UWW teigia, kad tiria buvusiam FILA prezidentui Raphaeliui Martinetti atliktus mokėjimus iš Azerbaidžano.

Tarptautinė imtynių federacija (UWW) tikina, kad ji susisiekė su Azerbaidžano imtynių federacija tam, kad surinktų daugiau informacijos apie buvusio prezidento Raphaelio Martinetti ir jo žmonos gautus mokėjimus.

Šveicarijos laikraštis „Le Matin“ („Rytas“) atskleidė, kad Šveicarijos federalinis teismas įpareigojo Martinetti ir jo žmoną sumokėti mokesčius už porai 2010 ir 2012 metais paaukotus pinigus.

Pranešama, kad 2010 m. auka eksprezidentui siekė 1,5 mln. EUR, o 2012 m. didesnė suma – 5,5 mln EUR.

„Le Matin“ rašė, kad neįvardintas Azerbaidžano vyriausybės narys didesnę dalį lėšų pervedė  į Martinetti žmonos sąskaitą, prieš tai jiems pasirašius dovanojimo sutartį.

Pastebima, kad po Martinetti atsistatydinimo iš FILA prezidento pareigų 2013 metais Azerbaidžanas su organizacija nutraukė rėmimo sutartį.

Pranešama, kad Valais (Valė) kantono mokesčių administracija sutiko su lėšų aukojimo principu, tačiau Šveicarijos federalinis teismas nusprendė, kad gautos lėšos turi būti apmokestinamos.

Paskaičiuota, kad Martinetti ir jo žmona turės sumokėti beveik 2 mln. EUR mokestį.

UWW pareiškė, kad vertins situaciją ir spręs, ar reikia imtis tolesnių veiksmų.

„Tarptautinė imtynių federacija yra visiškai pasiryžusi sąžiningam žaidimui ir netoleruos neetiško mūsų darbuotojų, nacionalinių federacijų, teisėjų, trenerių ar sportininkų elgesio“, – rašoma pranešime.

Raphaelis Martinetti 2013 m. buvo priverstas atsistatydinti iš FILA prezidento posto tuomet, kai Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC) imtynių sportą rekomendavo pašalinti iš olimpinės programos.

Šveicaro įpėdiniu tapo Serbijos atstovas Nenadas Lalovičius, kuris buvo paskirtas laikinai einančiu FILA prezidentu, o vėliau išrinktas organizacijos prezidentu.

Jam perėmus vadovavimą, buvo įgyvendintos ženklios reformos, o organizacija pervadinta į UWW (United World Wrestling). Svarbiausia – pavyko išvengti imtynių pašalinimo iš žaidynių programos.

2015-ais Nenadas Lalovičius tapo Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) nariu.