Savaitgalį Šiauliuose finišavo Lietuvos jaunių imtynių čempionatas. Miesto sporto gimnazijos salėje dėl medalių grūmėsi 205 imtynininkai ir imtynininkės. 

Gausiausios pajėgos susirinko graikų-romėnų imtynių turnyre. Lyginant su pernykščiu čempionatu, ant kilimo kiek daugiau kovojo laisvūnų ir merginų. Tiesa, pernai Šiaulių moterų imtynių komandos pagrindas buvo išvykęs į svarbias varžybas užsienyje, todėl tikras skaičius išsidarkė, o tuo pasinaudojo Anykščių krašto atletės ir triumfavo komandų įskaitoje.

Visgi, kiek liūdina, jog net keturios svorio kategorijos moterų imtynių stiliuje buvo nepilnavertės – kovojo vos po dvi imtynininkės. O sunkiausiame moterų svoryje viena atletė apskritai liko be darbo – ji neturėjo varžovių ir jai medalis įteiktas, galima sakyti, už puikią registraciją varžyboms. Tiesa, kai kurių teigiamų pokyčių yra – pernai net trys jaunių čempionato dalyvės buvo bedarbės. Gal laikas įvertinti šią situaciją ir ateity sumažinti kategorijų skaičių vadovaujantis protingumo kriterijais? Ar didelis malonumas ir nauda gauti apdovanojimus už turistavimą?

Šiaulių sporto gimnazijos auklėtinės dar sykį parodė, kad laiko beprasmiškai nešvaisto ir su dideliu atotrūkiu čempionate užėmė pirmą vietą, aplenkusios anykštėnes ir Klaipėdos imtynininkes.

Klasikų turnyrą užtikrintai laimėjo vilniečiai. Beje, sostinės komandai nebuvo skaičiuojami taškai Vilniuje sportuojančių, bet iš kitų miestų atvykusių atletų rezultatai. Jei susumuotume Joniškyje ir Marijampolėje sportinį kelią pradėjusių imtynininkų rezultatus, sostinės sportininkai dvigubai lenktų antrą vietą užėmusius Visagino atletus. Čempionate į trečią poziciją pakilo Panevėžio imtynininkai. Beje, panevėžietis sunkiasvoris Lukas Boguševičius padarė kone didžiausią šuolį, lyginant su pernykščiu čempionatu. Pernai Lukas savo svoryje buvo paskutinis, o šiemet Šiauliuose gan užtikrintai užkopė ant aukščiausios nugalėtojų pakylos.

Nors Vilkaviškio ir Kelmės laisvųjų imtynių treneriai išugdė po tris čempionato nugalėtojus, daugiausia įskaitinių taškų surinko ir pirmą vietą tarp komandų užėmė uostamiesčio atletai su vienu čempionu priešaky. Tokią sėkmę lėmė tai, kad Klaipėdos komanda kiekviename svoryje turėjo bent po vieną atletą, kurie iškovojo įskaitinių taškų. Kaip prieš čempionatą minėjo treneris Valdas Grišius, gan ryškiai išsiskyrė sunkiasvoris kelmiškis Vilius Mikalauskas. Po čempionato galėčiau teigti, kad iš Karaliaučiaus srities atvykęs ir šiuo metu Vilniuje gyvenantis Vadimas Refejenko taip pat rodė padorų meistriškumą.

Pabaigai norėčiau pabrėžti, kad mano išvardintus komandų rezultatus paskaičiavo UWW sistema. Šie įvertinimai nėra oficialūs, o daugiau taikomojo pobūdžio ir skirti maloniam laisvalaikio praleidimui bei analizei.

Na, o dabar desertui yra gera proga pasveikinti šiauliečius ir padėkoti už šių metų visų šalies pagrindinių imtynių varžybų organizavimą. Puiki nauja Šiaulių sporto gimnazijos salė su šypsena atlaikė trijų Lietuvos čempionatų maratoną.

„Neprisimenu, kad šalies imtynių istorijoje per metus koks nors kitas miestas būtų surengęs tris čempionatus, – klausiamai kalbėjo Lietuvos imtynių federacijos viceprezidentas Andrius Stočkus. – Ir dar vienas čempionatas gegužę laukia. Jau tuomet tai tikrai bus ilgalaikis čempionatų rengimų rekordas”.

Varžybų šeimininkai rūpinosi ne tik čempionato aplinka, bet ir svariai prisidėjo prie komfortiško dalyvių apgyvendinimo ir patogaus bei kokybiško maitinimo. Neteko matyti nepatenkintų ir burbančių veidu, todėl LIFo vardu dėkoju už sklandų bendradarbiavimą.  

Valdas Malinauskas

2019 metų Lietuvos jaunių imtynių čempionato nugalėtojai/jos ir prizininkai/ės svorio kategorijose:     

 Graikų-romėnų imtynės: 21 komanda; 103 dalyviai

Svorio
kategorija
Vardas, pavardė Dalyvių
skaičius
Miestas,
rajonas
45 VILIUS ADOMAVIČIUS 7 Vilnius – Marijampolė
48 ROKAS ČEPAUSKAS 3 Vilnius
51 KIRIL VASILČIUK 5 Visaginas
55 DOVYDAS DEVEIKIS 11 Panevėžys
60 ADOMAS GRIGALIŪNAS 15 Vilnius – Joniškis
65 GEDIMINAS AUKŠČIONIS 18 Šiauliai – Šiaulių rajonas
71 RODION RUTKAUSKAS 10 Visaginas
80 DAMIAN MATVEIKO 14 Vilnius
92 SIMONAS VILIŪLIS 8 Kaunas
110 LUKAS BOGUŠEVIČIUS 12 Panevėžys

Moterų imtynės: 11 komandų; 32 dalyvės

Svorio
kategorija
Vardas, pavardė Dalyvių
skaičius
Miestas,
rajonas
43 ALANA BOGATOVA 2 Klaipėda
46 GODA VILČIAUSKAITĖ 2 Šiauliai
49 VESTINA DANISEVIČIŪTĖ 2 Šiauliai
53 GABIJA DILYTĖ 5 Šiauliai
57 INETA DANTAITĖ 9 Šiauliai
61 MEDA ANČERYTĖ 9 Klaipėda
65 GABRIELĖ DILYTĖ 2 Šiauliai
+73 DOMINYKA GAIDELYTĖ 1 Vilniaus rajonas

Laisvosios imtynės: 12 komandų; 70 dalyvių

Svorio
kategorija
Vardas, pavardė Dalyvių

skaičius

Miestas,

rajonas

45 ARTIOM CVETKOV 6 Vilnius
48 MANTAS PIKŪNAS 7 Vilkaviškis
51 TAUTVYDAS KERUTIS 7 Vilkaviškis
55 KAROLIS GRIGELAITIS 9 Vilkaviškis
60 PAULIUS LEŠČIAUSKAS 8 Kelmė
65 VLADIMIR REFEJENKO 8 Vilnius
71 KAROLIS ŽIAUBERIS 5 Kelmė
80 LUKAS GELAŽIUS 8 Radviliškis
92 DMITRIJ OVČINIKOV 5 Klaipėda
110 VILIUS MIKALAUSKAS 6 Kelmė