Atslūgus euforijai, po K.Šleivos laimėto Europos imtynių čempionato bronzos medalio,  portalas www.imtynes.lt  pakalbino rinktinės trenerį  Mindaugą Ežerskį.

Treneri, dabar akyse šviesiau?

Žinoma! Paskutinį oficialų medalį 2014-ais pasaulio čempionate iškovojo Edgaras Venckaitis. O Europos apdovanojimas laimėtas dar anksčiau – olimpiniais 2012-ais (M.Ežerskis 2 užėmė vietą, o A.Kazakevičius 3 vietą – aut. pastaba).  Suprantama, šis laimėjimas suteikia papildomos motyvacijos ir parodo, kad kryptingas darbas duoda rezultatą.

Kristupas Šleiva minimaliu rezultatu pralaimėjo būsimam Europos čempionui iš Norvegijos. Ko, Jūsų manymu, pritrūko iki pergalės prieš Morteną Thoreseną?

Kristupas kūrybingas, jam patinka primesti savo kovos stilių, kuomet jis įvelia varžovą į chaosą ir ieško taškų. Šįkart norvegas buvo visai kito kirpimo.  Viso čempionato metu jis iš esmės neatliko nei vieno techninio veiksmo. Tik imtyje su Kristupu norvegas paspaudė ir privertė lietuvį užžengti už kilimo ribų. Viskas!  Jo pergalių raktas, ko aš kiek ir prisibijojau, buvo aukštas tempas ir geras darbas rankomis stovimoje padėtyje. Kristupas ne vieną kartą yra nugalėjęs norvegą, tačiau Romoje skandinavas pilnai išnaudojo savo stipriąsias puses.

Iki čempionato Kristupo konkurentu svoryje buvo Edgaras Venckaitis. Ar dabar yra aišku, kuris iš atletų dalyvaus atrankos turnyruose?

Kristupas Europoje iškovojo trečią vietą, šis rezultatas, manau, ne tik man, bet ir niekam nekelia abejonių dėl pasirinkimo pirmajam Europos atrankos turnyrui Budapešte. Lygiai taip pat, kaip ir svoryje iki 87 kilogramų dėl kelialapio po mėnesio turėtų grumtis Eividas Stankevičius, kuris dukart paeiliui Europos čempionatuose buvo penktas. Toliau vėl stebėsime, visų šansai vienodi. Mūsų nuostata – atrankoje kovos tas atletas, kuris tai dienai geriausiai pasiruošęs. Kituose svoriuose tokios didelės konkurencijos nėra.

Ar kiek negniuždė Justo Petravičiaus Europos vicečempiono ir olimpinio prizininko Stigo Andre Bergės autoritetas?

Pirmas kėlinuką po puikaus pervedimo laimėjo Justas. Antrame šiek tiek prarado budrumą ir buvo nubaustas. Dvikovos pabaigoje Justas buvo daug aktyvesnis, bet, pagal nerašytas taisykles, teisėjai paskutinę minutę į imtynininkų veiksmus nesikiša. Gal, jei būtų ne Berge, tas kitas gautų pasyvumą ir viskas pakryptų į priešingą pusę, o dabar 2:2. Justas jaunas, bet jau užsigrūdinęs aukščiausio lygio kovose, todėl nevertėtų kalbėti apie padidintą pagarbą autoritetams.

Eividas Stankevičius antrą kartą paeiliui kovojo Europos čempionato mažajame finale. Kur slypi jo nepanaudoti rezervai?

Parteryje. Sutvarkius gynybą arba ataką pirmame aukšte, neabejotinai rezultatas būtų solidesnis. Visa kita pas jį funkcionuoja gan kokybiškai – jie atlieka daug metimų, neblogai kvėpuoja, atlaiko aukštą tempą.

Romas Fridrikas apmaudžiai pralaimėjo sunkiasvorių mūšį Jello Krahmeriui iš Vokietijos.

Romui jokių pretenzijų nėra. Apskritai, laikinai iškritus Mantui Knystautui, jis tapo mūsų gelbėtoju. Per gan trumpą laiką Romui teko persikvalifikuoti ir tapti supersunkiasvoriu. Jo masė ūgtelėjo, bet įgūdžių galynėtis su sunkiais atletais dar trūksta. 

