Vilniuje vykusiame tarptautiniame imtynių jaunimo turnyre tik vienam lietuviui pavyko iškovoti aukso medalį. Svoryje iki 130 kilogramų pirmą vietą užėmė panevėžietis Erikas Čerepokas.

Sostinės „Ryto“ arenoje galynėjosi dvylikos valstybių „klasikai“, o nugalėtojų titulus iškovojo penkių šalių imtynininkai. Sėkmingiausias savaitgalis Vilniuje buvo kaimynams iš Baltarusijos, kurie susižėrė pagrindinius prizus net penkiose svorio kategorijose iš dešimties. Savo imtynių gerbėjus taip pat pamalonino Švedijos, Danijos, Moldavijos ir, kaip jau minėjau, Lietuvos sportininkai.

Ryškiausia turnyro žvaigždė – dar iš kadetų amžiaus grupės neišbridęs Jaunių Olimpinių žaidynių ir pasaulio jaunių čempionato nugalėtojas Aleksandrinas Gutu (72 kg) iš Moldavijos. Gaila, kad mūsų treneriai ir jų auklėtiniai nepasinaudojo proga stebėti neeilinių gabumo atleto kovų. Manau, jaunimui būtų pravartu gyvai pamatyti įelektrinto moldavo pasiutpolkę ant kilimo. Nesidomėti panosėje vykstančiais renginiais – įsisenėjusi bėda, kurią diktuoja įsitikinimas apie visišką amato išmanymą.

Belieka viltis, kad jauni treneriai su laiku pakeis įsisenėjusį požiūrį ir pilna jėga įsilies į imtynių populiarinimo veiklą, o pro sukąstus dantis murmamas poteris „mes niekam neįdomūs“ iškeliaus užmarštin.

Be supermoldavo, į Vilnių atvyko ir turnyre aukščiausias pozicijas iškovojo pasaulio ir Europos jaunių čempionatų prizininkai baltarusiai Glebas Makarenko (55 kg), Aliaksandras Pečiurenko (63 kg) ir Ilja Prokopčiukas (67 kg), Turpalas Bisultanovas (87 kg) iš Danijos bei švedas Niklas Oehlenas (60 kg). Būtų nesąžininga nepriminti, kad mūsiškis E.Čerepokas prieš pora metų taip pat yra ragavęs Europos jaunių čempionato bronzos skonį. Dar vienas baltarusis – Maksimas Bondarenko (82 kg) – yra kovojęs pasaulio jaunių čempionato mažajame finale. Prie šios kompanijos visai dera tvirto stoto švedas Lukas Ahlgrenas (77 kg). Specialistams kiek netikėtas buvo baltarusio Vladislavo Pustašilovo triumfas svoryje iki 97 kilogramų.  

„Net minties tokios nebuvo, kad vilnietis Arnoldas Baranovas finale galėtų pralaimėti V.Pustošilovui. Paskutiniuose turnyruose Arnoldas jį įveikdavo pakankamai užtikrintai. Matau tik vieną priežastį – jaudulys savų žiūrovų akivaizdoje. Norėjosi geriau pasirodyti, perdegė, – svarstė rinktinės treneris Olegas Antoščenkovas. – Mes išvis beveik neturime labai aukšto lygio, gerų varžybų Lietuvoje, todėl vaikinai gal kiek pasimetė, juos pradėjo slėgti „savų sienų“ atsakomybė. Tas pats pasakytina ne tik apie A.Baranovą, bet apie kitus mūsų lyderius – Adomą Grigaliūną, Gytį Kulevičių ir Vilių Savicką. Nemanau, kad kitomis aplinkybėmis jie padarytų tas klaidas, kuriomis pasinaudojo varžovai. Kita vertus, noriu priminti, kad, pavyzdžiui, baltarusiai į Vilnių atvyko stipriausios sudėties, o jie be visa ko, šios amžiaus grupės vieni iš lyderių Europoje. Mūsiškiai šiame fone tikrai atrodė neprastai ir, įvertinant, kad tai jauna komanda, nesiimu labai kritikuoti. Svarbu, kad padarytų tinkamas išvadas iš pralaimėjimų, tas liečia ne tik vaikinus, bet ir mus, trenerius. Galų gale, tokius turnyrus ir organizuojam, kad galėtumėme įvertinti savo pajėgumą ir tinkamai ruoštis pasaulio ir Europos čempionatams“.

Tarptautiniame Vilniaus imtynių jaunimo turnyre be Eriko Čerepoko aukso ir Arnoldo Baranovo sidabro prizines vietas iškovojo Adomas Grigaliūnas (55 kg; 2 vieta), Vilius Savickas (60 kg; 2 vieta), Gytis Kulevičius (63 kg; 2 vieta), Eimantas Vilimas (72 kg; 3 vieta) ir Arminas Lygnugaris (77 kg; 3 vieta).

Pirmajame tarptautiniame imtynių jaunimo turnyre kovojo 100 imtynininkų.   

Valdas Malinauskas

Alfredo Pliadžio ir Valdo Malinausko nuotraukos