Stebint Paryžiuje vykstančio pasaulio imtynių čempionato laisvųjų imtynių turnyrą mintyse grįžau į 2002-ųjų Vilnių. Tais metais pilna jėga startavo Lietuvos imtynės. Jaunieji klasikai Svajūnas Adomaitis ir Edgaras Venckaitis iš Odesos atvežė Europos jaunių čempionato medalius, o šalies federacija užsimojo pravesti neeilinį renginį – Europos jaunių laisvųjų imtynių čempionatą. Iš pirmo žvilgsnio misija neįmanoma (šalyje nebuvo tinkamos salės, kurioje galima būtų patiesti 6-is imtynių kilimus) tapo gražiu kameriniu renginiu. Sostinės „Sportimos“ arenoje galėjome tiesti kad ir 100 kilimų, bet ne tai svarbiausia. Dalyvių apgyvendinimas, akreditacijos, maitinimas, transportas – visa tai buvo nauja ir teko pradėti nuo nulio. Jau vėliau, 2005-ais rengiant pasaulio jaunimo čempionatą „Siemens’e“  ir 2009-ais Europos čempionatą Pramogų arenoje, daugiau žinomoje kaip Ledo rūmai, tapome gudrūs ir kieti. Taip mums atrodė. Beje, ta proga sporto visuomenei neprošal priminti, kad mes, imtynininkai, esame pirmieji, kurie surengė olimpinės sporto šakos Europos čempionatą po Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo. Ne vaikų ar jaunimo, o suaugusių. Savo pavyzdžiu užkrėtėme krepšininkus, kurie po poros metų į Lietuvą sukvietė Gasolį, Parkerį, makedonus ir dar tuziną užsienio komandų.

Tuomet, prieš 15 metų Vilniuje, trečią vietą užėmė klaipėdietis Stramousas. Taip pat prisimenu Rumbučių šeimos anklavą – „Sportimoje“ frontą laikė Ramūnas, Pranas ir Mindaugas. Prisimenu mūsų viltį – jau tyliai iš sporto pasitraukusį daugkartinį šalies čempioną Valdą Visagorskį. Su šypsena prisimenu Steponą Venckaitį. Kaip gi tautinės imtynės be šios pavardės… Beje, šių dienų estų pasididžiavimas pasaulio čempionas ir olimpinių žaidynių prizininkas Heiko Nabis taip pat pirmą krikštą gavo Vilniuje.  Spėkite, koks buvo esto rezultatas? Šešioliktas iš 16 dalyvių! „Nesikankink dėl medalio, bet verta kovot ligi galo dėl savo garbės, pabandom iš naujo“, – šiuos Marijono poterius estas ko gero žino mintinai – Paryžiuje jis vėl lipo ant nugalėtojų pakylos.

Anuomet broliai Andrius ir Edgaras Voitechovskiai užėmė 12-as vietas.

Paryžiuje Edgaras vėl žengė ant kilimo. Per 15 metų klaipėdietis pasunkėjo kone dvigubai. Atleto amžius taip pat padvigubėjo. Veteranas? Gal būt. Tačiau dar pavasarį vykusiame šalies čempionate plika akim matėsi, kad Edgaras kol kas yra akivaizdus lyderis tarp laisvūnų. Vienintelis, kuris galėjo trintis tarp elito, vienintelis, pasiruošęs ištverti dagestaniečių, osetų, gruzinų, iraniečių, amerikiečių, turkų ir panašių kingkongų pragarą.

„AccorHotels“ arenoje E.Voitechovkis savo sugrįžimą į tarptautinį lygį vainikavo pergale prieš ispaną Danielių Ramą Escribano (5:1). Pirmoje imtyje padarė tą, ką ir privalėjo padaryti.

 Aštuntfinalyje – Panamerikos čempionas  Yurieskis Torreblanca Queralta. Pergalė prieš kubietį Edgarui reikštų minimaliai ramų gyvenimą, kuomet kišenę papildytų kad ir nedideli, bet stabilūs bonusai ir rūpesčiai persikeltų tik ant imtynių kilimo. „Kad tu žinotum, kaip norėjom pergalės. Neįsivaizduoji, kaip pavargau ieškoti pinigų pasiruošimui, kiek dėl rėmimo teko belstis į įvairių uabų ir fondų duris. Ačiū Klaipėdos miesto imtynių sporto federacijai, kad patikėjo mumis. Negaliu žodžiais apsakyti, kiek laiko išbarstyta tuščiai. Tačiau, sunkiai ir nuoširdžiai dirbome, Edgaro kūnas buvo paruoštas, bet kažkas nesuveikė. Gal pritrūko įgūdžių, juk paskutinis rimtas startas buvo net prieš aštuonis metus (2009 m. Europos čempionate Vilniuje – aut. pastaba), – jau po pralaimėtos kovos graužėsi Edgaro tėvas ir treneris Olegas Voitechovskis. – Iš esmės kubietis nebuvo pranašesnis. Pirmą įspėjimą Edgaras gavo, nes tokios taisyklės ir prarasto taško nesureikšminau, nes buvo marios laiko. Tačiau nuo tos akimirkos kubietis atsistojo į horizontalaus stulpo pozą, blokavo visas prieigas, savo kakta iki kraujo nudyrė Edgarui visą odą virš antakių. Atakoje padaryta klaida išaugino kubiečio pranašumą iki 2 balų. Apmaudus pralaimėjimas. Bet nesiruošiam nuleisti. Pamačiau, kad Edgaras gali ir, svarbiausia, nori kovoti“.

Susitikime pergalę rezultatu  0:2 šventė Yurieskis Torreblanca Queralta. Svoryje iki 86 kilogramų Edgaras Voitechovskis užėmė 18 vietą (34 dalyviai).

Valdas Malinauskas