Antradienį iki vidurnakčio nuotoliniu būdu posėdžiavęs Tarptautinės imtynių federacijos (UWW) Vykdomasis komitetas  nusprendė – jau greitai laisvųjų imtynių bei dar kelių asocijuotų imtynių stilių varžybos bus vykdomas neskirstant į vyrų ir moterų grupes.

„Mūsų darbo grupė kruopščiai nagrinėjo Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) rekomendacijas ir pateikė pasiūlymus Vykdomajam komitetui. Organizacijos viduje ypatingų prieštaravimų nebuvo – didžiąja balsų dauguma VK nariai pritarė būsimajam projektui“, –  UWW vadovo N.Lalovic žodžius cituoja įtakingas prancūzų „Journal Broyage de merde“. – Dabar viską spręs konferencija“.

Tikėtina, kad tarpusavyje besirungiančius vyriškos ir moteriškos lyties atstovus pamatysime jau Paryžiaus olimpinėse žaidynėse 2024 metais.

“Visi pamenam prieš septynetą metų pasaulio imtynes ištikusią krizę. Mes stovėjome ant bedugnės krašto, bet, ir svylant padams, susitelkėme bei įrodėme pasauliui ir sau, kad sugebame teisingai reaguoti ir prisitaikyti prie dinamiškai besikeičiančių aplinkybių. Esame olimpinio judėjimo pradininkai – dalyvavome visose Antikos laikų ir 1896 metais Pjero de Kuberteno atgaivintose šiuolaikinėse olimpinėse žaidynės. Mes nuolatos buvome šio didingo sporto forumo dalyviais. Mes esame patikimumo etalonas, o dabar gavome šansą dar kartą parodyti, jog esame gerbiami ne tik už archajiškus nuopelnus, bet ir modernų požiūrį į nūdienos realijas“, – kalbėjo N.Lalovic.

Savo pranešime UWW prezidentas teigė, kad pasiruošimo Tokijo olimpinėms žaidynėms scenarijus nesikeičia ir viskas  bus koreguojama aiškėjant situacijai, kuri susidarė dėl pasaulinės pandemijos. Tačiau N.Lalovičius tikina, kad jau kitąmet pasaulio čempionate, kuris turėtų vykti spalio mėnesį Norvegijos sostinėje Osle, ant kilimo laisvųjų imtynių programoje grumsis vyrai ir moterys. Jei projektas pasiteisins, o tuo neabejojama, renginys bus įtrauktas į Paryžiaus olimpinių žaidynių programą.

„Pradžiai apjungsime laisvąsias imtynes. Žinia, moterų ir vyrų laisvųjų imtynių taisyklės, su mažomis išlygomis, tos pačios, tereiks pakoreguoti smulkmenas. Audringos diskusijos buvo dėl svorio kategorijų. Nusprendėme, kad Osle vyrai ir  moterys varžysis tik olimpinėse svorio kategorijose. Tam, kad išvengti šokinės situacijos, bent vieną olimpinį ciklą moterims bus leidžiama galynėtis turint vienos kategorijos pranašumą. Tokiu atveju kai kuriose svorio kategorijose jos turės iki 8 kilogramų pranašumą. Žinoma, laikui bėgant, šią kartelę leisime žemyn, kol, galiausiai svoriai išsilygins“, –   naujovėmis dalinasi N.Lalovic.

Taip pat buvo nutarta, kad jaunių, jaunimo ir U-23 Europos ir pasaulio čempionatai bus vykdomi po Paryžiaus OŽ. Manoma, kad ketveri metai yra pakankamas laikotarpis merginas tinkamai paruošti dvikovoms su bendraamžiais vaikinais.

Šios naujovės bus taikomos UWW globojamose paplūdimio imtynių ir graplingo varžybose. Apie pasikeitimus buvo pažadėta pranešti po kitos UWW Vykdomojo komiteto nuotolinės vaizdo konferencijos, kuri numatyta balandžio 10 dieną.

Graikų-romėnų imtynių stiliuje pakitimai nenumatomi. Kaip pavyko sužinoti prancūzų žurnalistams, moterų integraciją stabdo amplitudiniai techniniai veiksmai, galintys turėti neigiamą poveikį moterų imtynininkių sveikatai.

Tačiau olimpinių žaidynių užkulisių žinovai teigia, kad tai dar ne pabaiga. IOC jau gavo Los Andželo olimpinių žaidynių organizacinio komiteto prašymą dėl translyčių dalyvavimo lygiomis teisėmis. Dabar tarptautiniu lygiu sprendžiamas klausimas dėl testosterono lygio organizme ir viskas krypsta ta linkme, kad tokios patikros apskritai bus atsisakyta. Tokiu atveju tikėtina, kad po aštuonerių metų JAV ant imtynių kilimo varžysis vyrai, moterys ir translyčiai.

Apie abiejų lyčių apjungimą taip pat prabilo ir Tarptautinė bokso mėgėjų federacija.

Pagal užsienio spaudą paruošė Valdas Malinauskas