Latvijoje vykusiame pirmajame šios šalies paplūdimio imtynių čempionate nugalėtojo titulą iškovojo klaipėdietis Andrius Mažeika. Kurortinio Saulkrasčio paplūdimyje geriausias praeitų metų mūsų laisvųjų imtynių stiliaus atletas kaimyninės Latvijos auksą iškovojo svoryje iki 80 kilogramų. Lemiamoje imtyje 24-erių Andrius įveikė  penkeriais metasi jaunesnį savo komandos draugą Vadimą Babuškiną.

Svoryje grūmėsi 16 atletų, o mūsiškiai smėlio aikštelėje kovojo po keturis kartus.

Lukas Krasauskas svorio kategorijoje virš 90 kilogramų (9 dalyviai) užėmė trečią vietą. Šiame svoryje raseiniškis Nedas Urniežius tenkinosi šešta vieta.

Organizatorių sprendimu visų svorio kategorijų nugalėtojams buvo leista kovoti dėl čempiono diržo ir piniginio prizo absoliučioje svorio kategorijoje. Šįkart A.Mažeika nusileido dešimčia kilogramų sunkesniam ir 15 metų vyresniam atletui iš Latvijos Andrejui Bessonovui bei tenkinosi antrąja vieta.

Stokojant laisvųjų imtynių varžyboms, Andrius rodo pavydėtiną stabilumą paplūdimio imtynių kovose – lygiai tokį pat rezultatą klaipėdietis pasiekė kiek daugiau nei prieš mėnesį Giruliuose vykusiame Lietuvos paplūdimio imtynių čempionate.

Visgi į Saulkrastį A.Mažeika vyko be ypatingo entuziazmo ir, kaip pats komentavo, daugiau pramoginio intereso vedinas.

„Tikrai negalvojau, kad dalyvausiu, šiek tiek skauda petį, bet treneriai užklijavo teipais ir nutariau išmėginti jėgas. Tikrai į šias varžybas daugiau žiūrėjau kaip į gerą pramogą ir galimybę prisidėti prie imtynių populiarinimo, bet, kuomet apima kovos azartas, atsiranda noras nugalėti varžovus. Dėl pergalių ant kilimo tiek metų buvo lietas prakaitas, todėl instinktai niekur nedingo“, – kalbėjo Latvijos čempionas.

Andrius daug samprotavo apie paplūdimio imtynių įtraukimą į olimpinę programą, tačiau, paklaustas ar persikvalifikuotų iš laisvūno į smėlio kovotoją buvo tiesmukiškas: į naują sporto šaką olimpinėse žaidynėse žiūrėčiau rimtai, tačiau laisvosios imtynės mano širdyje.   

Latvijos atvirajame paplūdimio imtynių čempionate kovojo 42 vyrai ir 16 moterų imtynių atstovių. Be latvių smėlio arenose grūmėsi imtynininkai iš Estijos ir Lietuvos.

Kartu su suaugusiai savo meistriškumą demonstravo jaunių amžiaus grupės imtynininkai ir imtynininkės (31 dalyvė). Savo gausiu dalyvavimu jaunių čempionate nustebino vaikinai – kovoti dėl medalių panoro 113 jaunų sportininkų.

 Geriausiai iš mūsiškių sekėsi Nojui Dijokui. Šiaulietis svoryje virš 65 kilogramų (17 dalyvių) finalą pradėjo dvejomis rezultatyviomis atakomis. Pakankamai lengvi pirmieji taškai kiek užmigdė Nojų, kuris, ko gero, per anksti patikėjo pergale ir atidavė iniciatyvą Nikolajui Tarasovui iš Estijos. Pastarasis įjungė aukštesnę pavarą ir pasiekė pergalę, o šiaulietis tenkinosi čempionato sidabru.

Nors latviai turi pakankamai senas paplūdimio imtynių tradicijas, tačiau šis čempionatas yra pirmasis. „Taip, visuomet turėjome iniciatyvių entuziastų, kurie rengė komercines varžybas tiek Baltijos jūros ar Rygos įlankos paplūdimiuose, tiek Rygos senamiestyje. Tačiau visos iki šiol vykusios varžybos neturėjo oficialaus čempionato statuso. Todėl savo gyvavimo istoriją pradedame nuo šių metų“, – pamatęs nuostabą suskubo paaiškinti Latvijos imtynių federacijos prezidentas  Armands Zvibuls.

Valdas Malinauskas

2020 m. Latvijos atviro paplūdimio imtynių čempionato protokolai