Budapešte startavo pasaulio imtynių čempionatas.

Pirma čempionato laisvųjų imtynių turnyro kova nusisekė – Edgaras Voitechovskis (86 kg) užtikrintai laimėjo antrą dvikovos dalį ir pateko į kitą etapą.

 Edgaro Voitechovskio varžovas kvalifikacijoje – taip pat patyręs 31-erių Vengrijos atletas Istvanas Verebas. Varžovas nedrebino pasaulio skambiomis pergalėmis, bet neabejotiną bonusą jam suteikė namų sienos.

Gal sumotyvuotas aplinkos, o gal veikiamas kitų faktorių madijaras pakramsnojo klaipėdiečio kojas ir atsiplėšė 0:4.

Edgaras nenukabino nosies ir varžovo užvertimu parteryje suminkštino situaciją iki 2:4.

Antrame kėlinuke braižas ant kilimo pasikeitė. Jėgas tausojęs klaipėdietis atsivėrė visu gražumu ir žemais praėjimais į kojas traiškė vengro gynybą. Jau po pirmo Istvano Verebo išėjimo už kilimo buvo aišku, kad vengras sugniuždytas. Akivaizdžiai simuliuojantį šeimininką teisėjai drąsiai galėjo bausti už kovos vengimą, bet, matyt, nenorėjo vietiniams gadinti šventės.

Rezultatas 7:3 ir šešios minutės gražių emocijų. Šeštadienis jau skaidresnis.

Viskas apsivertė aukštyn kojom dvikovoje su suomiu Ville Heino. Pirmos pergalės pakylėtas Edgaras praleido metimą per petį. Suomis užuodė kraują ir pasiėmė kojas bei tuoj pat savo veiksmų arsenalą praturtino ridenimais. Pirmas kėlinukas 0:9. Sunku ką ir komentuoti, nebent pasiguosti, jog rezerve dar trys minutės.

Kaip ir tikėtasi, suomis užsirakino kaip vėžlys kiaute ir pasirinko lėtaeigę taškų barstymo taktiką. Edgaro oponento treneriai paskaičiavo, kad aklai besiginantis jų auklėtinis turi kraitėje tiek balų, kad jų ištaškymui laiko laiko gali pritrūkti. Na, nebent Ville Heino padarytų nedovanotiną kliurką. Mūsų nusivylimui ir varžovų džiaugsmui, suomis atlaikė Edgaro spaudimą, prarado du taškus, tačiau tai nei kiek nenuliūdino skandinavų – 2:9.

„Klausiate, kokia pralaimėjimo priežastis? Atsakymas konkretus, traumos. Žinom, tai ne pasiteisinimas ir juolab ne varžovo menkinimas. Atvirkščiai, suomis stipriai ūgtelėjo fizine ir technine prasme. Mes su kaimynais bendraujame ir žinome apie juos, kaip ir jie apie mus. Tai kol mes gydėm ir gydėm Edgaro petį, suomis „praėjo“ geras stovyklas Rusijoje ir Gruzijoje, – pasakoja atleto treneris Olegas Voitechovskis. – Traumos pasekmės akivaizdžios buvo parteryje, kuomet Edgaras negalėjo gintis nuo suomio ridenimų. Kaip sakiau, suomis žinojo mūsų problemas ir pasinaudojo silpna vieta. Nieko nepadarysi, teks ryžtis operacijai ir tikėtis, kad pavyks atsistatyti iki atrankinių varžybų į Tokijo olimpines žaidynes“.

Valdas Malinauskas