Šią savaitę Lietuvos imtynių federacijos prezidentas Giedrius Dambrauskas grįžo iš Armėnijos, kur  lankėsi Armėnijoje sporto ir jaunimo reikalų ministro Gračio Rostomiano (jis šiuo metu yra ir šalies imtynių federacijos vadovas) kvietimu.

Kelionės tikslas buvo susipažinti su Armėnijos sporto sistema, aukšto meistriškumo sportininkų rengimu, pamatyti naujai rekonstruotus ir pastatytus sporto kompleksus ir išsiaiškinti galimybes treniruotis juose Lietuvos imtynininkams.

Kelionės metu buvo aplankytos Jerevano „Dinamo“ sporto kompleksas, aukštikalnėse esantis Cachkadzoro sporto kompleksas bei Armėnijos nacionalinio olimpinio komiteto sporto kompleksas Jerevane (Olympavan). 

„Jei lietuvių imtynininkų aukštai įvertintame Cachkadzoro sporto komplekse mūsų sportininkai buvo palyginti neseniai – 2015 metais ruošėsi pirmoms Europos žaidynėms, tai kitos bazės buvo man savotiškas atradimas“, – komentavo kelionę G.Dambrauskas. – Ypač įspūdingas yra naujas Armėnijos nacionalinio olimpinio komiteto sporto kompleksas (Olympavan), kuris pastatytas Armėnijos nacionalinio olimpinio komiteto prezidento Gagiko Carukiano lėšomis ir pastangomis. Komplekse, į kurį jau dabar investuota 70 mln. eurų, be imtynių, sunkumų kilnojimo, bokso, taekvando bei treniruoklių salių yra mažas baseinas su šuolių į vandenį tramplinais ir bokštu, persirengimo kambariai su saunomis ir masažiniais gultais. Be to kompleksui priklauso ir komfortabilus viešbutis su jaukia kavine bei administracinis pastatas, į kurį šiuo metu keliasi Sporto ir jaunimo reikalų ministerija, sporto šakų federacijos bei Nacionalinis olimpinis komitetas“.

Vizito metu Armėnijos sporto vadovai tikino, kad visos specializuotos salės įrengtos pagal dabartinius reikalavimus ir atitinka aukščiausius poreikius. Dalis sporto bazių buvo projektuojamos ir įrengiamos tik gavus vyriausiųjų rinktinių trenerių palaiminimą ir skirtos tik nacionalinių rinktinių pasirengimui (aišku kartu su užsienio partneriais).

Armėnijoje imtynėms dėmesys visais laikais buvo išskirtinis, ši sporto šaka priklauso populiariausiųjų trejetukui, todėl gali pasigirti ir išskirtiniais rezultatais.  Olimpiniais čempionais ir prizininkais yra tapę imtynininkai Mnazakanas Iskandarianas, Levanas Džulfalakianas ir jo sūnus Arsenas Džulfalakianas, Armėnas Nazarianas, Migranas Arutiunianas, Romanas Amojanas ir Jurijus Patrikejevas. Šiuo metu šlovės spinduliuose maudosi naujos kartos imtynių herojus Rio de Žaneiro olimpinis čempionas Artūras Aleksanianas.

Imtynėms bene vienintelis konkurentas, vertinant pagal iškovotus pasiekimus, yra sunkioji atletika su buvusia armėnų megasporto žvaigžde septyniskart pasaulio čempionu ir olimpiniu čempionu Juriku Vardanianu priešaky.

Pasak G.Dambrausko, sportinių bazių kokybė ir treniruočių partnerių pajėgumas bei gausa yra nediskutuotinas klausimas. Pagrindinis argumentas, stabdantis glaudesnį bendradarbiavimą, didelės transporto išlaidos.

„Dėl treniruočių sąlygų ir „sparingo“ tikrai nėra jokių abejonių, juolab kad Armėnijoje nuolatines stovyklas vykdo Irano, Gruzijos ir kitų šalių pajėgūs imtynininkai. Tačiau pati kelionė į Armėniją išpučia sąmatą, todėl natūralu, kad renkamės išvykas darbui į kaimynines valstybes. Armėnai supratingai vertina tokią situaciją ir pasiryžę maksimaliai sumažinti mokesčius už treniruočių stovyklas, maitinimą ir apgyvendinimo paslaugas. Mūsų imtynininkų išaugęs meistriškumas gerokai padidino susidomėjimą mūsų sportininkais, mes jiems įdomūs kaip treniruočių partneriai, todėl jie nuoširdžiai ieško abiem pusėm palankių sprendimų“,  – apie preliminarius susitarimus kalbėjo G.Dambrauskas.  

Visos kelionės metu LIF prezidentą lydėjo Lietuvos ambasadorius Armėnijoje Erikas Petrikas.

Sporto kompleksus pristatė bei oficialią kviestinę vakarienę svečių garbei suruošė Armėnijos sporto ir jaunimo reikalų ministras Gračia Rostomianas bei jo pavaduotojas viceministras Gabrielis Gazarianas ir kompleksų vadovai.  Cachkadzore svečius pasitiko miesto meras Arturas Harutiunianas.