, 66, 80, 130 kg;
20:00-22:30 – finalai: 59, 66, 80, 130 kg.