Mirė Ceno Cenovas. Tai reikšminga netektis Lietuvos imtynių sporto bendruomenei. 80-ies bulgaras buvo aktyvus Lietuvos imtynių atgimimo liudytojas ir svariai prisidėjo pirmųjų reikšmingų tarptautinių renginių mūsų šalyje organizavimo.

Būdamas Tarptautinės imtynių federacijos UWW, tuometinės FILA, biuro nariu, jis ne kartą lankėsi Lietuvoje ir, tiesiogine to žodžio prasme, padėjo „prastumti“ eilės čempionatų pravedimą Vilniuje.

„Ceno Cenovas po vizito sostinėje 2002 metais patikėjo mūsų organizacijos gebėjimais ir mūru stojo už Europos jaunių laisvųjų imtynių čempionato oraganizavimą Lietuvoje. Po Nepriklausomybės atgavimo turėjome tik vieną tarptautinį renginį – 1997 metais Šiauliuose buvo surengtos Baltijos jūros šalių žaidynių imtynių turnyras. Žinoma, tai ne tas varžybų kalibras, kuris buvo reikalingas imtynių žinomumui ir plėtrai šalyje. Ceno Cenovas pagavo mūsų mintį ir padėjo ją įgyvendinti, – prisimena tuometinis Lietuvos imtynių federacijos prezidentas Andrėjus Gribojedovas. – Puikiai atliktas debiutas uždegė žalią šviesą pasaulio imtynių čempionatui, kuris vyko Vilniuje po trijų metų, o stambių imtynių varžybų seriją vainikavo Europos imtynių čempionatas 2009 metais. Kas nepamena, priminsiu, kad po Nepriklausomybės tai buvo pirmasis olimpinės sporto šakos suaugusių Europos čempionatas mūsų šalyje. Visuomet jautėme, kad mūsų draugas iš Bulgarijos palaikė mūsų ketinimus ir lūkesčius“.

Savo ruožtu, mūsų šalis Ceno Cenovui taip pat nešė sėkmę. Būtent 2009 metais Vilniuje Europos imtynių čempionato išvakarėse vykusioje CELA (Europos imtynių komitetas) konferencijoje jis buvo išrinktas šios organizacijos prezidentu ketvirtai kadencijai. Pasitikėjimą bulgaru rodo tas faktas, kad sostinėje už jį balsavo net 34 iš 42 komiteto narių. Tuomet į vykdomąjį komitetą buvo perrinkti dabartinis UWW prezidentas serbas Nenadas Lalovicius, graikas Theodoros Hamakos ir Georgijus Briusovas iš Rusijos. Vykdomojo komiteto komandą pirmąkart papildė lenkė Agnieszka Gozdan, šveicaras Davidas Martinettis ir Lietuvos imtynių federacijos prezidentas Andrėjus Gribojedovas.

„Stebėjau jo darbo metodus, mačiau, kaip Ceno Cenovas siekia užsibrėžtų tikslų. Tai jo dėka į Sofiją iš Romos perkeltas tarptautinis treniruočių centras, kuriam vadovauja septyniskart pasaulio ir Europos čempionas Valentinas Jordanovas. Prisimenu jį kaip labai inteligentišką žmogų. Kitaip ir negali būti – jo tėvelis iš aristokratiškos šeimos, glaudžiai bendravo su caro šeima. Tokioje aplinkoje augusiam Ceno Cenovui buvo įskiepytos visos teigiamos savybės. Būtent todėl jis ilgus metus jautė aplinkinių paramą ir vadovavo Europos imtynėms“, – neslėpdamas širdgėlos pasakojo A.Gribojedovas.

“Pasaulinė imtynių bendruomenė neteko aukšto intelekto žmogaus, kuris rūpinosi imtynių sporto vystymųsi ne tik Europoje, bet ir pasaulyje. Teko su juo dirbti visuose trijuose Lietuvoje surengtuose UWW čempionatuose ir galiu pasakyti, kad tai paprastas, nuoširdus ir be galo kvalifikuotas savo srities specialistas“, –  gerų žodžių apie Ceno Cenovą negailėjo Lietuvoje vykusių čempionatų organizacinio komiteto vadovas seimo narys Algirdas Butkevičius.  

Lietuvos imtynių federacija dėl Ceno Cenovo netekties liūdi su kolegomis iš Bulgarijos ir užjaučia iškilaus asmens artimuosius bei draugus.