Svoryje iki 98 kilogramų Vilius Laurinaitis 2:3 pralaimėjo Revazi Nadareišviliui iš Gruzijos.

Su šiuo gruzinu Viliui tenka kovoti ne pirmą kartą. Prieš keturis metus Rygoje jis taip pat pralaimėjo, tačiau Romoje kova buvo kur kas kokybiškesnė, nors taip pat neišvengta klaidų. Manau, dabar ir pats Vilius suprato, koks beprasmiškas dalykas griebti žmogų už sprando, kurio jis neturi. Gruzinas antrame kėlinuke visai nuduso, tačiau įgytos persvaros pergalei jam pakako.

Beliko tik išklausyti nuomonę apie Paulių Galkiną.

Pauliaus veiksmų asortimentą varžovai yra gerai išnagrinėję, reikalingos naujovės. Niekas su juo nesivelia į abipusius paėmimus, nes žino jo galimybes.

Išgirdau visas priežastis, kurias mėginsite taisyti iki svarbiausių varžybų?

Komanda jauna, reikalingas laikas įsibėgėti. Kristupas Šleiva, Justas Petravičius, Paulius Galkinas, Eividas Stankevičius, Romas Fridrikas ir Mantas Knystautas tik ką išėjo iš U23 amžiaus grupės. Prisiminkime, kelių metų būdami, savo karjeras baigę atletai pradėjo skinti medalius. Aš pirmą bronzą tarp suaugusių Europoje  iškovojau 27-erių, Aleksandras Kazakevičius 26-erių, o Mindaugas Mizgaitis olimpinį sidabrą laimėjo 28-erių. Suprantu, kad visi laukia kuo greitesnių rezultatų ir tas jų noras spaudžia smegenis daugiau, nei autoritetai ant kilimo. Grįžkime į Romą. Kokie mūsų rezultatai? Lygiosios arba pralaimėjimai minimaliu skirtumu. Vienas sėkmingesnis veiksmas, vienas taškelis apverstų viską aukštyn kojomis. Šioje vietoje ir išryškėja jaunatviškumas bei patirties stoka. Šis kelias yra neišvengiamas ir šitą etapą privalome praeiti sukandę dantis.

Europos čempionatas suteikė daug teigiamų emocijų, tačiau vis dar neturime olimpinio kelialapio. Ar analizavote, kokiuose svoriuose yra didesni šansai iškovoti bilietą į Tokiją?

Dar kartą pažiūrėkime, kokie dvikovų Romoje rezultatai. Su kai kuriomis išimtimis, visos komandos lygios. Vaikštome ant siauros briaunos, mažiausia smulkmena lems, kas pirmas nuo briaunos nuslys. Tuomet, kai TOK vyrų imtynių rungtims sumažino dalyvių skaičių kategorijoje, įsijungė papildomi dirgikliai. Liko tik du šansai vietoje trijų ir juos mėgins išnaudoti visos šalys. Vien gero fizinio pasiruošimo nepakaks. Daug lems nervai, psichologija, teisingas svorio reguliavimas, burtai, mikroklimatas komandoje ir kiti veiksniai. Pasikartosiu, mūsų komanda jauna, tačiau beveik visi yra iškovoję įvairių amžiaus grupių Europos arba pasaulio čempionatų medalių. Vieninteliam Eividui jaunių ir jaunimo amžiuje kiek nepasisekė, tačiau kauniečio stabiliai geri pastarųjų metų rezultatai tarp suaugusių. Tai reiškia, kad nesame iškritę iš dangaus. Šiuo metu tai geriausi Lietuvos klasikai ir jie pasiryžę kautis iš paskutiniųjų.

Prieš metus traumą patyrė rinktinės lyderis Mantas Knystautas. Kokia jo sveikatos būklė po pakartotinos peties operacijos.

Mantą gydė vienas geriausių Europoje šios srities specialistas Klausas Johannas iš Vokietijos. Dabar vyksta atleto reabilitacija. Pagal planą balandį jis turėtų pasirodyti ant kilimo ir ruoštis pasauliniam atrankos turnyrui. Dabar apie prognozes kalbėti nenorėčiau.

Valdas Malinauskas