Paryžiuje startuosiančiame pasaulio imtynių čempionate „klasikų“ turnyro favoritais laikomi dukart pasaulio čempionai Romanas Vlasovas (80 kg) iš Rusijos ir turkas Riza Kayaalpas (130 kg).

Vlasovas į Paryžių grįžta su auksiniu Rio olimpiniu medaliu, tuo tarpu Brazilijoje turkui teko tenkintis antrąja vieta. Tačiau užduotį Kayaalpui iškovoti trečią pasaulio čempionato auksą palengvino penkiskart pasaulio čempiono 35-erių kubiečio Mijaino Nunezo Lopezo sprendimas nedalyvauti pagrindinėse metų varžybose. „Mijainas visuomet turėjo šiokį tokį svorio viršsvorį, bet su amžiumi ir tuos 5-6 kilogramus vis kebliau mesti. Todėl šių metų čempionatą jis praleidžia, bet prižadėjo, kad dalyvaus čempinate kitąmet. Jo strategija – tinkamas pasiruošimas 2019 metų pasaulio čempionatui, kuomet bus kovojama ne tik dėl medalių, bet ir dėl olimpinių kelialapių, – atviravo Kubos imtynių federacijos atstovas Rudensas Arcia. – Jis pasiryžęs startuoti Tokijo žaidynėse, tačiau kategoriškai atsisako dalyvauti įvairiuose turnyruose“.

Abu atletai varžysis antradienį, o pirmą čempionato dieną specialistų akys bus nukreiptos į antro aukso medalio siekiančius Rasulą Čiunajevą (71 kg) iš Azerbaidžano ir Korėjos atletą Hyeon-Woo Kimą (75 kg).
R.Čiunajevas užkariavo imtynių mėgėjų simpatijas savo atviru kovos stiliumi, kuris visiškai skiriasi nuo jo pagrindinio oponentų Franko Staeblerio (Vokietija) ir Balinto Korpasi (Vengrija) kovos manieros.
Hyeon-Woo Kimo pagrindiniai oponentai – trys pasaulio eksčempionai – Arsenas Džulfalakianas (Arnėmija), Hasanas Alijevas (Azerbaidžanas) ir Saeidas Mouradas Abdvalis (Iranas). Beje, Edgaras Venckaitis azerbaidžanietį prieš tris metus Taškente kovoje dėl pasaulio čempionato bronzos ant menčių paguldė vos po keliolikos sekundžių.

Be A.Džulfalakiano armėnai turi dar vieną rimtą ginklą – Artūrą Aleksanianą (98 kg), kuris Europos čempionate su kelio trauma nusileido būsimam čempionui Felixui Baldaufui iš Norvegijos.

Akistata tarp norvego ir armėno žada būti nuožmi: A.Aleksanianas trokšta revanšo, o F.Baldaufas nieko prieš pasidabinti pasaulio čempionato auksu ir tapti antru norvegu iškovojusiu šį titulą. Kol kas tik Jonas Ronningenas (52 kg) mėgavosi šlove po 1985-ųjų triumfo. Beje, prieš porą metų Baku vykusiose Europos žaidynėse gražiausiu varžybų metimu Vilius Laurinaitis ant kilimo patiesė Felixą Baldaufą. Paryžius – tinkamas miestas pakartoti gerą darbą.

Favoritu svoryje iki 66 kilogramų laikomas rusas Artiomas Surkovas, vengras Viktoras Lorinczas turėtų dominuoti svoryje iki 85 kilogramų. Eivydo Stankevičiaus pavardės nėra tarp pretendentų į medalius, bet kartais tai yra gerai – neslegia atsakomybė, nėra spaudimo.

Japonų imtynių mokyklos privalomus turėtų įkūnyti Kenichiro Fumita (59 kg). Šiame svoryje debiutuos Justas Petravičius.

Graikų-romėnų imtynių turnyre kovos 274 atletai.

Valdas Malinauskas