Kaip jau pasidarė įprasta, nuotoliniu būdu vyko Lietuvos imtynių federacijos prezidiumo posėdis, kuriame dalyvavo LIF prezidiumo nariai Giedrius Dambrauskas, Andrius Stočkus, Paulius Daumantas, Valdas Malinauskas, Mindaugas Ežerskis, Valdas Kiveris ir Andrius Chudenkovas.

LIF G.Dambrauskas prezidentas trumpai aptarė renginius, kuriuos pavyko pravesti šiais nelengvais metais, pasidžiaugė, kad tame tarpe buvo surengti ir visų amžiaus grupių Lietuvos čempionatai. Apgailestaudamas paaiškino, kad tarptautinis Lietuvos čempiono Rimanto Bagdono turnyras buvo nukeltas norint apsaugoti dalyvius ir organizatorius nuo galimybės užsikrėsti Covid-19 bei dėl sumažėjusių galimybių atvykti kitų šalių sportininkams dėl įvesto karantino ir apribojimų mūsų šalyje.

Giedrius Dambrauskas supažindino su situacija dėl Sporto rėmimo projekto eigos, informavo, kad po kovos Administraciniame teisme, LIF gavo rėmimą Fizinio aktyvumo skatinimo projektui. Projektas turėtų startuoti nuo kitų metų ir tęstis 24 mėnesius. Jo metu planuojama atidaryti keturias imtynių sales rajoniniuose miesteliuose.

Prezidentas Giedrius Dambrauskas paprašė rinktinių trenerius Mindaugą Ežerskį, Sergejų Kasimovą ir Andrių Stočkų pristatyti pasiruošimą atrankos turnyrams.

Graikų-romėnų imtynių vyr. treneris Mindaugas Ežerskis paminėjo, kad ne visose treniruočių stovyklose pavyko dalyvauti dėl sportininkų susirgimų.

Į 2021 m. Europos čempionatą Mindaugas Ežerskis žiūri kaip į parengiamąjį turnyrą, nes tikslas yra atrankos turnyrai, kurių metu išaiškės kelialapiai į olimpines žaidynes Tokijuje. Atskira tema –  Manto Knystauto sportinė forma. Treneris tikino, kad šiuo metu jokių problemų nėra, atleto svoris optimalus – 123-124 kg, tačiau, jeigu prireiktų, ruošiamas Romas Fridrikas.

M.Ežerskis paprašė, kad 2021 metų Lietuvos imtynių čempionatas vyktų kaip galima anksčiau, sausio mėnesį, nes prieš atrankos turnyrus svarbu išsiaiškinti lyderius keliose svorio kategorijose. Pasiūlyta čempionatą vykdyti sausio 9 dieną.

Moterų imtynių atstovas Andrius Stočkus pasakė, kad rinktinė treniruojasi Lietuvoje. Į atrankos turnyrus ruošiasi Kamilė Gaučaitė ir Danutė Domikaitytė. Abiejų sportinė forma gera, tačiau pajėgumą sunku vertinti, nes Lietuvoje nėra sparingo partnerių, o jų pagrindinės partnerės iš Baltarusijos šiuo metu negali atvykti.

A.Stočkus apgailestauja dėl varžybų trūkumo ir nežinomybės dėl klastingos pandemijos, kuri gali pakišti koją atsakingu momentu prieš ar per atrankinius turnyrus.

Laisvųjų imtynių vyr. treneris Sergejus Kasimovas pritarė savo kolegoms dėl iššūkių. Kalbėdamas apie rinktinę, treneris pasikartojo, kad laisvųjų imtynių rinktinės sudėtyje tie patys penki sportininkai – trys pagrindiniai ir du atsarginiai. Pirma mokomoji treniruočių stovykla planuojama Latvijoje gruodžio mėnesius, o numatyti pirmieji startai –  2021 metų Europos čempionatas ir tarptautinis turnyras Prancūzijoje.

Pirmame atrankos turnyre planuojama, kad dalyvaus Andrius Mažeika, Edgaras Voitechovskis ir Lukas Krasauskas, o atsarginiais liks Artemas Auga ir Tomas Baracevičius.

Mindaugas Ežerskis pristatė temas, kurios buvo nagrinėjamos UWW sportininkų komisijos susirinkime ir paaiškino, kodėl Tarptautinė imtynių federacija nusprendė nevykdyti šiais metais pasaulio čempionato. Pagrindinis motyvas – čempionate atsisakė dalyvauti daug valstybių, tame tarpe ir iš pajėgiausių dešimtuko. Tačiau UWW stengiasi ir galvoja kaip organizuoti varžybas pandemijos metu, supažindino kokių saugos priemonių būtų imtasi. Šiuo metu tarptautinė imtynių federacija intensyviai ruošiasi Individualiai pasaulio taurei, kurios pasiruošimu Serbijoje asmeniškai rūpinasi pats UWW prezidentas.

Užbaigdamas trenerių pasisakymus, LIF prezidentas kalbėjo, kad labai gera idėja sukurti sportininkams savotišką burbulą, kuriame galima būtų treniruotis ir varžytis, tai praktikuoja ir kitos sporto šakos. Tokią galimybę jis matytų Druskininkuose, tik šiuo metu ten situacija sudėtinga, pagrindinė problema yra su sporto centro pridavimu.

G.Dambrauskas dar kartą pasidžiaugė, kad spėta įvykdyti daugumą 2020 metais numatytų renginių ir 2021 metams planuojamas optimistinis variantas, bet neatmeta galimybės, kad jeigu bus tęsiamas karantinas arba griežtinamos jo sąlygos, Lietuvos čempionatą gali tekti nukelti į gegužės mėnesį. Todėl ragina trenerius tai apgalvoti ir pateikti pasiūlymus.

LIF generalinis sekretorius Paulius Daumantas paragino trenerius 2021 m. varžybų kalendoriaus projektą paruošti iki gruodžio vidurio bei pasiūlė orientuotis į tris svarbiausius renginius – suaugusių, jaunimo ir jaunių Lietuvos čempionatus.

Lietuvos čempionatą pasiūlyta vykdyti Šiauliuose, Anykščiuose arba Druskininkuose. Planuojama miestų atstovams pateikti lentelę su kriterijais, pagal kurią vėliau bus daromas pasirinkimas. Andrius Stočkus priminė, kad kitais metais Šiauliai minės sporto šimtmetį (prieš 100 metų Šiauliuose buvo įkurtas sporto klubas „Makabi“), todėl siūlė pasinaudoti šia proga ir Lietuvos čempionatą rengti Šiauliuose.

Prezidiumo darbo pabaigoje prezidiumo nariai vienbalsiai balsavo už  olimpinio prizininko Aleksandro Kazakevičiaus narystę Lietuvos imtynių federacijoje su balso teise.

www.imtynes.lt informacija