Pauliaus Galkino žygį ketvirtfinalyje sustabdė olimpinių žaidynių vicečempionas, tačiau klaipėdietis tęs kovą dėl bronzos

Nur-Sultane (Kazachstanas) vykstančiame pasaulio imtynių čempionate dvi greitas ir efektingas pergales iškovojęs Paulius Galkinas (77 kg) ketvirtfinalyje nusileido olimpinių žaidynių vicečempionui Tamasui Lorinczui iš Vengrijos.
Pauliui jau yra tekę kovoti su tituluotu varžovu. Pernai vykusiame pasaulio čempionate Budapešte vengras P.Galkiną savų žiūrovų akivaizdoje įveikė tik po įtemptos kovos.

Kazachstane kartojosi pernykštis scenarijus. Londono olimpinių žaidynių sidabro medalio laimėtojas klaipėdietį spaudė nuo pirmos sekundės ir netrukus iškovojo du taškus. Tačiau mūsų trenerių štabas pastebėjo varžovo taisyklių pažeidimą ir paprašė video peržiūros, kuri, kaip paaiškėjo, pasiteisino. Rezultatas vėl tapo nuliniu, bet vengras neatlyžo ir teisėjai jam padovanojo ataką parteryje. Paulius nugesino vengro kėslus pirmame aukšte. Galiausiai Lorinczas atidarė savo taškų sąskaitą numušimais. Pauliaus mėginimus atlikti šiandien sėkmę nešusius metimus per save ir suktuką vengras atrėmė gan šaltakraujiškai. Galutinis rezultatas – 0:5.

P.Galkino likimas sprendėsi T.Lorinczo ir sensaciją pateikusio kazacho Askhato Dilmuchamedovo dvikovoje. Savų žiūrovų palaikomas kazachas aštuntfinalyje nukovė šiuo metu žinomiausią Rusijos veikiantį imtynininką Romaną Vlasovą. Tačiau vengras atlaikė žiūrovų ir įsiaudrinusio varžovo spaudimą, sunkiai, bet, vis dėlto, sukrapštė pergalę (1:1) ir pratempė Lietuvos atletą į paguodos turnyrą, kur bus kovojama dėl bronzos ir, svarbiausia, dėl olimpinio kelialapio.

Iki nerealios svajonės išsipildymo tereikia žengti paskutinį žingsnį ir įveikti Jalgasbajaus Berdimuratovo iš Uzbekijos ir ukrainiečio Volodymyro Jakovlevo poros nugalėtoją.

Priminsiu, kad pirmame rate Paulius per pora minučių ant menčių paguldė turkmėną Šermetą Permanovą.

Aštuntfinalyje Paulius Galkinas pateikė staigmeną įveikęs šių metų Europos vicečempioną Rolandą Schwarzą iš Vokietijos. Klaipėdietis visus reikalus sutvarkė pirmame kėlinuke, kuomet tituluotam varžovui padovanojo atakų škvalą – po trijų metimų rezultatas tapo 10:0 ir teisėjai sustabdė dvikovą bei pripažino klaipėdiečio pranašumą aiškia persvara.

Justo Petravičiaus (60 kg) pirma dvikova su Arditu Fazljija iš Švedijos buvo be intrigos. Varžovas neatlaikė tauragiškio aukšto tempo bei staigių manevrų ir teisėjai Justo pastangas įvertino –  plius taškas ir galimybė pasidarbuoti parteryje. Čia prasidėjo švedo košmaras. Po švedo iškėlimo Justas pradžiai švystelėjo pastarąjį į kairę pusę (4 taškai) ir dar dvitaškį pridėjo panašiu veiksmu. Stovimoje padėtyje švedas nespėjo atgauti amo ir dar kartą buvo paskraidintas metimu per petį. Užtikrinta Justo Petravičiaus pergalė ankščiau laiko rezultatu 11:0.

Ketvirtfinalyje burtai Justą suvedė su kazachu Mirambeku Ainagulovu. Įpusėjus pirmai minutei J.Petravičius atakoje per daug atsivėrė ir pakibo ant kazacho peties. Klaida kainavo keturis taškus. Nuo tos akimirko Justas uoliai darbavosi, tampė varžovo gynybą, praėjo į liemenį, sumažino atsilikimą iki vieno techninio veiksmo, tačiau persverti rezultato nepavyko. “Suprantu, kad namų sienos gal ir turėtų šiek tiek padėti, tačiau tokio akivaizdaus absurdo nesu regėjęs. Kur matyta, kad per šešias minutes nei vienam iš imtynininkų nėra skirtas įspėjimas. Justo jau negalėjo statyti į parterį, nes būtų peržengtos visos padorumo ribos, tačiau nuolatos besigynantis bent du kartus turėtų būti įspėtas – už pasyvumą ir už pirštų laužymą”, – po dvikovos stebėjosi rinktinės treneris Ruslanas Vartanovas.

 

Ne paslaptis, kad didžiausios viltys prasimušti į olimpinį Tokiją buvo siejamos su Mantu Knystautu (130 kg). Viskas pakrypo į kitą pusę, kuomet pavasarinės treniruotės metu sunkiasvoris patyrė peties traumą. Operacija, reablitacija, treniruotės, pora varžybų ir atranka. „Pasitarę su Mantą operavusiu gydytoju iš Vokietijos, nusprendėme, kad jis gali išmėginti jėgas pasaulio čempionate. Visgi, pamatėme, kad tokio lygio varžyboms reikalingas ilgesnis pasiruošimo ir reablitacijos laikotarpis. Šiuo metu iki atrankos turnyrų dar pakankamai laiko, mėginsime iki pagrindinių startų sutvarkyti iškilusias problemas“, – kalbėjo treneris M.Ežerskis.

Traumos padariniai buvo matomi dvikovoje su argentiniečiu  Lucianu Del Rio, kuomet teko atlikti ridenimą. Pakankamai gerai įvaldęs šį veiksmą, Mantas pasirinko kitą atakos būdą. Visgi nerezultatyvioje akistatoje Mantas reikiamu laiku paspaudė varžovą ir iškovojo taktinę pergalę.

Kiek kitaip klostėsi aštuntfinalio kova su egiptiečiu Abdellatifu Mohamedu Ahmedu Mohamedu, kur klaipėdietis pasirinko greitų sprendimų kelią. Ilgai nemarinuodamas laiko Mantas sėkmingai atliko suktuką. Vėliau įsivėlė į abipusį paėmimą ir kėlinuko pabaigoje mėgino atlikti kažką panašaus į metimą prasilenkus per save. Plika akimi matėsi, kad tokiam veiksmui pritrūko sprogstamos jėgos. Mantas prisidengė ir baigė savo pasirodymą.

 

Visi pirmadienio rezultatai: 

60 kg 1/16 finalo Ardit FAZLJIJA (SWE) – Justas Petravičius 0:11
60 kg 1/8 finalo Mirambek AINAGULOV (KAZ) – Justas Petravičius 4:2

77 kg 1/16 finalo Šermet PERMANOV (TKM) – Paulius Galkinas pergalė mentėmis
77 kg 1/8 finalo Paulius Galkinas – Roland SCHWARZ (GER) 10:0
77 kg 1/4 finalo Tamas LORINCZ (HUN) – Paulius Galkinas 5:0

130 kg kvalif. Luciano DEL RIO (ARG) – Mantas Knystautas 1:2
130 kg 1/8 finalo Abdellatif Mohamed Ahmed MOHAMED (EGY) – Mantas KNYSTAUTAS pralaimėjimas mentėmis

Valdas Malinauskas