Triukšmingoji Balliada neaplenkė ir imtynių

Sunku tikėtis, kad imtynės pajėgios konkuruoti populiarumu su krepšiniu, kurio dėka prieš kelis mėnesius nė dešimties tūkstančių gyventojų neturintis miestelis  išgarsėjo visame pasaulyje. Vis dėlto, geriausi jaunimo amžiaus imtynininkai tikėjosi prieniškių palaikymo ir ketino ant imtynių kilimo parodyti nuožmias kovas.

Stebuklas neįvyko, čempionato metu anšlago nebuvo. „Nenusiminkite, tai mūsų bėda. Kitos sporto šakos taip pat vangiai lankomos. Buvo dziudo ir kovų narve turnyrai, tai vaizdas panašus. Jei koks pajėgus prieniškis dalyvautų, tai, patikėkite, situacija pasikeistų, – žvelgiant į apytuštes tribūnas guodė vietinio portalo Kvitrina.com vadovas Vaclovas Sinkevičius. – Sakot, treniruoja Tauras Liaugminas. Matyt jam dar reikia laiko. Ne taip greitai prieniškiai pripratinami“.

Tačiau visų nuostabai prieš finalines kovas arenoje prasidėjo neįprastas sujudimas. Kameromis su pūkuotais mikrofonais apsiginklavęs reporterių būrys į imtynių čempionatą atlydėjo  šiuo metu žymiausią Lietuvoje esantį užsienietį – LaVarą Ballą.

Kuomet penkiasdešimtmetis svečias sužinojo apie mieste rengiamas imtynių varžybas, jis nesudvejojo kur praleisti sekmadienio popietę. Ne, jis kol kas dar nebuvo nei imtynininku, nei imtynių treneriu, tačiau kaip ir daugumai amerikiečių šis sportas jam yra artimas.

Jungtinėse Amerikos Valstijose imtynės jau  90 metų yra įtrauktos į koledžų programą. Imtynininkai, kaip ir krepšininkai, turi savo neįtikėtinus gala koncertus. Krepšinio nugalėtojai paaiškėja „Beprotiško kovo“ (March Madness) turnyre, o imtynininkai santykius aiškinasi finaliniame „March Matness” mūšyje, kurį stebi  beveik 30 000 žiūrovų. Prieš du metus Madison Square Garden arenoje visus susirinkusius ant kojų statė jauniausio JAV olimpinio imtynių čempiono  Kyle Snyderio triukai su varžovais.

Per beveik šimtmečio studentiškų imtynių istoriją JAV koledžai išugdė ištisą plejadą olimpinių ir pasaulio čempionų bei prizininkų: Caelą Sandersoną, Daną Gablą, Loganą Stieberį, Marką Schultzą, Ricką Sandersą, Lincolną Mcllravy ir kitus neeilinius atletus.  

Kiekvieną kovo mėnesį aplink imtynininkų dvikovas kylantis šurmulys nepalieka abejingais bent kiek besidominčius sportu – žiūrovai veržiasi į lemiamus imtynių mūšius tikėdamiesi išvysti naują žvaigždę.

Matomai, dėl to šiuo metu Prienuose su sūnumis apsistojusiam LaVarui Ballui, knieti pažiūrėti ką ant imtynių kilimo sugeba mūsų šalies jaunuoliai ir panelės.

Pats LaVaras yra žaidęs amerikietišką futbolą puolimo linijoje tight end pozicijoje. Viena šios žaidėjų amplua užduočių – blokuoti varžovus, todėl jis puikiai nutuokia apie kontaktinį sportą ir tikėjosi smagaus reginio.

„Dar didesnį LaVaro Ballo smalsumą sužadino žinia apie tai, kad kovos merginos. Jis kelis kartus pasitikslino, ar tikrai galynėsis panelės. Moterų imtynių kovos jį gerokai suintrigavo”, – apie LaVaro reakciją, sužinojus, kad finaluose bus merginų dvikovų, kalbėjo prodiuseris Karolis Malinauskas.

Prieš 24 metus LaVaras Ballas savo kišenėje turėjo kontraktą su Nacionalinės futbolo lygos (NFL) klubu New York Jets, tačiau būdamas šios komandos dalimi taip ir nekovojo nei vienose oficialiose NFL rungtynėse. Kiek vėliau jį, kaip treniruočių partnerį, į savo gretas kvietė kitas lygos klubas – Carolina Panthers. Kaip bebūtų, amerikietiško futbolo pratybose Ballui teko lavinti takedownų – varžovų numušimo – techniką. Savaime suprantama, kad be imtynių įgūdžių būtų, švelniai tariant, keblu, net, drįsčiau sakyti, neįmanoma.

Atvykęs į Prienų sporto areną Ballas greitai įsipaišė į neįprastą šiai arenai aplinką ir po sėkmingai atletų atliktų efektingų metimų iš nuostabos kraipė galvą ir nevaržydamasis garsiai šaukė „vau”!

Įsibėgėjus finalinėms kovoms svečias netikėtai tapo čempionato dalyviu – Ballui buvo patikėta pasveikinti ir apdovanoti kelių svorio kategorijų nugalėtojus ir nugalėtojas bei prizininkus.

Savo “užklasine” veikla LaVaras Ballas palengvino darbą organizatoriams. Mat, čempionate reikėjo išdalinti iš viso dvidešimt medalių komplektų, kurių po lygiai atiteko tiek klasikams, tiek ir panelėms.

Pajėgiausius šalies jaunimo amžiaus grupės imtynininkus ir imtynininkes taip pat sveikino Prienų rajono savivaldybės meras  Alvydas Vaicekauskas, pasaulio Imtynių čempionas Rimantas Bagdonas ir Lietuvos imtynių federacijos prezidentas Giedrius Dambrauskas.  

Čempionato nugalėtojais svorio kategorijose tapo:

Graikų-romėnų imtynės:

55 kg Adomas Grigaliūnas

60 kg Vilius Savickas

63 kg Gytis Kulevičius

67 kg Justas Liaugminas

72 kg Edgaras Gendvilis

77 kg Titas Kerševičius

82 kg Arminas Lygnugaris

87 kg Redas Milašauskas

97 kg Arnoldas Baranovas

130 kg Dominykas Gorbonosovas

Moterų imtynės

50 kg Emilija Sudarytė

53 kg Kamilė Šernauskaitė

55 kg Laura Stanelytė

57 kg Viktorija Augustauskaitė

59 kg Kornelija Zaicevaitė

62 kg Auksė Rutkauskaitė

68 kg Rimgailė Čeponytė

72 kg Vidmantė Burbaitė

76 kg  Kamilė Gaučaitė

Prienuose vykusiame Lietuvos imtynių jaunimo čempionate dėl apdovanojimų kovoja 65 graikų-romėnų stiliaus imtynininkai ir 31 moterų imtynių atstovė.

Valdas Malinauskas